От няколко седмици си приготвям ядковото мляко във Vegan Milker. Vegan Milker е уред за приготвяне на ядково мляко с който приготвянето на домашно мляко е лесно, бързо и икономично! Тези от вас, които консумират ядково мляко знаят, че на пазара трудно се намира ядково мляко без добавки като гуми, Е-та, захар и прочие. Дори мога да кажа, че такова няма. Да не споменавам за процента съдържание на ядки в 1 л. В повечето случаи е под 2. С Vegan Milker приготвянето на вкусно, истинско и чисто ядково мляко е бързо, лесно и икономично!

Аз използвам VEGAN Milker SOUL , който включва разграфена стъклена кана, пригодена да се побере в хладилник (вратата на хладилник, въпреки че при мен не се побира. Хладилниците за вграждане са по – малки и определено тези пространства са по -тесни.), бамбуков капак, бутало от борова дървесина и филтър от неръждаема стомана.

От предлагат и електронна книга с рецепти напълно БЕЗПЛАТНО. В сайта има още много и интересни рецепти, които смятам да тествам, особено сега, когато сезонните плодове и зеленчуци ще са в изобилие.

ВЕГАН МЛЯКО  от орехи пекан

100 грама сурови орехи се накисват във вода за няколко часа. След това се изсипват във Vegan Milker и се долива 800 милилитра изворна вода. След това се блендира. С помощта на буталото се изстискват орехите, които са останали във филтъра от неръждаема стомана. Можете да поставите бамбуковия капак и да съхранявате млякото в каната – в хладилник. С пулпата от ядките можете да приготвите сурови бонбони или тахан, както направих аз и ви показвам в днешната статия.

БОНБОНИ с пулпа от орехи пекан

Смесете пулпата от орехи пекан с кокосово мляко от кен и кокосово брашно. Умишлено използвах кокосово брашно, защото добре „изсмуква“ влагата. За подсладител използвах еритритол. Разбъркайте хубаво сместа, за да се хомогенизира. След това я приберете в хладилник, за да стегне. От получената смес оформете топчета и оваляйте в какао, брашно от рожков, матча, кокосови стърготини или друго по желание. Съхранявайте в хладилник.

 

ТАХАНОВА ПАСТА с пулпа от орехи пекан 

Сложете пулпата от орехи пекан в тавичка, покрита с хартия за печене. Включете фурната на 40-45 градуса и поставете тавата в нея. Така пулпата от орехи пекан ще се изсуши, което бе и целта ми. Исках да приготвя таханова паста, които да не е с печена пулпа от орехи пекан. При печенето, много от ценните качества на ядките се губят и затова приготвих тахановата паста с изсушена пулпа от орехи пекан. Това може да направите и в уред за сушене (на плодове, ядки, зеленчуци), а ако времето е топло и позволява – и навън. След като пулпата е достатъчно суха, сложете я в кафемелачка и добавете кокосово масло – около 30 до 50 грама. Тъй като аз не разполагам с каменна машина за приготвяне на тахани и пасти, а за блендера това количество е крайно малко – използвах машинка за кафе, която си купих специално за тази цел (и не само). Спирайте отвреме навреме машинката, за да не прегори. След като получите желаната консистенция – изключете машинката и прехвърлете тахана в сух буркан с подходящ размер. Съхранявайте на тъмно място.

Както виждате – със сто грама ядки можете да приготвите две рецепти: ядково мляко с чист състав и бонбони или таханова паста с чист състав. Тук най- важното нещо е да избирате чисти и качествени ядки – избирайте българските по възможност или био. В този случай аз използвах БИО ядки пекан, защото в България нямаме орехи пекан. 

В сайта си имам още две рецепти за ядково мляко, които могат да се приготвят и във Vegan Milker.