Домашното направено ГХИ е много подходящо за хора, които употребяват много масло в ежедневието си. До преди известно време бях чувала и чела за него, но никога не съм се замисляла да опитам или да направя. Не че в приготвянето му има нещо трудно, дори напротив. Установих, че след като мога да направя такъв безценен продукт, нямам причина да отлагам. 
Смятам, че ГХИ е много по – полезно от всички мазнини сложени под общ знаменател. Има хора, които лекуват стомашни проблеми с употребата на ГХИ сутрин, на гладно. Изключително важно свойство на ГХИ-то е, че то не променя качеството и структурата си при термична обработка. Това означава, че пържените в ГХИ храни не са вредни. Предимството при готвене с ГХИ е, че храната не залепва, както понякога се случва.

А преди рецептата ви предлагам няколко снежни снимки от уикенда. Един снежен човек без очи, нос и уста 🙂  Само сняг и клечки, както и малко червен мъх – за чар. Не бях подготвена за по – красив, но реших да го споделя с Вас, защото вчера беше ден на снежковците! Успях да хвана в кадър и едно прехвърчащо врабче, лутащо се в бялата приказка навън.

За приготвянето на ГХИ изпозвах 600 грама краве масло, три опаковки „Президент“.
Колкото повече краве масло използвате, толкова по – дълго ще го приготвяте.
Нарежете маслото на кубчета и го сложете в дълбока тенджера с двойно дъно. 
Сложете тенджерата на слаб огън, докато се разстопи. Ще започне да ври, точно това е времето, когато трябва да вамалите котлона на ниски градуси. При мен степените са десет, аз намалих на трета степен.
Започва да се образува пяна, която трябва да обирате в отделен съд. 
Претопяването на маслото при мен продължи около 15 – 20 минути. 
Това зависи изцяло от качеството на маслото, което използвате.
Маслото трябва да придобие кехлибарен цвят. За това трябва много да внимавате и да го държите под око.
След като го свалите от котлона, го прецедете през салфетка или кухненска хартия. 
Оставете бурканът отворен, докато ГХИ изстине и се втвърди. Сложете капачката и съхранявайте в хладилник. Чела съм, че може да се съхранява до една година така, но колко е вярно – не знам. 
Когато слагате маслото в тенджерата, а след това и готовото ГХИ в буркана, трябва да се уверите, че са напълно сухи – без капчица вода. 
Направих снимки стъпка по стъпка за улеснение на тези от вас, които имат желание да си направят ГХИ. В интернет може да намерите много подобни.