За приготвянето на палачинки и гофрети вкъщи, често използвам брашно от овес, защото лесно се работи с него, а и резултатите винаги са добри. 

Овесът е богат източник на магнезий, а той е много важен за нашият организъм. 

Клетките се нуждаят от магнезий, за да живеят. Аз приемам магнезий под формата на таблетки, защото не мога да си набавя нужната доза само с храната. 

Знаехте ли, че над триста различни ензима имат нужда от магнезий, за да функционират правилно. Магнезият участва и в състава на костите и зъбите, играе важна роля в нервно – мускулните съкращения и е необходим за производството на тестостерон и прогестерон. Важен е за метаболизма на фосфора, калция, калия, натрия, витамините от група В и витамините С и Е. 

Установено е, че изчерпването на магнезия в организма оказва огромно влияние върху тимусната жлеза, което дава отражение върху всички автоимунни заболявания. Освен това високият прием на магнезий с храната се свързва с понижено системно възпаление на жени в менопауза. 

Както вече стана ясно – магнезият е много важен минерал и това е още една от причините да използвам продукти, богати на магнезий.

Тези гофрети бяха за Радост, както вече сигурно е станало ясно на редовните  читатели, защото аз не консумирам високовъглехидратни храни и продукти. 

Имах доста ябълки от градините на мама и ми хрумна да ги използвам за гофрети. 

Не съм белила ябълката, защото не е третирана с нищо, а така мога да извлека всички полезни свойства от нея.

Този път, вместо канела, реших да използвам шушулка ванилия и ухаеше така вълшебно вкъщи, чак Радост се събуди от ароматите, носещи се из къщата. 

С изключение на брашното и ванилията, всички останали продукти са домашни и аз съм сигурна, че са донесли много и големи ползи за здравето на детето ми.

 

 

Нутриенти в цялото количество смес:

 
Калории: 409 kcal
Протеин: 16 грама
Въглехидрати: 64 грама
от които фибри: 4 грама
Мазнини: 12 грама
 

От посочените количества излизат 3 броя гофрети.

Продукти:

1 зелена ябълка

60 грама овесено брашно Ecosem

30 милилитра прясно мляко

1 шушулка ванилия

1 яйце

 

 

Приготвяне:

Почистете ябълката и я нарежете на парчена.

Поставете парчетата в блендер заедно с останалите продукти. 

След това ги смелете на няколко оборота. 

Изпечете гофретите, като преди това е хубаво да намажете гофретника с мазнина.

Приятен апетит!