Аз съм от онези домакини, които не обичат да гладят. Даже никак. Това е единственото занимание, което върша с нежелание. Уви, налага се. Гладя почти всекидневно, защото пера всеки ден и това ми отнема по 30 – 40 минути. Доста време, което от както се роди дъщеря ми – нямам. А и дрехите за гладене се увеличиха с идването на новият член в семейството.
 
 
 
 
Решение с по – малко гладене намирам в използването на сушилня, защото има опция за изсушаване с изглаждане. Дрехите излизат в добро състояние, което не налага твърде много работа с ютията след това.  Използвам сравнително нов клас ютия, но въпреки това не се справя така добре и трябва да натискам доста. Добре че тренирам и имам сили.
 
 
 
 
Tefal ми предложиха да тествам техния парогенератор Tefal Pro Express Ultimate Care. Аз, естествено приех, защото от доста време се заглеждам по парогенераторите, но по-високата им цена ме
спираше. А и като не знам дали съответният продукт ще отговори на очакванията ми – още повече се възпирах. 
На пръв поглед ми изглеждаше сложен за работа, като видях колко е голям като размер, но се оказа че само изглежда сложен. Дори напротив. Работата с него е много улеснена и приятна.
 
 
 
При тестването* пробвах да оставя ютията в легнало положение на дъската при настройка Normal, докато подготвях дрехите. С уплаха надничах да не би да залепне, но не. След това добих кураж и
директно минах върху едно боди на дъщеря ми с лека гумирано – ватирана щампа. Не залепна. Това е друго  предимство на парогенератора, защото преди да започна с гладенето, обръщам всички дрехи, за да не залепне случайно нещо или да останат лъскави следи. Сещате се за какво говоря, нали!? Плочата на ютията просто се плъзгаше с лекота по дрешките на бебето.  
 
 
 
 
В сравнение с моята ютия, която се води еко вариант, параметрите на парогенератора са учудващо големи. Моята ютия има парен удар 320 g, а парогенераторът почти двоен – 600 g, тъй като притежава бойлер, който генерира пара с високо налягане до 8 бара което доколкото разбрах при проучванията си, не се среща често.  Парата е толкова мощна, че успя да проникне  през няколко слоя тъкани и така изгладих мъчителните за мен чаршафи за спалнята ни в сгънато положение за нула време.
 
 
 
 
Не съм от домакините, които оставят дрехите си неизгладени и чакащи момент в който трябва да се изгладят, за да се облекат. Това отнема допълнително време в момент, когато примерно излизането е спешно. Големият резервоар е едно от предимствата, защото при моята ютия е малък /може би около 300 мл./ и всеки ден размятам едни канички с вода. Хамалогия голяма.  Резервоарът на парогенератора побира 1,900 л. вода, което е напълно достатъчно за трийсетина дрехи, или иначе казано за 2 – 3 дни гладене. Пак да спомена, че гладя всекидневно, защото 80% от дрехите ни стоят на закачалки, готови за използване. Тук парогенератора има и друго предимство – създаден е за работа с чешмяна вода.
 
 
 
 
Сравнявайки парните удари на ютията и парогенератора, установих, че парогенераторът е учудващо безшумен. Още един плюс, поне за мен, защото бебето ми се събужда от най – малкото потракване.
Парогенераторът се управлява доста лесно и удобно от дръжката на ютията, където се намира  контролния панел – така бързо  се сменят  настройките за различните тъкани – Eco, Delicate, Normal, Max. Настройката Normal се справя безупречно с всичко, така че, дори и да не сменяте настройките не е фатално.
 
 
 
 
Още едно от удобствата при използването на генераторът е, че глади във вертикално положение. У дома разполагаме с римски щори, освен пердета. Пробвах да ги изгладя след изпиране, вече монтирани – справи се отлично. С моята ютия първо гладя, а след това монтирам. При монтажа отново се намачкват, което обезсмисля гладенето. С генераторът този минус го няма.  Удобен е за пренасяне и съхранение, защото разполага с предпазен ка пак, който застопорява ютията на място. Може да го носиш  дори с една ръка.
 
 
 
И на последно място, но от съществено значение за мен, ще спомена дезинфекцията, която осигурява и на която държа много. С парогенераторът се убиват до 99,99% от бактериите, благодарение на комбинацията от температура и налягане на парата. За мен това е важно и от гледна точка за дрехите на бебето.  До тук само плюсове ви изтъквах за парогенераторът. Време е за малко минуси. Не, че са много, но аз съм откровен човек.  Свеждам ги до два – големината и цената.
 
 
 
Предвид големината, трябва специална дъска, защото малката, която имам не би издържала тежестта му, разположена само в единият край. Но това лесно може да се преодолее, като сложите генератора на удобно за вас място, а дъската да използвате само за дрехите. Цената на парогенераторът също е по-висока, но като всеки хубав и качествен уред, и този си има цена. И тя е напълно ревалентна на работата, която върши и времето, което пести. Варианти за закупуване има – дори на изплащане.
 
 
 
Препоръчвам парогенераторът с две ръце, а ако имах трета, бих вдигнала и нея. Самата аз след тестването му, съм почти решена да си закупя. Нали ви казах, че мразя гладенето. С парогенераторът съм готова да го заобичам. 😊
 
 
 


Tefal Pro Express Ultimate Care ми беше предоставен за тест и мнение от Tefal, след което парогенераторът бе върнат. 
В публикацията споделям своето безпристрастно мнение!