Връх Драгойна се намира близо до село Буково, което е на 25 км южно от град Първомай. Върхът се намира в северните Родопи, той е висок 813м и е лесен за покоряване, щом дете на 4 години се качи и слезе без помощ от нас. Ние за първи път минаваме по тези земи и ни беше много интересна природата наоколо.

 

С влизането в Първомай ще видите толкова много оранжерий и поля с насаждения. Възхищавах им се, защото от два месеца и ние живеем на село, а градина с насаждения имаме от пролетта и такива неща ми правят впечатление.

Избрах да се качим на Връх Драгойна, защото е лесен маршрут за детето ми, което до момента не сме пробвали дали ще върви повече от 1:30 минути в посока, тъй като е малка. Връх Драгойна се намира близо до Пловдив и имахме достатъчно време да се наспим сутринта, да закусип и да тръгнем на кратък преход, където да си направим пикник сред природата – нещо, което ни е любимо на цялото семейство.

 

На върха има останки от голям средищен център. Фортификационните съоръжения и светилищен комплекс, които са открити на връх Драгойна са и сред най-големите и най-дълго проучвани археологически обекти в България. Това е много впечатляващо, тъй като не са много местата в страната ни, където могат да се видят подобни археологически останки.

Връх Драгойна е разположен в северната част на Родопите. Освен връх Драгойна, той също така се състой и от още един връх – Малка Драгойна. Малка Драгойна е красив връх, който предлага много хубави гледки над съседните селца, както и към Родопите. Той има красива панорамна площадка, като е много добро местенце за почивка, преди изкачването на Голяма Драгойна. Връх Драгойна се намира близо до кратер на Драгойновския вулкан. Мястото е регистрирано като археологически обект през 50-те години. Според проучвания, крепостта е функционирала от началото на късната Бронзова епоха (XVI век пр. Хр.) до края на ранната Елинистическа епоха (II век пр. Хр.) Там има разкрити основи на древно тракийско светилище.

Според учените тъкмо в околностите на село Драгойново за първи път са открити доказателства за съществуването през X век на култура, в която мирно са съжителствали българи и ромеи. В района са намерени уникални скални двуезични надписи. Най-големият от тях е от 17 реда, в който част от думите и буквите са от гръцката азбука, а другите са изписани на кирилица. Откритията накланят везните към твърдението, че границите на Първото българско царство с Византия не са били до Стара планина, а са стигали до северните склонове на Родопите.

За изкачването до Връх Драгойна има два маршрута, като ние избрахме по – краткия. Пътеката от село Драгойново е по – дълга (отнема около 3 часа). Изкачването откъм село Буково е много по – кратко.

Източник: strannik.bg