Сега им е времето на тези мързеливи лозови сарми. Има пресни, но ако и вие като мен няма от къде да вземете, защото нямате лозички вкъщи, то непременно си вземете готови стерилизирани. Много често приготвям лозови сармички, но колкото често ги приготвям, толкова и често попадам на накъсани листа. Много съм щастлива, че открих листата на Halal. Нито едно листо не е накъсано, а и не стоят в марината през цялото време както листата от буркан. Препоръчвам ви да ги опитате, ако все още не сте. Страхотни листа! С тях спокойно можете да приготвите около 60 броя сармички. Толкова са много. Аз често разделям пакета на две и правя по по-малки дози, защото ако направя прекалено много, после ще има да стоят в хладилник доста време. Вкъщи рядко хапват едно нещо два дни.

Използвах готов сварен ориз Балдо, отново на Halal. Защо използвах сварен ориз? Защото не обичам да изхвърлям храна, а имах сварен в една кутия, който варя за Радост натурален. Тя друг ориз, освен чист, не признава. Та, точно и това бе причината. Вие, разбира се, можете да използвате и суров ориз Балдо. Като в този случай ще трябва да увеличите количеството вода при готвенето в тиган, за да може да се свари.

 

Необходими продукти: 

30 грама краве масло 

1 връзка пресен лук 

500 грама сварен ориз Балдо HELAL

2 супени лъжици доматен сос 

заатар на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)

червен пипер на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)

куркума на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)

сол на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)

400 грама лозови листа HELAL 

зехтин за поливане

@gabrielatsulin

Сега им е времето на тези мързеливи лозови сарми. Има пресни, но ако и вие като мен няма от къде да вземете, защото нямате лозички вкъщи, то непременно си вземете готови стерилизирани. Много често приготвям лозови сармички, но колкото често ги приготвям, толкова и често попадам на накъсани листа. Много съм щастлива, че открих листата на Halal. Нито едно листо не е накъсано, а и не стоят в марината през цялото време както листата от буркан. Препоръчвам ви да ги опитате, ако все още не сте. Страхотни листа! С тях спокойно можете да приготвите около 60 броя сармички. Толкова са много. Аз често разделям пакета на две и правя по по-малки дози, защото ако направя прекалено много, после ще има да стоят в хладилник доста време. Вкъщи рядко хапват едно нещо два дни. Мързеливи лозови сарми Необходими продукти: 30 грама краве масло 1 връзка пресен лук 500 грама сварен ориз Балдо @helal_bg 2 супени лъжици доматен сос заатар на вкус (около 1/2 чаена лъжичка) червен пипер на вкус (около 1/2 чаена лъжичка) куркума на вкус (около 1/2 чаена лъжичка) сол на вкус (около 1/2 чаена лъжичка) 400 грама лозови листа @helal_bg Начин на приготвяне: Сложете маслото в дълбок тиган, за да загрее. През това време измийте, подсушете и нарежете на колелца пресният лук. Сложете го в тигана и го запържете за кратко. След това добавете свареният ориз и малко вода (около 100 милилитра). Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да покъкри. След това добавете доматения сос и подправките. Разбъркайте добре и свалете от котлона. Вземете шест купички за крем брюле или други. Аз използвах купички с диаметър 12 сантиметра. Поставете лозови листа във всяка купичка: по дъното и по стените, така че купичката да се покрие добре с листа. Напълнете купичките с плънка, а отгоре сгънете крайчетата от листа навътре. Поставете и по едно листо отгоре, за да се затвори добре. Полейте със струйка зехтин. Подредете купичките една върху друга в мултикукър или голяма тенджера. На дъното на мултикукъра или тенджерата, сложете една чаена чаша вода. Гответе под капак (или в мултикукър) за 5-7 минути. Извадете ги и внимателно ги обърнете в чиния. Поднесете с кисело мляко и червен пипер по желание. Приятен апетит! #сарми #лозовилиста #лози #рецепта #мързеливисарми #вкусно #здравословно #безмесо #бързарецепта #вкусноиполезно #евтинакухня #сармички #ориз #доматенсос #блогъритенабългария #пресенлук #пролетнарецепта #пролетнахрана #сезоннахрана #рецепти #рецептибезмесо #сготвивкусно #сготвибързо #леснисамички

♬ original sound – Габриела Цулин

Начин на приготвяне:

Сложете маслото в дълбок тиган, за да загрее.

През това време измийте, подсушете и нарежете на колелца пресният лук.

Сложете го в тигана и го запържете за кратко.

След това добавете свареният ориз и малко вода (около 100 милилитра). Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да покъкри.

След това добавете доматения сос и подправките. Разбъркайте добре и свалете от котлона.

Вземете шест купички за крем брюле или други. Аз използвах купички с диаметър 12 сантиметра.

Поставете лозови листа във всяка купичка: по дъното и по стените, така че купичката да се покрие добре с листа.

Напълнете купичките с плънка, а отгоре сгънете крайчетата от листа навътре. Поставете и по едно листо отгоре, за да се затвори добре.

Полейте със струйка зехтин. Подредете купичките една върху друга в мултикукър или голяма тенджера.

На дъното на мултикукъра или тенджерата, сложете една чаена чаша вода.

Гответе под капак (или в мултикукър) за 5-7 минути.

Извадете ги и внимателно ги обърнете в чиния.

Поднесете с кисело мляко и червен пипер по желание.

Приятен апетит!

Мързеливи лозови сарми

Време за приготвяне 30 minutes
Време за готвене 22 minutes
Вид ястие здравословно, основни ястия
Порции 6

Необходими продукти
  

 • 30 грама краве масло
 • 1 връзка пресен лук
 • 500 грама сварен ориз Балдо
 • 2 супени лъжици доматен сос
 • заатар на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
 • червен пипер на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
 • куркума на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
 • сол на вкус (около 1/2 чаена лъжичка)
 • 400 грама лозови листа за сарми
 • зехтин за поливане 

Начин на приготвяне

 • Сложете маслото в дълбок тиган, за да загрее.
 • През това време измийте, подсушете и нарежете на колелца пресният лук.
 • Сложете го в тигана и го запържете за кратко.
 • След това добавете свареният ориз и малко вода (около 100 милилитра). Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да покъкри.
 • След това добавете доматения сос и подправките. Разбъркайте добре и свалете от котлона.
 • Вземете шест купички за крем брюле или други. Аз използвах купички с диаметър 12 сантиметра.
 • Поставете лозови листа във всяка купичка: по дъното и по стените, така че купичката да се покрие добре с листа.
 • Напълнете купичките с плънка, а отгоре сгънете крайчетата от листа навътре. Поставете и по едно листо отгоре, за да се затвори добре.
 • Полейте със струйка зехтин. Подредете купичките една върху друга в мултикукър или голяма тенджера.
 • На дъното на мултикукъра или тенджерата, сложете една чаена чаша вода.
 • Гответе под капак (или в мултикукър) за 5-7 минути.
 • Извадете ги и внимателно ги обърнете в чиния.
 • Поднесете с кисело мляко и червен пипер по желание.
 • Приятен апетит!

Моите книги: 

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!

 • Ако моето предложение за Мързеливи лозови сарми  ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Основни ястия в моя блог!
 • Присъединете се и към здравословната ми и споделена кухня във фейсбук .
 • В моята кулинарна книга „50 здравословни кето десерта“ ще откриете много и разнообразни рецепти без захар, без брашно и без глутен.
 • За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.