Не съм споделяла нова рецепта вече над седмица, защото нямам почти никакво време за блога, но пък ето, че настъпи декември и реших да отделя време, за да ви споделя рецепта за бухтички елхички.

Рецептата за мекиците е от кнегата „И замириса на бабини гозби и спомени“ на Ивинела Самуилова и Илиана Николова. 

Бухтичките приготвих с тригодишната си дъщеря, която много обича да меси тесто, да точи, а след това и да изрязва фигурки с формичка. 

Разбира се, не се справя напълно сама на този етап, но се радвам, че тази любов към домашно приготвената храна се заражда от толкова малка у нея.

Да се  върна на рецептата. Предоставена е за книгата от Десислава Самуилова. 

„Препоръките на кулинарния редактор са: 

За по – добър резултат препоръчвам, преди да сложите содата, да я активирате в киселото мляко. Баба приготвяше тестото за бухти и го слагаше в хладилника. Пържеше две сутрини от него, а го месеше само веднъж. Сутрин си взимаше част от него и го изваждаше на стайна температура около час преди пърженето.“

 

 

Моята баба също действаше по този начин и винаги ни радваше с вкусни бухтички. Учила ме да приготвям рецепти със сода точно по този начин – като активирам содата в млякото.

Радвам се да прочета в книгата, че има и други баби, които са действали по същият начин. 

За приготвяне на бухтичките използвах бяло брашно, което е смляно в каменна мелница, а вместо бяла захар, както е по рецепта, използвах захар от фурми. 

Отгоре, вместо с пудра захар, защото не използвам такава вкъщи – използвах еритритол на прах. 

За пържене на бухтичките заложих на слънчогледово масло HOSSO. Това е моята любима мазнина за пържене в моментите, когато приготвям пържена храна вкъщи.

 

 

Предимства при употреба на маслото HOSSO:

  • загрява бързо
  • не пръска, не се пени и не потъмнява
  • висока устойчивост на окисляване
  • многократно използване
Бих добавила и че тестените изделия се получават с много приятен орехов загар, а отвътре се запазва мекотата, която трябва да има едно подобно изделие. 
 
От моята баба знам, че мазнината за пържене на бухтичките е много важна. Тя трябва да е качествена и да не е загрята прекалено много. При девет степени на моят котлон, аз пържих на шеста степен, за да не оставят бухтичките сурови, а меки и пръхкави.
 
 

 

Продукти:
 
400 грама кисело мляко
600 грама бяло брашно смляно в каменна мелница
200 грама захар от фурми 
10 грама сода бикарбонат
2-3 капки етерично масло див портокал*
3 яйца
 
 
*Маслото трябва да е годно за консумация.
 

 

 
Приготвяне:
 
Разбийте яйцата, добавете щипка сол, захарта, киселото мляко и содата.
След това постепенно прибавете брашното, докато стане тесто за разточване.
Разточете тестото с дебелина 0.5 сантиметра и изрежете с формичка елхички, а може и друга желана форма. Баба ми често ги приготвяше под формата на ромбчета, както е и в оригиналната рецепта на баба Немзие от книгата  „И замириса на бабини гозби и спомени“ на Ивинела Самуилова и Илиана Николова. 
 
Изпържете бухтичките в сгорещено слънчогледово масло HOSSO и от двете страни. 
Поръсете с пудра захар или по желание друг подсладител като еритритол, както в моят случай. 
Аз поднесох с домашно сладко от сини сливи. 
Приятен апетит!