Шунка искам да направя отдавна вкъщи, защото тези, които купувам от месарския магазин, които ни е любим, не ми харесва. А това ме отказва да купувам, колкото и да обичам. Самата шунка е твърде мокра за моят вкус. 

Вкъщи месото е много любимо и поради тази причина винаги търсим качествено. В instagram story  ви споделих, че чистите продукти през изминалата събота ни отведоха до съседна Сърбия. Прибрахме се с много домашни и вкусни продукти. Май трябваше да ви покажа какво си купихме, но пропуснах. Дайте ми знак ако подобна информация ви е полезна, за да знам дали да споделям.

Във фейсбук групата на Instant Pot попаднах на рецепта и реших да я тествам. Всъщност тествах само частта с продуктите. Останалата част по приготвянето си е мое съчинение от четене на различни форуми и сайтове – предимно на руски. 

За приготвянето на шунката ви е нужен термометър за храна. Ако смятате да правите редовно шунка, си купете, а и като цяло според мен това е приспособление, което трябва да присъства в една кухня, защото намира много приложения. 

Основната съставка е свинско контрафиле, а останалите съставки са вода и подправки.. е и малко уиски. 

Много важно за мен беше и да не използвам нитратна сол, едно от нещата, заради които не купувам готови месни изделия е точно нитратната сол. 

В рецептата на Боряна има нитратна сол, но аз я пропуснах изцяло и даже не съм се замисляла дали да я използвам. Ако вие искате да ползвате – прочетете рецептата от групата във фейсбук. 

 

 

Продукти:

1 килограм свинско контрафиле

16 грама готварска сол

1 грам черен пипер

3 грама еритритол

10 милилитра уиски

1 грам витамин С на прах 

1/4 чаена лъжичка сода за хляб

50 милилитра студена вода

 

 

Приготвяне: 

Сложете продуктите за овкусяването на свинското контрафиле в дълбока купа и разбъркайте добре. 

След това вземете спринцовка с голяма игла. 

Шприцовайте от сместа в месото на няколко места. 

Трябва да шприцовате цялата течност. 

След това увийте месото във фолио и го поставете в хладилник за 24 часа. 

Изнадете месото след определеното време и го оставете на стайна температура за един час. Включете фурната на 50 градуса и поставете месото върху решетката – по средата на фурната. 

Под него – на дъното сложете тава с вода. 

Дръжте градусите на 50 за 40 минути. След това ги увеличете на 60 за още 40 минути, а след това на 70. Месото трябва да се суши около 3-4 часа и да достигне температура във вътрешността си – 75 градуса. 

След като месото достигне температурата го извадете от фурната и увийте отново във фолио. Изчакайте да изстине и го приберете в хладилник. 

Приятен апетит!