Свети Валентин наближава, а с него и желанието на всички да изненадат любимите си същества! Остават броени дни, а това е едно от моите предложения. Друго незнам дали ще има, но ще събера всички предложения, които съм споделяла с вас през 11те години блогърстване, за да са ви под ръка, ако си харесате нещо.

Рецептата е много лесна, не изисква много съставки. Малко повече време отнема приготвянето, но пък си струва, повярвайте! Моят мъж много хареса сферите, от които имаше да си хапва три дни – излизат три шоколадови сфери.

Рецептата може да приготвите и на няколко пъти, ако не разполагате с време да я приготвите в един ден. Как?! Пригответе сърцата единия ден, на следващия пригответе шоколадовите полусфери, а на третия – шоколадовия мус. Така ще остане само да ги сглобите. Могат да се съхраняват в хладилник до 5 дни.

Тук идеята е, сферата да бъде отворена, за да се види сърцето отгоре, а не както аз съм го срязала през средата и напречно. Исках да видите как добре се е запълнила сферата с мус и е прилепнала от всички страни, включително там, където е сърцето от вишни.

Необходими продукти:

за сърцата от вишни:

100 грама замразени вишни MetroChef

30 грама кокосова захар

10 грама желатин

за шоколадовия мус:

4 яйца

300 грама шоколадови калети MetroChef

4 супени лъжици кокосова захар

за шоколадовите сфери:

200 грама шоколадови калети MetroChef

за декорация:

прясна мента 

 • С тази силиконова форма от METRO се работи изключително лесно. Не се огъва като повечето китайски форми, защото е от по-твърд силикон. Препоръчвам ви да се снабдите с нея. Заслужава си! Ще има още много рецепти с нея, защото наистина ми носи удоволствие работата с нея!
 • Вишните METRO Chef са големи и сочни! Вписват се идеално в нисковъглехидратни десерти и кремове. Препоръката ми към METRO е, да направят и по-малки разфасофки – за хора с малки фризери, като мен.
 • За шоколада какво да кажа?! Работя за кой ли път с него, откакто е излязал на пазара! Много добре се работи с него. Вкуса е плътен и много какаов. Мъжът ми винаги разбира, кога приготвям нещо с него.

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на сърцата от вишни.

Сложете вишните в дълбока тенджера на котлона и го пуснете на силна степен (при мен 9 от 9).

След като заврат и започнат да си пускат соковете, добавете кокосовата захар.

През това време сложете желатина в чашка и го залейте с вода. Оставете го да набъбне.

След като вишните заврат ги дръпнета от котлона и пасирайте до образуването на мармалад.

Оставете да се охлади, но не напълно, за да може да се разтопи желатина. Тук трябва да внимавате, защото сместа не трябва да е гореща.

След като добавите желатина, разбъркайте докато се разтвори. При нужда, пасирайте отново. Разпределете сместа в силиконова формичка под формата на сърчица и поставете в хладилник, за да стегне.

Продължете с приготвянето на шоколадовите сфери.

Разтопете шоколада на калети на водна баня и разпределете по една супена лъжица във всяка сфера. След това внимателно размажете по цялата сфера. Оставете да стегне. Аз оставих за 5 минути на перваза на прозореца, но в момента времето е студено и бързо стегнаха. Можете да използвате и хладилник за тази цел. След като стегне, разпределете по още една супена лъжица във всяка сфера и отново обмажете цялата сфера с втори слой шоколад. Отново оставете да стегне.

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с кокосовата захар до образуване на пяна.

Разтопете шоколада на водна баня и към него добавете жълтъците един по един при непрекъснато бъркане. След като сместа се стегне, добавете и разбитите белтъци. Отново разбъркайте до хомогенизиране на муса.

Разпределете го във всички шест сфери. От сместа остава малко – можете да оформите на бонбони или да изсипете в десертна чашка и да сервирате така. Внимателно извадете сферите от формата, така, както са пълни вече е по-лесно.

Извадете сърцата от хладилника и поставете по едно сърце във всяка полусфера. Захлупете с другата полусфера, като в нея, трябва да издълбаете малък участък, точно там, където трябва да попадне от сърцето.

Така сглобени кръгчетата от две полусфери, притиснете леко, за да залепнат една за друга.

Декорирайте с по едно сърце върху всяко шоколадово топче. Може да добавите и прясна мента.

Съхранявайте в хладилник.

Приятен апетит!

Шоколадови сфери със сърцевина от вишни

Време за приготвяне 1 hour
Време за готвене 10 minutes
Вид ястие десерти, сладки изкушения
Порции 3

Необходими продукти
  

за сърцата от вишни:

 • 100 грама замразени вишни MetroChef
 • 30 грама кокосова захар
 • 10 грама желатин

за шоколадовия мус:

 • 4 яйца
 • 300 грама шоколадови калети MetroChef
 • 4 супени лъжици кокосова захар

за шоколадовите сфери:

 • 200 грама шоколадови калети MetroChef

Начин на приготвяне

 • Започнете с приготвянето на сърцата от вишни.
 • Сложете вишните в дълбока тенджера на котлона и го пуснете на силна степен (при мен 9 от 9).
 • След като заврат и започнат да си пускат соковете, добавете кокосовата захар.
 • През това време сложете желатина в чашка и го залейте с вода. Оставете го да набъбне.
 • След като вишните заврат ги дръпнета от котлона и пасирайте до образуването на мармалад.
 • Оставете да се охлади, но не напълно, за да може да се разтопи желатина. Тук трябва да внимавате, защото сместа не трябва да е гореща.
 • След като добавите желатина, разбъркайте докато се разтвори. При нужда, пасирайте отново. Разпределете сместа в силиконова формичка под формата на сърчица и поставете в хладилник, за да стегне.
 • Продължете с приготвянето на шоколадовите сфери.
 • Разтопете шоколада на калети на водна баня и разпределете по една супена лъжица във всяка сфера. След това внимателно размажете по цялата сфера. Оставете да стегне. Аз оставих за 5 минути на перваза на прозореца, но в момента времето е студено и бързо стегнаха. Можете да използвате и хладилник за тази цел. След като стегне, разпределете по още една супена лъжица във всяка сфера и отново обмажете цялата сфера с втори слой шоколад. Отново оставете да стегне.
 • Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците с кокосовата захар до образуване на пяна.
 • Разтопете шоколада на водна баня и към него добавете жълтъците един по един при непрекъснато бъркане. След като сместа се стегне, добавете и разбитите белтъци. Отново разбъркайте до хомогенизиране на муса.
 • Разпределете го във всички шест сфери. От сместа остава малко - можете да оформите на бонбони или да изсипете в десертна чашка и да сервирате така. Внимателно извадете сферите от формата, така, както са пълни вече е по-лесно.
 • Извадете сърцата от хладилника и поставете по едно сърце във всяка полусфера. Захлупете с другата полусфера, като в нея, трябва да издълбаете малък участък, точно там, където трябва да попадне от сърцето.
 • Така сглобени кръгчетата от две полусфери, притиснете леко, за да залепнат една за друга. 
 • Декорирайте с по едно сърце върху всяко шоколадово топче. Може да добавите и прясна мента. 
 • Съхранявайте в хладилник.
 • Приятен апетит!

Моите книги: 

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!

 • Ако моето предложение за Шоколадови сфери със сърцевина от вишни ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Сладки изкушения в моя блог
 • Присъединете се и към здравословната ми и споделена кухня във фейсбук .
 • В моята кулинарна книга „50 здравословни кето десерта“ ще откриете много и разнообразни рецепти без захар, без брашно и без глутен.
 • За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.