В тази рецепта използвам един сравнително нов продукт, които е на пазара от няколко месеца – каймак „Дестан“. В Instagram сторис съм ви споделяла няколко пъти за него и това колко е вкусен. 
Каймакът „Дестан“ по рецепта от Ориента е уникален за българския пазар продукт. Честно казано не съм виждала друг подобен. Купувала съм си от Турция, но този ми харесва в пъти повече. Съжалявам, че в момента не мога да направя снимки на двата продукта и да ви покажа за каква разлика става въпрос. Този, които съм купувала е като масло – твърд и с отделена вода, докато каймак „Дестан“ е пухкав и въздушен – като бита сметана. Ако сте опитвали, знаете за какво говоря, а на онези, които не са – препоръчвам.Каймакът не е овкусен, съдържа естествената сладост на лактозата, което го прави идеален за влагане както в солени ястия, така и за десерти. Даже докато пиша тези редове ми хрумна интересна идея за десерт, които приготвям обичайно с маскарпоне и задължително ще приготвя с каймак, за да видя разликата. 
Както ще видите на опаковката, каймакът е с 40% масленост. Средно заквасената сметана е между 20 и 30%. Такава висока маслеснот достига само маскарпонето. 
Каймак си обирам и от прясното домашно мляко всяка седмица и си го хапвам така – директно с лъжицата, слагам го и в кафето. Но ми е крайно недостатъчен. Повече е, когато млякото е овче, но пък овче мляко имам само до средата на пролетта. 
От няколко месеца се радвам на този продукт и това, че го има на пазара. Произвежда се от 100% българско фермерско краве мляко. Ходя редовно до мандрата им, когато съм в Северна България и виждам как работят и колко труд се влага. 
Реших да го включа в приготвянето на рецептата ми за тази ленена пърленка. 
Рецептата е сбор от две други мои идеи за палачинки, като сложих повече ленено брашно, за да получа тесто за пърленка. Може би е нещо като тази рецепта за Ленени бисквити, но не точно.
Пърленката става хрупкава и с приятна, мека вътрешност. Отгоре я намазах обилно с каймак и подредих няколко сушени доматчета, защото в момента пресните домати не са сезонна храна. 
Приготвянето отнема по – малко от 10 минути ако използвате уред за пържене (печене) с въздух и по – малко от 20 минути, ако използвате фурна. 
Този каймак, както и рецептата ми за ленена пърленка са подходящи за хора, които се хранят НВ-ВМХ.
Добра идея каймакът да се включи и към Яйчен фаст, мисля че е много подходящ продукт.
Продукти:

150 грама каймак
100 грама ленено семе 
1 яйце
сол на вкус

сушени домати, накиснати предварително във водаПриготвяне: 
Смелете лененото семе в блендер до образуването на брашно. 
След това добавете 50 грама каймак , едно яйце и сол на вкус. 
Разбъркайте добре. Образува се лепкава топка. Разтелете я върху лист хартия за печене под кръгла форма с диаметър 12-15 сантиметра, а дебелината да е около 5 – 6 милиметра.
Печете на 200 градуса за 10 – 12 минути. 
Аз пекох в AirFryer за около 6 – 7 минути.
Намажете с останалият каймак, поръсете с ленено семе и подредете сушени домати. 
За допълнителен вкус можете да добавите магданоз.
Приятен апетит!