Прага ми беше мечтана дестинация от няколко години насам. Решихме да я посетим през месец март, като си купихме билетите още през декември. За съжаление съвпадна с пандемията в Италия. Много мислихме дали да летим или не, но в крайна сметка пътувахме и го решихме два дни преди полета. Съчетахме с посещение на Австрия, Братислава и Халщат. Статия за Братислава няма да има, защото се наложи да изтрием снимките, за да може да снимаме в Прага. В Прага снимахме в jpeg (за мен това е ужас, защото не съм снимала и обработвала никога в този формат) формат, защото картата на апарата се прецака само и единствено за пътуването. Съдба ли или Ретрограден Меркурий? 

 

 

 За Халщат пък забравих батерията на апарата в апартамента, т.е. взела съм само апарата. Изобщо не ни провървя този път, но обещавам статия и за Халщат, макар и със снимки от телефон. Това прекрасно място заслужава място в блога. Надявам се, че другата седмица ще успея да ви споделя и за него.
Та, да се върнем на Прага. 
Прага е любов. Посетиш ли я един път, остава в сърцето за цял живот. 
Много е красива, добре запазена и разкошна архитектура. Накъдето и да се обърнех, виждах красиви старинни сгради, които бяха като от приказка за „Карлсон, който живее на покрива“ или с „Малката кибритопродавачка“. Детските ми представи и приключенията с тези приказки са като създадени в Прага.  

 Пленителната Прага е едно от местата на които искам да се завърна след време. Може би през лятото, когато е топло или през зимата, когато има Коледни базари. 
Времето в началото на март беше прекрасно, нито много студено, нито много топло. Пролетно. Няма да сме единствените, които биха се завърнали в Прага. Вярвам в това.
Забележителностите в Прага не са много, но не са и малко. Ние й отделихме два дни. 
Избрах хотел, който беше много близко до старата част на Прага и за около 20 минути ходене пеша стигахме до Карловият мост.

 

 

 

 

 
Карловият мост е символ на Прага. Построен е през 1357 година и е най – големият средновековен мост в Европа. Този мост съединява старинните централни квартали на Прага – Мала страна и Старе место. На моста са разположени 30 скулптури на барокови светци от лявата и от дясната му страна. Сред скулптурите са и Св.Св.Кирил и Методий.

Старе Место е една от най – красивите части на Прага. На този площад може да видите различни архитектурни стилове, включително готическата църква Тин и бароковата Св. Николай. 
Има много кафенета, ресторанти, джелатерии, както и много пекарни за коминчета. За аромата на меденки трябва ли да споменавам? Усещам още джиднжифил и канела из въздуха, само като си помисля за Прага. Красиво място, което просто задължително трябва да посетите и да отделите време за вкусен обяд или вечеря.  

 

 

 

 

 


Църквата на Дева Мария пред Тин е много красива и величествена. Една от най – красивите църкви, които съм виждала и посещавала. Винаги отделям време да се насладя на църквите и катедралите, защото ме пренасят в друго време, в друг свят.
Астрономическият часовник Орлой е една от най – красивите забележителности в Прага, според моите виждания. Разкошен е. Заставам пред него и времето спира. Буквално. Бях изключително запленена. За това допринесе и залязващо слънце. На следващият ден го посетихме отново, но онзи първи път, когато го видях ще остане завинаги в съзнанието ми. 


 

 

 

 

 Разположен е на южната стена на общината на стария град и няма как да го пропуснете. Той съдържа три части – астрономическа (показва позициите на слънцето и луната в небето, а също и различни астрономически детайли), „ходът на Апостолите“ (на всеки час се показва фигурата на един от апостолите, и други движещи се скулптури) и календарна (чрез медальони се отразяват месеците).

Друга интересна сграда, която силно ме впечатли е Катедралата Св. Витус. Тя е римокатолическа катедрала, която се намира в рамките на Двореца Прага, известен като Пражки Храд. Катедралата има готическа архитектура и е една от най – големите и най – важните църкви в страната. В нея се намират гробниците на много бохемски крале.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Храната в Прага е разкошна. Имат определени ястия, които са типични за Чехия, както и бира, която трябва да опитате, когато я посещавате. Повечето от ястията им се препокриват с тези в Словакия, но това е нещо нормално, според мен. 
Добре е да изберете за отсядане място, което да е близо до Карловият мост, за да може да повървите пеша и да се потопите в атмосферата на Прага. Вярвам, че ще ви хареса.
Винаги избирам местата на които отсядаме, да са в близост до централните части, за да може да се движим пеша и да се „слеем“ с местното население, улиците и атмосферата. Предпочитам да вървя пеша, защото това ми позволява да усетя по – дабре дадено място. 

 

 

 

 

 

 Лесно достъпно е с бебешка количка, почти всичко като забележителности, но има места за които използвах и раница. Ако не беше раницата, може би нямаше да успеем да ги посетим.
Навсякъде плащахме в евро и проблем с валутата не сме имали, както ни бяха споделили преди пътуването, приятели. С карта също може да се плаща почти навсякъде.

 

 

 

На влизане в Чехия се купува винетка, която беше с давност десет дни. Не пропускайте тази подробност ако пътувате с кола. 
Добре е да изберете хотел, които предлага паркинг. Нашият хотел предлагаше паркинг срещу допълнително заплащане, а и се намираше в близост до хотела. Възползвахме се, защото местата за паркиране около забележителностите не са много, а и са излишни, защото всичко е съсредоточено почти на едно място и е излишно да обикаляте с кола.
Има местa, които не успяхме да посетим, но ще го направим, когато я посетим отново.

Част от материалите в тази статия са взети от сайта www.nasamnatam.com