Започвам статията с това, че практикувам периодично гладуване от 2012 година насам. Причината не беше от най – приятните, но няма да я споделям. След това продължих да се храня така и досега. Отвреме навреме закусвам, но се случва много рядко.
В продължение на четири години се хранех веднъж дневно, така нареченото omad хранене, което и сега практикувам 1 – 2 пъти в седмицата, а понякога и повече от това. Зависи от настроението и нуждите на тялото ми. Винаги слушам тялото си.


Всяка сутрин, в продължение на почти осем години, пия лимонена вода, както ви споделих тук, в instagram. Тя отлично алкализира организма и очества излишните киселини. За лимонената вода използвам две супени лъжици лимон (това е сока на един средно голям лимон) или ябълков оцет. Това регулира Ph на организма ми. 
Пия водата след като съм изпила сутрешното си кафе. По принцип е добре да се пие обратното, но мен ме дразни стомаха от лимонова вода преди кафе. Точно и поради тази причина ги приемам в този ред. 

Дневно приемам между 3 и 6 литра вода. Това зависи от настроението ми, както и дали е много топло или не, дали имам много задачи, дали съм в движение, дали съм хапвала повече солени храни. И като заговорих за солените храни, солта също има важно значение. 
Дневно приемам по 3 – 4 грама сол. Тялото има нужда от сол, тъй като чрез нея внасяме натрий, който е много важен за нас. Натрият е електролит, необходим на човешкия организъм, за да успява да извършва жизненоважните си функции. Натрият регулира количеството на течностите в организма. Точно и поради тази причина, когато прекалим със солта, задържаме течности. Сигурно сте забелязали това, ако се вслушвате в тялото си. Количеството на натрий в организма се контролира от бъбреците, както и от приема му.
Приемам вода през целия ден на равни интервали, така че организмът ми да е хидратиран непрекъснато. 
До обяд приемам само едно кафе, чаша вода с лимон или ябълков оцет и много вода. Понякога ми се случва да приема до 3 – 4 литра до преди обяд, особено след тежка тренировка, кардио или друг вид натоварване. 
Освен omad (хранене веднъж дневно), практикувам и 16:8, 18:6 и 20:4 часа фаст. Най – често е 16:8 и 18:6. Избирам по – голямата част да е през нощта, защото ми е по – лесно. Тренировката ми също е на гладно и дълги часове (6-7 часа) след нея не приемам храна, а само вода. Този процес се нарича също автолиза.
Автолизата е процес, който задейства механизмите на разтоварване на организма, вследствие на окислената среда. В процеса автолиза организмът преминава на най – пълноценното хранене за него – вътрешно (ендогенно) хранене, което осигурява пълноценен синтез на аминокиселините и другите биологични съединения по време на гладуването. Автолизата засилва обмяната на веществата и храносмилателната стойност в периода на възстановителното хранене. 

По време на автолиза се чувствам неописуемо лека, толкова добре, че трудно се замислям дали да консумирам храна или не. Започнах с фастовете, както по – горе написах, през 2012 година; заедно със съпруга ми. Към момента той продължва да практикува omad хранене и по този начин поддържа добро здраве.
По време на фастването (периодично гладуване), се активизират определени ензими, които разрушават ненужните остатъчни вещества и болните тъкани се консумират от организма, преработват се и се изхвърлят. Автолизата води до задействане на естествените фактори за стимулиране на физиологичното регенериране, водещо до обновяване и подмладяване на клетки, тъкани, органи и системи на целия организъм. 
Много е важно да се приемат достатъчно течности по време на периодичното гладуване, защото в противен случай нашият организъм ще се дехидратира, което ще доведе до стрес на клетъчно ниво. Като споменах думата „стрес“, ще ви е интересно ли да напиша статия и за него? Много важна част е от нашето съществуване и мисля, че се говори малко за него. 
Не трябва да се допуска обезводняване на клетката, защото по този начин тя губи своята еластичност и способността си да задържа и складира фотони (частици светлина), които са от жизненоважно значение за нейното правилно функциониране и съществуване. Често ми се случва да добавям и по няколко зрънца сол към водата си. Това ми действа добре, а даже и ми се пие повече вода. Така съм сигурна, че приемам достатъчно сол и вода и че клетките ми функционират правилно. 
Доказателство за това е и честото ходене до тоалетна. Следете урината си и ако тя е безцветна (като вода), значи клетките функционират правилно и сте достатъчно хидратирани. Ако урината ви е жълта, то тогава сте дехидратирани.  Организмът в никакъв случай не трябва да се оставя без вода, тъй като клетките се свиват и изсушават, не изхвърлят навреме ненужното съдържимо и се увреждат. 
Понякога към водата си добавям и хуск, за да мога да си набавя дневните нужди от фибри, които е трудно само с храна де се набавят. Приемам около 20 грама фибри дневно, за да може отделителната ми система да функционира правилно. 
Слагам хуск във водата си след като съм приключила с фаста, защото иначе се нарушава, приемайки калории. 
Според мен периодичното гладуване трябва да присъства в ежедневието на всички. И не, не смятам, че закуската е най – важното хранене за човек. В това съм се убедила и това практикувам вече толкова години. 
Ние, като човешки същества, ако не се погрижим сами за здравето си и за обновяването на клетките си, няма кой друг. Ние сме главните виновници за своето здраве – добро или увредено. 
Периодичното гладуване служи за унищожаване на ненужните клетъчни части. Благодарение на процеса автофагия, който се задейства, организмът се чисти от клетките, които не са му необходими. Този процес започва да работи най – бързо, точно когато тялото ни попадне под стрес. Точно такъв пример е периодичното гладуване. 
По време на гладуването всяка клетка, за сметка на вътрешни ресурси, произвежда енергия от натрупания „боклук“, както и от патогенни бактерии. По този начин организмът ни се изчиства и обновява, удължавайки живота си. 
Периодичното гладуване помага при смъкването на килограми. При този вид хранене това се случва относително лесно. Поддържането на теглото е борба през целия живот, особено ако сте генетично предразположени да натрупвате хранителни калории в излишна мазнина. Познавам такива хора и само периодичното гладуване ги „спасява“ от натрупването на излишни килограми. 
За мен, обаче, истинската цел на периодичното гладуване е не загубата на тегло, а поддържане на добро здраве под контрол, за да можем да живеем по – добре и по – дълго. 
Ако решите да приложите периодично гладуване, можете да го съобразявате и с фазите на луната. Това е календар с лунните фази за 2020 година. 
„Лунувала“ съм, както е известно да се казва, в период от 2010 до 2012 година, според фазите на луната.  Сега често съобзарявам omad дните си с фазите на луната. 

Ще допълвам статията, ако сметна, че има нещо, което съм пропуснала да споделя, а е важно. 


В статията са използвани материали от следните източници:
„Терапията Герсон – Доказаната хранителна програма за лечение на рака и други „нелечими“ заболявания ; Шарлот Герсон и д-р Мортън Уокър

„Лечението на организма със собствени сили – Който победи стомаха си, ще победи и болестта си ; Сергей Филонов