Попаднах на много интересна информация за ориза, защото много се интересувам оот произход, качества и ползи от консумацията му, а и като цяло на всички продукти, които консумираме вкъщи.
Оризът е най – големият източник на калории в целия свят. На него се дължат средно 21% от общия калориен прием на всеки човек на планетата, въпреки големите разлики между отделните региони. В страни като Виентнам и Камбоджа в Югоизточна Азия например оризът осигурява 80% от калориите, които всеки човек приема. Има два основни вида, японски и индийски, като яванският ориз е подвис на японския. 
 
Повечето зърна съдържат 70-75%  въглехидрати, 4-18% фибри, 10-15% белтъци и 1-5% мазнини. Има обаче огромни разлики между отделните зърна по отношение на хранителното им съдържание при белия ориз и амаранта. 
 
Вкъщи консумацията на ориз е доста завишена. Най – често приготвям ориз със спанак, ориз със зеленчуци, ориз с домати, ориз с гъби. Приготвям и чист ориз – както му казва дъщеря ми. Вчера ви писах за това в статията ми за Лаваш – рап с ориз и телешко месо.
 
Днешната ми рецепта е за Ориз с фиде, сушени домати и шам фъстък. Нещо като ориенталско ястие, но не точно. Сушените домати използвах с цел да внеса леко опушен вкус на ястието, а шам фъстъците са с цел да „вкарам“ нещо хрупкаво в ястието си. 
Мисля, че се получи много интересно откъм аромати. С тази плънка смятам да напълня и сушени чушки за Бъдни вечер. Ако искате да поднесете нещо различно на трапезата си за празника, смятам, че този ориз ще ви свърши чудесна работа. 

 

Брой порции: 4 порции

Време на подготовка: 10 минути

Време на готвене: 20 минути 

 

 Продукти:

200 грама ориз Екстра Krina

50 грама пълнозърнесто фиде от елда

30 грама сушени домати

30 грама шам фъстък, белен 

30 грама краве масло

1/2 чаена лъжичка келтска сол

1/4 чаена лъжичка сумак

1/4 чаена лъжичка черен пипер

 

 

 

Приготвяне:

Нарежете сушените домати на малки парченца. 

Сложете всички продукти (ориз, фиде, домати, шам фъстъци) без подправките и маслото в дълбока тенджера с вода. 

Съотношението продукти вода е 1:4. 

Варете около 20 минути. 

Преди да свалите от котлона сложете подправките и маслото.

Разбъркайте добре и свалете от котлона. 

Приятен апетит!