За пътуването ни до о. Бали използвахме услугите на агенция, защото до момента нямаме опит с организиране на почивка извън Европа.
Използвах агенцията с която пътувахме до Дубай преди 4г., защото съм доволна от тях. Няма да споменавам имена тук, защото това не е рекламен пост. Ако искате да ви споделя агенцията, пишете ми на лично съобщение в социалните мрежи.

Полетите ни бяха от България до Доха – около 4:30 мин, престой на летището в Доха – около 8 часа, а след това полет от Доха до Денпасар – около 9:30 мин. Вики през почти цялото време спа в ръцете ми, защото трябваше да носи колан, заради турболенцията. Лично на мен щеше да ми е по-добре да спи в раницата, както спа през лятото в самолета за о.Крит, но тук не ми даваха, защото често имаше турболенция. На летището половината от времето си беше будна, а през останалото време поспа в раницата. За о. Бали не взехме детска количка, защото сметнах за излишно. За о. Крит платихме допълнителна сума, за да я вземем и се е возила 2-3 пъти по половин час. Сега просто решихме да я пропуснем, като излишен товар и мисъл за нея. Ако не сте свикнали да носите бебета си, аз лично не препоръчвам о. Бали за Вас! Тротоарите там не са подходящи за колички, те са тесни, а по улиците не можете да се движите, защото минават много мотори и коли! Просто не е за бебешки колички. Аз и такива не видях, както и малки бебета! Ради проспа голяма част от полета, като на летището игра много на детските площадки. Там има много детски площадки, които са интересни за децата, защото са различни и с много занимания. Тя се запозна на отиване с няколко деца на нейната възраст и си играха докато чакахме да се качим на самолета за Денпасар. На летището няма нормална храна, освен фаст фууд. В самолета храната не беше добра. Аз бях подготвена на отиване с домашна храна, а полета на връщане ни беше през нощта, като вечеряхме в хотела, последва трансфер и полет. Имах оризовки, които бях взела в повече + едни био кокосови бисквити, които взех от Убуд и Ради хапва от тях + една мини питка от самолета – за закуска.

Към момента на пътуването ни Вики беше захранена с определени плодове и зеленчуци, но нямаше заместено хранене (и все още няма) и е основно на кърма. Там опита манго и кокосов орех няколко пъти. Кърмих я навсякъде – в зависимост от мястото на което огладнееше. По-често хапваше, защото беше много топло, но такъв режим имаше и лятото тук, когато времето беше топло. Не е трудно храненето на малки деца на Бали. Дори да беше на адаптирано мляко, винаги има къде да го приготвите, според мен, въпреки че за приготвянето му си има и тънкости най-вероятно. Аз никога през живота си не съм приготвяла адаптирано мляко и не мога да давам съвети, но пък наистина – крайпътни заведения и места за хранене много, а там винаги могат да ви дадат топла вода. Храненето на Ради не беше по – различно от тук: бял ориз, спагети, пица, паста – предлагат навсякъде на острова! Плодове почти не е хапвала, освен банан. Тя е по по-елементарните храни и плодове като манго, папая, драконов плод или нещо друго, просто не е нейното. Ако тези храни липсваха, със сигурност щях да имам проблем с изхранването ѝ.

Тъй като в основното бусче, което бяха организирали от агенцията имаше 20 места, а само ние сме 3ма, организираха 5 местна кола само за нас с шошьор, който ни водеше навсякъде с останалата група, само че се возихме отделно и ни беше много комфортно. Едни от съображенията на агенцията беше и Вики да не пречи на останалите от групата, но тя е спокойно бебе откакто няма рефлукс и не е попречила на някого нито за миг. Лично на мен ми беше много удобно да се возим в отделна кола, защото можех да си я кърмя по всяко време без да се съобразявам с останалите + това, че ми беше спокойно, че никой не пречи на нея като говори или си усилва или намаля климатизацията в автобуса. Имаше много плюсове на това да се возим отделно.

За плажовете на острова: Ние посетихме само плажа на Семиняк, но останалите от компанията посетиха и Нуса Дуа и са много доволни. Ние пропуснахме Нуса Дуа, защото нашият шофьор ни сподели, че не е подходящо за децата и е много топло. Решихме да останем в хотела в Семиняк и да почиваме край басейна и плажа. Посетихме и плажа на Амед- за шнорхелинг. Не ми хареса, защото е черен и не толкова чист за моите виждания. В Амед, останаха двама човека от групата ни, да се гмуркат с бутилки. Пращаха ни снимки на разкошния морски свят. Препоръчвам за гмуркане Амед, но не и за плаж. Лично ние не отидохме на о. Бали за плажовете, защото не сме привърженици на морето.. Може би и затова няма да ни видите на Малдиви.. В Гърция ходим на море, но не за морето, а за различните гледки, които се откриват сред плажовете, както и заради Ради. Та.. Едно море годишно ни е предостатъчно.

За всички, които искат да пътуват до о.Бали и сами да си организират почивката, препоръчвам да си наемете кола с шофьор. Оказа се, че на местна „почва“ има много шофьори, предлагащи тази услуга. Нашият шофьор взима 50 евро на ден и тази сума включва и горивото и развеждането за деня, където сте пожелали. Колата му събира около шест души без проблем. Като мини бус е. Мъжът ми му има контактите, защото станаха приятели. Лично аз ако имах подобен контакт щях и сама да си организирам почивката. Уви – нямах и си платихме на агенция. Резервирахме два месеца по-рано като заплатихме 30% при резервацията и останалата сума – 30 дни преди пътуването. Не мога да казвам суми, защото не смятам за нужно да го обявявам публично. Само ще вметна, че деца до 2 г заплащат само самолетна такса и нищо друго. Деца над 2 г заплащат цялата сума – като възрастен. Тоест – за Радост платихме толкова, колкото за нас.

 

Отседнахме в Убуд и Семиняк. Имахме шест нощувки в Убуд и две нощувки в Семиняк. 

Какво посетихме?

 • Гората на маймуните
 • Люлките на Бали
 • Оризищата на Тегалаланг
 • Традиционен балийски кечак танц – Ритуално представление описващо история от Махабрата
 • Двореца и езерото с лотосите в центъра на Убуд
 • Водопада Гоа Ранг Ренг
 • Храма Гоа Гаджа
 • Храма Гунунг Кауи
 • Храма Търта Емпул
 • Езерата Буян и Тамблинган
 • Магичната джунгла на Мундукг
 • Главния шиваитски воден храм в Бали – Улун Дану Бератан
 • Курорта Амед – най-доброто място за шнорхелинг в Бали
 • Семиняк – място за плаж и почивка
 • Кралските водни градини Търта Ганга

Извън програмата ни, посетихме:

 • Tanah Lot
 • Bali zoo
 • Шоколадова фабрика, където опитахме и си закупихме различни видове шоколад. На място предлагаха и курс за шоколади.