Днес ще ви водя на разходка до геопарк Искър – Панега.

Самият геопарк се намира в непосредствена близост до град Луковит (до входа му), които се намира много близо до София. Така че софиянци трябва да се щастливи, че имат в близост такава красота. Много ми хареса. 

 

Самият геопарк е построен покрай река Панега. 
Посетихме го през май месец, защото такива места се посещават когато водата е в изобилие и наоколо е толкова, толкова зелено и свежо. 
Сигурно си има и предимства да се посети през есента. Ще се радвам да ни се отдаде възможност да го посетим и тогава. Много харесвам да посещавам дадени места през различни годишни сезони. 


 

 
Екопътеката е доста дърга  – около дванадесет километра. Тя свързва град Луковит със село Карлуково. В село Карлуково се намира пещерата „Проходна“ до която така и не стигнахме, защото забравихме. А забравихме, защото бяхме пленени от красотата на екопътеката. Това е и втората ни причина да се върнем отново там. Набелязала съм си пещерата още преди да си набележа екопътеката.  

 

 
До екопътеката се слиза сравнително лесно, щом успях да сляза с бебе в раница. 
По пътя се минава през различни дървени мостчета и красиви зелени и тучни ливади. Честно казано, очаквах да е по – дълга, но уви – не беше, което малко ме разочарова. Свикнала съм да вървя много, много в горите и еко пътеките. Тук вървенето е кратко.
По пътя на екопътеката се намира и пещерата „Темната дупка“, която не е благоустроена и може да се влиза само от определени професионалисти.


Като споменах, че не е благоустроена, се сетих за пещерата „Лепеница“, която също не е благоустроена и която посетихме през далечната 2014-та година. 
Интересно ми беше да се върна назад във времето и да прочета писанията си, а и да видя снимките, правени с обикновен цифров фотоапарат, наричан накратко „сапунерка“.  Ако не сте посещавали пещерата „Лепеница“, препоръчвам ви да го направите. Ще се удивите. 


Водите на река Златна Панега са разкошни – зелени и пленителни. Рядко се среща такъв цвят вода. Геопаркът разполага с голям и широк паркинг в самото си начало, на главният път. Там можете да оставите колата си безплатно, но и неохраняемо. 
Паркингът е открит и няма дървета, където да скриете колата под дебела сянка.


Времето, което е добре да предвидите за пътеката е около час и половина. Ако решите, можете да си направите пикник, защото има доста места, които го позволяват. Ако статията ви е била интересна, можете да ме последвате във Facebook или Instagram, където споделям места, които не стигат до статия в блога.Instagram profile

Facebook page

 

Посещавайки Геопарк Искър – Панега, посетихме и Крушунските водопади.
За първи път ги посетихме през далечната 2012-та година, а тогава блог нямах, следователно и статия. Имам снимки, показващи едно различно място от сегашното. Нищо общо. Колко много се променя природата и то за толкова кратко време. Затова трябва да си я пазим! 
Ето малко снимки и от водопадите.