Когато казваме, че сме били на хиляди диети и никога нищо не е проработило, това не е вярно. Никой не е бил на хиляди диети. А представената в тази книга програма със сигурност не сте пробвали преди, защото това не е диета. Това е начин на хранене и без съмнение ще проработи и за вас!

Не си казвайте „От януари започвам нова диета!“, защото пренебрежимо малък брой хора, успяват да поддържат теглото си, спазвайки диета. Ако диетите работеха, нямаше да е необходимо постоянно да се появяват нови, за да заместват старите, които, от своя страна, са обещавали всичко, а не са постигнали нищо или просто са били твърде рестриктивни, тромави и трудни за спазване.

Ако мислите за кето храненето като начин на живот и не се откажете от този вид хранене след 21 дни или 2-3 месеца, няма да си върнете килограмите след това, както голяма част от хората на диета, които дори качват допълнителни килограми, възстановявайки старите си лоши навици.

 

 

В книгата си Кетотарианство, д-р Уил Коул споделя много ценна информация, която смятам, че ще е от полза за всеки човек, решил да се храни кето. Взаимодействието между нашите гени и околната среда е това, което определя здравето ни. Храните, които ядем или не ядем, нашите нива на стрес, сън, активност и излагане на токсини постоянно и динамично инструктират експресията на гените ни. 

Здравословната кетогенна диета – при която мазнините, а не захарта са основният ви източник на енергия – доказано прави някои забележителни неща за здравето на мозъка ни. А здравословните мазнини са бавно изгарящ източник на устойчива енергия, за разлика от „захарните влакчета“, на които мнозина се возят. В крайна сметка природата си знае работата: като бебета всички ние разчитаме на мазнините от майчиното мляко за развитие на мозъка и за енергия. Точно това е и причината, много жени, включително и аз, които са на кето хранене да имат кърма продължително време. Лично аз не съм имала проблем с кърменето и липсата на кърма по време на първата си бременност и мога да заявя, че имах едно доста успешно кърмене за 1.3 години. За това допринесе и състоянието на кетоза, което е истинското естествено състояние за човешкото тяло. В това ще се уверите като прочетете и книгата „Кетотарианство“ на д-р Уил Коул.

Кетотарианският начин на живот също така извлича ползи от растителната диета, без да зависи от въглехидратите за краткотрайна енергия. 

 

 

ПОЛЗИТЕ ОТ КЕТОЗАТА ЗА ЗДРАВЕТО: 

 • Отслабване
 • Повишена енергия
 • Умствена яснота
 • По – добро кръвно налягане
 • Подобрено състояние на кожата при акне и други проблеми
 • Намаляване на възпалението в цялото тяло
 • Обуздани пристъпи на непреодолимо желание за определени храни
 • Намалени (ако не и елиминирани) припадъци при повечето хора с епилепсия
 • Намален риск от някои видове рак
 • Обърнати или подобрени симптоми на синдрома на поликистозните яйчници
 • Подобрен (ако не и обърнат) диабет от втори тип

За всички тези ползи ще прочетете в книгата „Кетотарианство„. Тя е един голям наръчник за всички, които искат да тръгнат по този път и да се хранят кето.

Съотношението на макронутриентите в кето режима е 75% здравословни мазнини, 20% протеини и 5% въглехидрати.

Стандартната кетогенна диета е най – често срещаният и популярен избор за тези, които водят кетогенен начин на живот. Този метод се фокусира върху консумацията на много ниско количество въглехидрати, умерен прием на протеини и високо съдържание на мазнини. Оригиналната дефиниция на кетогенната диета се основава на тази постановка. Версията показана на картинката е най – ефективна и лесна за следване.

В книгата си д-р Уил Коул описва пет начина да минете на кетохранене:

 1. Стандартна кетогенна диета
 2. Високопротеинова кетогенна диета
 3. Циклична кетогенна диета
 4. Целева (таргетирана) кето диета
 5. Рестриктивна кетогенна диета

Аз съм спазвала и петте начина на кетогенна диета и мога да заявя, че всички са работещи ако ги спазвате стриктно и не се отказвате от спазването на кето след определен период от време.

