Денят е неделя – Цветница, само седмица преди големия християнски празник Великден. Времето е слънчево и приятно. В дни като този се ходи на църква, палят се свещи за здраве, за починали близки, взимат се осветени върбови клонки, а старите /от изминалата година/ се хвърлят в течаща вода. 
Цветница или наричана още Връбница, се празнува от православната, католическата и протестантската църква. Празникът е подвижен, както Великден, но винаги е неделята преди Възкресението Христово.
Нарича се още Връбница, тъй като, след като възкресил Лазар, Христос пристигнал в Йерусалим, възседнал магаре и бил приветстван с палмови клонки. В България е трудно да се намерят подобни, за това са заменени с върбови такива.

Тази година Цветница бе на дата 05. 04, а времето беше повече от прекрасно – слънчево, усмихнато и приятно. Слънчев ден, през който хората се усмихваха по улиците, деца пяха, пролетта напомни за себе си, слънцето грееше, шофьорите спираха на пешеходните пътеки. 
От църквата, както вече споменах, се взимат върбови клонки. Символиката на върбовите клонки е, че предпазват домовете ни от зли сили и уроки. Старата върбова клонка, която ни е предпазвала през изминалата година се хвърля в течаща вода. С водата е свързан и обичаят кумичене. 

Посетихме църквата в центъра на град Хисаря. Нямам сведения колко на брой са църквите там, а защо избрахме точно тази – случайно. Каквато беше и разходката ни до там. Това е една от най – красивите църкви, която съм посещавала някога. По снимките ще се убедите в това. Градинката около църквата е много красива и привличаща окото като магнит. 
Излишно е да споменавам, че имаше премного хора, но това може само да ни радва. Радва ме това, че има вярващи хора, почитащи празници като този. Радва ме това, че са отделили от времето си да отидат на църква, да запалят свещ за здраве, да почетат починалите си близки и да си вземат върбова клонка. 

Градинките в центъра и околността са големи и цветни. Силно се надявам да има повече подобни, във всеки един град в България. Красива ни е природата, страната, градчетата – малки и големи, забележителностите. За това – отделяйте им време и им се наслаждавайте. Заслужава си!