Спомняте ли си дребните сладки таралежки от едно време? 

Преди време, когато създавах блога си (над 10 години), имах такава рецепта тук – класическата, на баба. Рецептата, която приготвяхме всяка година по празниците вкъщи. С преместването на блога, рецептата се загуби, както и много други, но някой ден отново ще намери място тук. Въпрос на време е, а ако има повече желаещи да я върна, може още тази година да я приготвя отново и да я споделя.

Днес рецептата е една инпровизация, която се оказа доста успешна. Радвам се, че се получи точно това, което исках. Моят най-почетен дегустатор ги хареса страшно много и дори не разбра, че са без глутен. Даже беше сигурен, че са с бяло брашно. 🙂 Значи няма как да откриете разликата между тези с бяло брашно и с безглутенов микс.

 • Какъв безглутенов микс брашно използвах? 

В 90% от рецептите си, където споменавам безглутеново брашно микс, използвам Шер Микс В. За мен това брашно е най-достъпно и лесно откриваемо. Друго, което много харесвам е Free, но не всички рецепти, които съм приговяла с Шер Микс В се получават с Free, включително рецептите от новата ми книга.

 • Подсладителя може ли да се замени?

Можете да използвате и кокосова захар, като аз имам една любима кокосова захар на VikiNuts, която е БИО и е много светлокафява. В момента нямах такава и затова използвах кафява захар, която мъжът ми е взел по погрешка без да прочете, че е кафява. Не използвам кафява захар в рецептите си, но сега нямах друга, а с еритритол или стевия не исках да ги приготвям.

 • Кокосовото масло може ли да се замени с друго масло?

Можете да го замените с краве масло, но лично аз не бих заменяла маслото, защото тази консистенция е много добра и не съм сигурна доколко ще е еднаква, ако ги приготвите с краве масло.

 • Какъв шоколад използвах? 

В рецептата си използвах шоколад Millesime GUATEMALA 74% , който много обичам да влагам в рецепти. Много наситен какаов вкус, с маслен послевкус, леко горчив, но не прекалено като 80 процентовите шоколади. Има нотка на изтънченост и качествено какао. Леко твърд, но в същото време е хрупкав – какъвто трябва да е един шоколад за мен. Не е типичният млечен шоколад, който се топи в устата. Ако не сте го опитвали – препоръчвам ви да го потърсите. Шоколадите Millesime, се продават на определени места в страната, които държат да предлагат качествени продукти. Аз използвам шоколадите от почти две години и за семейството ми това са най-вкусните и невероятни шоколади. С тях няма как да прекалите, защото просто една хапка е достатъчна, за да задоволи нуждите ви за сладко и да задоволите хормона на щастието.

 • Мога ли да използвам други ядки?

Можете да замените орехите с лешници, даже според мен са по-подходящи, за да се подсили шоколадовия вкус. Едно време не е имало толкова много лешници, да не кажа, че е било празник, ако на трапезата присъства лешник. Точно затова реших да използавм орехи, за да е по-достъпна рецептата. Ако все пак ви се намират, пробвайте да ги оваляте в лешник, а може и в смес от лешник и орех. Също би се получила добра ядкова смес.

 • Колко време е необходимо за приготвянето на дребните сладки таралежки?

Около 20 минути за замесване на тестото и оформянето на сладките. След това за печенето около 10-12 минути. За довършване – овалване в шоколад и орехи – още 20 минути. Общо с изчакването да изстинат – около 60 минути.

 • Колко дребни сладки таралежки излизат от посочените пордукти?

Около 30 броя сладки, в зависимост от големината под която ги оформяте. Ако ги оформите по-малки, може и повече бройки да излязат.

Необходими продукти:

100 грама кафява захар

200 грама безглутеново брашно микс

100 грама кокосово масло

3 грама бакпулвер

5 грама цейлонска канела

2 яйца

за декорация:

90 грама шоколад Millesime GUATEMALA 74% 

20 грама косовово масло 

смлени орехови ядки, леко запечени

30 грама шоколад Millesime GUATEMALA 74% – за очичките на таралежчетата

Начин на приготвяне:

Сложете всички продукти за тестото в купа и замесете меко тесто.