В средностатистическата кетогенна диета млечните продукти са основен компонент, но дали те наистина ни помагат да постигнем оптимално здраве? В книгата си д-р Уил Коул засяга много подробно темата за млечните продукти и аз смятам, че всичко, написано от него е 100% вярно и можете да намерите отговори на много ваши въпроси.

Д-р Уил Коул засяга темата и за зърнените храни и защо те не са подходящи за нас, хората. Зърнените храни не са това, което са били някога.

Когато ядем големи количества зърнени храни, кръвната ни захар започва да се повишава бързо, което с течение на времето може да излезе извън контрол, без дори да го осъзнаваме. Освен това зърнените храни съдържат много захари. Тези захари претоварват тялото ни, причинявайки инсулинова резистентнот, високи триглицериди и възпаление – отличителни белези на хроничното заболяване. 

В книгата ще откриете много примери, подкрепени с ценна информация относно зърнените храни и глутена. Засегната е също така и темата за дефицита на хранителни вещества, мастните киселини, витамините, детоксикацията и още много ценна информация.

Кетотарианството се фокусира върху истинските храни, богати на хранителни вещества, като зеленчуци, ядки и семена. Тези храни съдържат въглехидрати, които са буферирани и ефектът от тях върху кръвната захар е „обуздан“ от естествени фибри. Накратко казано:

 1. Когато ядете нескорбялни зеленчуци, авокадо, плодове с ниско съдържание на фруктоза, ядки и семена според кетотарианския план, бройте нетните въглехидрати.
 2. Ако консумирате преработени храни в опаковка (дори и такива, които се приемат за здравословни) или други храни, различни от истинските цели храни, бройте общите въглехидрати.

Много ценна информация, която е представена в книгата:

 • За цели храни: нетни въглехидрати = общи въглехидрати минус фибри
 • За пакетирани храни: бройте общите въглехидрати, а не нетните въглехидрати

Отправяйки се към вашето здравословно кетогенно пътуване, трябва да имате предвид, че повечето хора се чувстват най-добре с около 25 грама нетни въглехидрати (с максимум 55 грама нетни въглехидрати) на ден от нескорбялни зеленчуци и цели храни, като ядки и семена. Тъй като всички ние сме различни, в книгата е засегнат по -детайлно въпроса за фината настройка на количеството въглехидрати.

Дадени са много примери за храни с ниско съдържание на въглехидрати – включително плодове и целенчуци.

Засегната е също така и темата за подсладителите: добрите, лошите и злите. Кои подсладители може да присъстват в режима ви, кои да избягвате и кои може да добавите отвреме навреме.

В книгата ще намерите рецепти + планове да хранене.

Към всяка рецепта има ключ, оказващ вида на ястието: ВЕГАНСКО, ВЕГЕТАРИАНСКО и АИП (автоимунен палео протокол, тоест подходящо за автоимунни заболявания). Всички рецепти са без глутен, без зърнени храни, без млечни продукти (с изключение на гхи) и са подходящи за палеорежима. Макронутриентите са дадени на порция за всяка рецепта.

За автора: Д-р Уил Коул е хиропрактик, специалист по функционална медицина, сертифициран от Института за функционална медицина, водещ експерт по функционална медицина. Завършил е университета по здравни науки в Южна Калифорния. След като придобива докторска степен, той получава обширно последващо образование в областта на функционалната медицина и клинична нутрициология. Специализира в клиничното изследване на подлежащи фактори за хроничните заболявания и в персонализирането на здравни програми за проблеми с щитовидната жлеза, автоимунни състояния, хормонални дисфункции, храносмилателни нарушения и мозъчни проблеми.

 

На българските читатели д-р Уил Коул е познат с издадените от издателство „Вдъхновения“ заглавия „Спектърът на възпалението“, която препоръчвам да прочетете, защото е много полезна и има какво да научите, а ако вече знаете, да затвърдите като знание. Има още една книга от издателство „Вдъхновения“  – „Интуитивен фастинг“, която все още не съм прочела, но след като съм чела останалите две негови книги, издадени от „Вдъхновения“, варвам, че ще е много полезна и с качествено съдържание.

За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.