Зимата е времето от годината, когато времето освен че е студено, а и прави хората нещастни. Нещастни, защото болестите като настинки, грип и инфекции върлуват наоколо. Това е една основателна причина да си нещастен, нали?!
Реших да опитам да направя бонбони против кашлица, защото ме заинтригува приготвянето им. Попаднах на снимка в Pinterest и се залових за работа. 
Моят първи опит с бонбони против кашлица беше с пчелен, домашен мед. Оказа се несполучлив, защото меда просто не се втвърдява до толкова, че да се оформят бонбони. Трябва захар, карамел. Държах на котлона около час, но уви, не се получиха след като ги разсипах по формите. През това време и температурата на загряване се покачи, а не трябва.
Реших да пробвам втори път, но този път с кафява захар. Е, получиха се! Но са една идея по – нездравословни, защото все пак е захар, пък дори и кафява. При меда също нямаше да са здравословни, защото той не трябва да се загрява повече от 40 градуса. Загрят над 40 – 45 градуса, медът губи лечебните си качества, превръща се в захар и е също толкова вреден, колкото и тя. 
Единственото здравословно нещо в рецептата е билковият чай с джинджифил и лимона, които използвах. Като се замисля, това че са направени в домашни условия и не съдържат други непознати съставки също ги прави здравословни, нали? 
Не съдържат непознати съставки, а и излизат много по – евтини от бонбоните, предлагани по аптеките. 
Царевичното нишесте в рецептата в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото спомага за оформяне на топчетата. 
Можете да ги опаковате във фолио, а може и да съхранявате в кутия или хартиен плик на хладно място. Все пак са захарни и на стайна температура или в помещение, което се отоплява с климатик, има вероятност да се разтопят.
При последващо приготвяне бих използвала чай от джинджифил и мента или чай от джинджифил и ябълка. Нали и по аптеките предлагат с различни вкусове и аромати?! А и ментата, ябълката и канелата също имат полезни качества. 
 
Продукти:
 
400 грама кафява захар
1/2 лимон, сока
150 милилитра вода
 
царевично нишесте за овалване
 
Приготвяне:
 
Сложете пакетчетата с водата в касерола. 
Поставете капака на касеролата и я поставете на котлона, на висока степен, за 3 – 4 минути. Дръпнете от котлона и оставете за 2 – 3 минути. 
Премахнете пакетчетата, а чаят поставете в чаша.
Сложете захарта в касеролата и я поставете на котлона на средна степен. 
Когато захарта започне да се стопява, разбърквайте, за да помогнете за по – бързото топене. След това ще започне да се образува карамел. Когато стане хубав карамел, добавете чая. Бъдете внимателни! Независимо, че чаят е врял, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката с която бъркате, кухненска ръкавица. 

Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп.

Не трябва да остават парченца неразтворен карамел. След това добавете сока от лимона. Разбъркайте и дръжте на котлона до достигане на температура на сместа – 300 градуса. Отнема около един час достигането на тази температура, на ниска степен на котлона, около 4 – 5 степен. Имайте предвид, че не се получава за 10 – 15 минути. Точно затова пиша и температурата, която трябва да достигне сместа и времето, което отнема достигането на температурата.  След това с помощта на чаена лъжичка капвайте върху хартия за печене по една чаена лъжичка от сместа. Трябва да оставяте разстояние между капките, за да не се слеят. Оставате да се охладят добре. Може да оставите капките така и да поръсите отгоре царевично нишесте или да вземете всяка капка и да я оформите на топче, след което да оваляте всяко топче в царевично нишесте. Изборът е ваш. Аз реших да оформя на топчета. 
Бонбоните съхранявайте в хладилник, на хладно. 
Приятен апетит!