От тестото оформеге топчета и ги оформете като муцунка на таралежче.

Можете да видите видеото в instagram в което демонстрираме как се оформят.

След това ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.

Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печете за около 10-12 минути. След това ги извадете от фурната и охладете.

Разтопете шоколада на водна баня като го начупите на малки парченца. След това добавете кокосовото масло.

Разбъркайте до хомогенизиране на сместа. Потопете всяко таралежче в шоколад (тумбестата му част) и оваляйте в смлени орехи.

Подредете готовите дребни сладки в толяма чиния.

Съхранявайте на хладно.

Приятен апетит!

@gabrielatsulin

Спомняте ли си дребните сладки таралежки от едно време? Преди време, когато създавах блога си (над 10 години), имах такава рецепта тук – класическата, на баба. Рецептата, която приготвяхме всяка година по празниците вкъщи. С преместването на блога, рецептата се загуби, както и много други, но някой ден отново ще намери място тук. Въпрос на време е, а ако има повече желаещи да я върна, може още тази година да я приготвя отново и да я споделя. Необходими продукти: 100 грама кафява захар 200 грама безглутеново брашно микс 100 грама кокосово масло 3 грама бакпулвер 5 грама цейлонска канела 2 яйца за декорация: 90 грама шоколад Millesime GUATEMALA 74% 20 грама косовово масло смлени орехови ядки, леко запечени 30 грама шоколад Millesime GUATEMALA 74% – за очичките на таралежчетата Начин на приготвяне: Сложете всички продукти за тестото в купа и замесете меко тесто. От тестото оформеге топчета и ги оформете като муцунка на таралежче. Можете да видите видеото в instagram в което демонстрираме как се оформят. След това ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете за около 10-12 минути. След това ги извадете от фурната и охладете. Разтопете шоколада на водна баня като го начупите на малки парченца. След това добавете кокосовото масло. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа. Потопете всяко таралежче в шоколад (тумбестата му част) и оваляйте в смлени орехи. Подредете готовите дребни сладки в толяма чиния. Съхранявайте на хладно. Приятен апетит! . . . #recette #recettes #recipe #recipes #chocolates #chocolovers #entremet #entremets #chocolover #mousse #patisseries #patisserie #patisseriemaison #ganachemontée #chocolateganache #chocolatemousse #chocolatdessert #recettedevanessa #chocolatelover #foudepatisserie #кето #meilleurpatissier #gabrielatsulin #таралежки #дребнисладки #сладки #детство #печем

♬ original sound – Габриела Цулин

Дребни сладки Таралежки |без глутен|

Време за приготвяне 20 minutes
Време за готвене 40 minutes
Общо време 1 hour
Вид ястие без глутен, дребни сладки, здравословно
Порции 30

Необходими продукти
  

 • 100 грама кафява захар
 • 200 грама безглутеново брашно микс
 • 100 грама кокосово масло
 • 3 грама бакпулвер
 • 5 грама цейлонска канела
 • 2 яйца

за декориране:

 • 90 грама шоколад 75% какао
 • 20 грама кокосово масло
 • смлени орехови ядки, леко запечени
 • 30 грама шоколад 75% какао - за оформяне на очичките

Начин на приготвяне

 • Сложете всички продукти за тестото в купа и замесете меко тесто. 
 • От тестото оформеге топчета и ги оформете като муцунка на таралежче. 
 • Можете да видите видеото в instagram в което демонстрираме как се оформят.
 • След това ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
 • Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
 • Печете за около 10-12 минути. След това ги извадете от фурната и охладете. 
 • Разтопете шоколада на водна баня като го начупите на малки парченца. След това добавете кокосовото масло.
 • Разбъркайте до хомогенизиране на сместа. Потопете всяко таралежче в шоколад (тумбестата му част) и оваляйте в смлени орехи.
 • Подредете готовите дребни сладки в толяма чиния. 
 • Съхранявайте на хладно. 
 • Приятен апетит!

Моите книги: 

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!