Сигурно много от вас се възмущават на заглавието „Яжте мръсно„. Но в книгата не става дума за това да си хапваме пръст, кал и какво ли още не. В зависимост от това кой какво си представя пред мръсно. 
Книгата е в списъка ми с книги от много, много време насам, но все не стигах до нея. Всъщност списъкът ми постоянно нараства и това също е една от причините за бавното четене. 
От книгата научих много интересни неща, които не знаех. Беше ми много полезна и си мисля, че и на вас би ви била полезна. 
Постарах се да извадя едни от най – интересните цитати от които да добиете представа за какво се пише в нея и да си направите преценка дали да прочетете. 
Д-р Джош Акс е специалист по натуропатия и клинично хранене. Той пише статии и книги, изнася лекции и провежда семинари за здравословното хранене. Няма много информация относно биографията му, затова не пиша за нея. Това е сайта му, където може да прочетете повече полезна информация, да откриете интересни рецепти или просто да се вдъхновите да живеете здравословно. 
Книгата се чете леко, въпреки че е научна. Не е така натоварваща, като повечето от подобен тип. Исках да го отбележа, защото съм прочела доста книги от подобна тематика и някои от тях се четяха доста, доста трудно и тегаво. 
Яжте мръсно“ завършва с раздел с полезни рецепти. Вече изпробвах няколко от тях, като един кулинарен ентусиаст и мога да споделя впечатлението си. Интересни, различни и здравословни като съставки и вкусове. 

А сега ви представям малка част от книгата, която смятам за много полезна. Чревната пропускливост обикновено започва с възпаление, което с времето прераства в малабсорбация на хранителните вещества и свръхчувствителност към храни и химикали. Тъжната истина е, че понякога автоимунните заболявания започват на изключително ранна възраст. Скорошни проучвания показват, че приемат на антибиотици през първите 2 – 3 години от живота може завинаги да препрограмират имунната система.

 

Какви са възможните симптоми 

при автоимунните заболявания

Автоимунните заболявания невинаги се появяват с гръм и трясък. Много хора развиват такива болести, без да подозират, че нещо не е наред. Може да минат около 5 години, преди да се постави диагноза.Обикновено пациентът се е консултирал с 6 до 10 лекари, преди автоимунното заболяване да бъде разпознато. Това до голяма степен се дължи на разнообразните и неспицифични симптоми. Ето част от обичайните признаци на автоимунните заболявания:

 • свързани с мозъка и психиката, като главоболие, тревожност, замаяност и дефицит на вниманието;
 • червени подутини по лицето, като акне и розацея. Други кожни заболявания, като екзема, псориазис и дерматит, водят до лющене на кожата; 
 • свързани със синусите, устата и белите дробове, като алергии, астма, сухота в устата и чести настинки;
 • нарушения на щитовидната жлеза, причиняващи умора или хиперактивност, необяснимо напълняване или отслабване и общо неразположение или тревожност, които могат да се дължат на болестта на Хашимото /понижена щитовидна функция/ или базедова болест /повишена щитовидна функция/;
 • скованост или болки в ставите може да са признак на ревматоиден артрит или фибромиалгия;
 • болки и слабост в мускулите или симптоми на анемия или недостиг на витамин В12, от които се чувствате изтощени;
 • претоварнането на надбъбречните жлези може да ви кара да се чувствате едновременно превъзбудени и отпаднали или просто преуморени;
 • проблемите със стомашно – чревния тракт може да са признак за възпалително чревно заболяване. Стомашни спазми, газове, подуване, диария, и/или запек са симптоми на пропускливи черва – и не след дълго може да се развие едно или повече автоимунни заболявания. 

 

Ако искаме да овладеем епидемията на чревната пропускливост и бума на автоимунни заболявания по целия свят, повече от всичко друго трябва да правим едно – да ядем повече мръсно.

Ако премахнем от организма си водата, ще остане предимно мръсотия, изградена от шейсет от най – разпространените елементи в земната кора. Тази идея всъщност е стара колкото света. Представата за човека като създаден от калта е в основата на много от най – разпространените религии, например християнството, юдаизма и исляма. В „Битие“ 2.7 от Библията се казва: „И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот, и стана човека жива душа.

Единственият начин да съжителстваме в мир и хармония с микробите, които ни заобикалят , е просто да спрем да воюваме с тях и да ядем мръсно.

Храната, която консумираме, въздейства на здравето ни не само на клетъчно ниво, но и на качеството ни на живот: на общото ни състояние, на енергията, силата и представянето ни.

Защитници на червата : лечебните храни 

 • Костния бульон може да преобрази здравето ви. Той и колагеновият протеин на прах съдържат аминокиселини, като пролин, глицин и глутамин, които спомагат за възстановяването на чревната лигавица. Костният бульон изобилства от минерали – калций, магнезий, фосфор, силикон, сяра – в лесноусвоими за организма форми;
 • Ферментиралите зеленчуци имат висок хранителен профил, защото веществата в тях са по – лесно усвоими и едновременно с това водят до възстановяване на бактериалното разнообразие в червата;
 • Кокосовите продукти са с високо съдържание на лауринова киселина, която унищожава патогени, като вредни бактерии и гъбички;
 • Ферментиралите млечни продукти /кисело мляко и кефир/ ви снабдяват с полезни бактерии, които възвръщат баланса на чревната флора;
 • Сготвените зеленчуци се смилат по – лесно от суровите и са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти;
 • Органично месо и риба, като риба и телешко от пасищни животни, имат високо съдържание на мазнини омега – 3 и протеини, които спомагат за ограничаването на възпаленията и за производство на здрави клетки. 

Телешкият колаген е с най – високо съдържание на колаген тип 1 и 3 и помага за здрава кожа, коса и нокти. Пилешкият включва тип 2, съдържащ се в хрущялите ни, и е особено полезен за червата и ставите ни. Рибният колаген е може би най – предпочитаният от всички, тъй като помага на тялото ни да произвежда собствен колаген и повишава нивата на колаген тип 1, съдържащ се в тъканите ни.          Когато си приготвяте  костен бульон, заедно с кокалите слагайте месо и мазнини от животни, хранени екологично чисто и отглеждани на свобода, стига това да е възможно. За излекуването и възстановяването на лигавицата при чревна пропускливост обикновено препоръчвам да се пият 1 – 2 чаши костен бульон дневно и да се взима хранителна добавка с колаген и от трите типа /1,2 и 3/. 

Надявам се, че статията е била полезна за вас. Научили сте нещо ново и сте обогатили знанията си. Ако е така, споделете статията, за да достигне до повече хора!