Дубай е столицата на най – големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Обединените арабски емирства се намират на Арабския полуостров. 
Дубай е второто по големина емирства след Абу Даби, но определено е много, много по – развит и впечатляващ. Дубай и по – по – по – най! 🙂  
Дубай – перлата на арабския свят. Сигурно много от вас мечтаят да го посетят. Да ви призная – аз не бях от хората, които въздишат по Дубай. Резервирах с 101 предубеждения, а тръгнах с 10001. Върнах се с много, много различна оценка. Дали препоръчвам да го посетите – твърдо ДА! Дали бих посетила отново – надявам се поне още няколко пъти през живота ми! 
На снимките виждате Дубай Марина. Започвам с Марината, защото нашата разходка из Дубай стартира с нея. По – късно, в един от дните се разходихме и по тъмно – също толкова красиво. Непременно се качете на круизен кораб през нощта. Предлагат се двучасови разходки с вечеря на корабчето и открито парти на палубата. Страхотно изживяване. 

 

 

 

Датата на заминаването ни съвпадна с рожденият ми ден, каквато беше и идеята на пътуването – всяка година по същото време сме на различно място. Гледаме да отбелязваме празниците ни на различни места в страната и чужбина, вече няколко поредни години. 
Дубай го избра В. аз бях набелязала друга екзотична дестинация, но поради опасения дали Р. ще се страви с пътуването със самолет и дълги полети, го отложихме. 
Детето издържа геройски първият си полет със самолет – около пет часа в посока.  Тръгнаме от студена и мрачна София и пристигнахме в топъл и слънчев Дубай на 29.11.2019г. Там ни посрещнаха Александър и Дияна – представители на местна туристическа агенция. 

THE POINTE –  Място за почивка и слънчев релакс. Много лесно се стига до там, а и повечето хотели предлагат шатъли, които да ви отведат до там. Отсреща се вижда хотел „Атлантис“. Кръстен е на потъналият остров Атлантида. 

 

Както знаете – Дубай е сред водещите икономически центрове в Близкия изток. Останах като шокирана колко добре развит е. Изобщо не съм очаквала да е толкова странен, различен, интригуващ, развит. Град на новото време. Град, който те кара да си мислиш, че не си от Земята! Сериозно. 
Следват снимки на Арабската Венеция. Можете да се разходите с лодки по канала ако желаете, а можете да се разходите и пеша по мъничките и тесни улички. Там ще видите много зеленина (по снимките си личи), много малки и уютни кафенета, закрити пазари (тип Милано). Открива се гледка към Бурдж ал Араб – символът на Дубай. В непосредвена близост е до Арабската Венеция. 

 

 

 

 

 

 Официалният език е арабският, но честно казано ние никъде не срещнахме хора, които да го говорят. Говорят предимно английски език. Може би, защото има много туристи, а може да го говорят предимно вкъщи, помежду си. 

Рамката е едно от местата, които трябва да посетите задъжително ако сте в Дубай. Много красива и величествена е. Можете да я разгледате и само отвън, но ви препоръчвам да влезете и да се качите до горе. Обещавам, че ще ви хареса. 

 

 

 

 

 

 

 Посетихме всички шест основни района на Дубай: Бур Дубай, Гарденс, Даунтаун, Дейра, Джумейра и Дубай Марина. 
Във всеки един район има какво да се види и разгледа, така че – не пропускайте да ги посетите. 
Препоръчвам ви да посетите и древните пазари, наричани още сукове. Намират се в старата част на Дубай. До там стигнахме със стара лодка, която превозва по около 10 – 15 човека. Ако не желаете да се качвате на лодка, можете да се придвижите и по мост до древните пазари. Ние използвахме лодка на отиване, а на връщане минахме по пешеходен мост. Старата част, където са пазарите е отделена от новата с канал. 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Дубай има много модерни небостъргачи както ще видите, а може би знаете, ако сте се интересували. Най – известни са Емиратските кули. Един от най – известните небостъргачи е Бурдж Халифа. Открит е на 04.01.2010 г. и е висок 828 метра. Бурдж Халифа е най – високата сграда в света. Изкачването се осъществява с асансьор, които слиза и се качва за минута. В асансьорите има прожекция по стените и тавана на това, което се очаква да се случи в Дубай в близко бъдеще.  

 

В съседство на Бурдж Халифа се намира един от най – големите молове в Дубай. Разглеждането му отнема над един ден ако сте решили да се разходите и да пазарувате. Дубай се слави като истиски рай на шопинга – не можете да си представите за какво става въпрос като видове марки и съответно магазини. Казват, че в Дубай е в пъти по – евтино, но аз не останах на същото мнение. Ние уцелихме националният им празник около 2.12. (моят рожден ден) и имаше значително големи намаления. Тогава цените наистина са приемливи, но само след ден всичко беше различно и на доста високи цени. Извън мола има градина с фонтани. Всяка вечер има светлинно шоу, което започва точно в 18:00 ч. и е на всеки 15 минути. Тоест в 18:00, 18:15, 18:30 и т.н. Всяко едно изпълнение е различно – един път се озвучата и осветяват фонтаните, един път Бурдж Халифа. Много е красиво. В instagram ви споделих видеа, едно от които беше предвидено специално за бебета и малки деца – с детска песничка. Силно ви препоръчвам да го посетите. Е! Не може да се сравни със светлинното шоу в Барселона, за което съм писала и все още е пред очите ми, но му е достоен конкурент.

 

 

 

 

 

 

 

Най – добрият начин да се предвижвате в Дубай е да си наемете кола. Трябва обаче да си изтеглите карти предварително. Можете да използвате и таксите, което мисля че е по – добрият вариант. Такситата не са особено скъпи – достъпни са. Доста от хотелите предлагат и шатъли до определени места. Има и метро, но по обясненията на нашата екскурзоводка, ако се ползва метро, то задължително след това трябва да се наеме и такси, защото спирките им са на доста неудобни места за пресичане, а булевардите са огромни и пресичането е много трудно. 


Градините са задължителна спирка ако отидете в Дубай. Не ги пропускайте в никакъв случай. Нещо като малък Дисниленд е. Връщаш се в детството по приказен и цветен начин. Като магия са. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Относно паричната единица в Дубай. Тя е дирхам, като най – добре е да си обмените пари в България, защото там курса е по – скъп от тук. Можете да заплащате и с кредитна карта без проблем в магазини, аптеки, таксита, туристически забележителности. 

В един от дните се препичахме на слънце с гледка към това виенско колело, което все още не работи, но е величествено. Една от причините някой ден да се завърнем в Дубай. Много спокойно и приятно местенце, стига да се абстрахирате от строящите се нови и величествени небостъргачи. Ходиш си бос по треват, събираш витамин Д и не мислиш за нищо, освен за настоящият миг. 

 

Имайте предивид, че почивните им дни са петък и събота и в тези дни е лудница – милиони хора. Много хора пътуват за почивните дни и от Абу Даби и настава истинска суматоха. През останалите дни от седмицата е по – спокойно. Особено преди 17:00ч. След това отново настава суматоха. 


В един от дните бяхме и на сафари в пустинята – невероятно преживяване. Бях на косъм да се откажа от сафарито заради Р., но тя го проспа цялото и се събуди когато джипката спря. Това го прави редовно – заспива при пътуване и се събужда като колата спре. Добре че сафарито съвпадна със следобедната й дрямка. В колата нямаше обособено място – столче за нея и я държах в раницата на себе си. Шофьорът ме накара да седна по средата, а аз държах да съм отстрани с колан. Уви, не ми позволи. Явно е бил сигурен в способностите си. Аз обаче не. През цялото време се молих да свърши по – бързо. Не беше страшно. Беше опасно. По – опасно от рафтинг по Струма. 


Завършихме вечерта след сафарито с вечеря и арабско шоу под открито небе. Видяхме камила, но не се качихме, защото не ме впечатли. Ядохме арабска храна, която също не ме впечатли особено, даже изобщо. Шоуто беше грандиозно. Хареса ми. 

Температурите от юни до септември са между 27 и 41 градуса, а от октомври до май 14 – 37 градуса. Ние както написах бяхме там в началото на декември и температурите бяха около 24 – 27 градуса. Не ни е валял дъжд и беше сравнително приятно за разходки с леки дрехи, тип ранна есен. Имайте предвид, че затворените помещения са много добре климатизирани и разликата от открито и закрито е огромна. Това беше и главната причина да се приберем болни от Дубай. 


В един от дните посетихме Абу Даби. Хареса ми, но не колкото Дубай. Не е от местата, които бих посетила отново. Даже изобщо. Посетихме бедуинско селище, както и пистата на ферари. Селището ми хареса много, но пистите на ферари – не. Не са ми страст колите. Даже изобщо. Има жени, които се впечатляват. Факт. 


В църквата задължително се влиза с покрита глава. Добре че си купих шал на сафарито, защото иначе нямаше да ме пуснат да вляза. 
Много интересно място. Хареса ми.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 Толкова за Дубай от мен. Ако се сетя нещо ще добавям като информация.