Всички обичат лесни и бързи рецепти, които са подходящи за забързаното ни ежедневие. Тази рецепта за Кошнички от лаваш е точно такава рецепта.

В сайта има рецепта за Кошнички от лаваш с шунка, които си мисля, че много ще ви харесат. Приготвям ги доста често вкъщи, както и кошничките от настоящата рецепта. 

Сменям понякога плънките или добавям и пресни плодове за свежа нотка и декорация. 

В настоящата рецепта използвах кръгъл лаваш DINA, които вкъщи всички много обичат. Задължителен продукт е в списъка с продукти за седмицата. 

Точно преди няколко дни си говорех с приятелка, която сподели, че любим лаваш ѝ е този със спирулина и спанак. Аз честно казано не съм купувала, защото двамата консуматори вкъщи са леко и меко казано претенциозни и не ми се рискува да го закупя и да няма кой да си го хапне. Лично аз обичам и спирулина и спанак, и бих оценила подобен продукт достойно, но не консумирам въглехидрати. 

Най – често използвам кръгъл лаваш, а откакто има пълнозърнест, той е на още по – почетно място при пазаруването. 

Вкъщи от всички видове лаваш, които сме взимали, най – много харесват този и аз повече и не смея да експериментирам с друг бранд. 

Всекидневно използвам лаваш за приготвянето на храна на съпруга ми за работа. Той държи да му приготвям лаваш с плънка като сандвич или рап. Приготвям го с наличните продукти, които ми остават от вечеря. Например преди няколко дни пекох пиле от което остана и аз намазах един кръгъл лаваш, подредих отгоре малко накъсано на парченца пилешко месо и завих на руло. След това го обвивам в алуминиево фолио и обядът за следващия ден е готов. Изпробвала съм много и различни варианти и с времето ще ви споделям за тях. 

Сега се връщам на днешната рецепта: Ако очаквате гости за които нямате предвиден десерт, то тези Сладки кошнички от лаваш са чудесен вариант, за да ги изненадате!

Приготвят се много бързо, стават хрупкави и в същото време с много, много крем! А нали знаем, че всички обичат хрупкави и кремести десерти? 

 

 

Брой порции: 6 кошнички

Време на подготовка: 10 минути

Време на готвене: 4-5 минути 

 

Продукти:

2 броя кръгъл лаваш DINA

400 грама крема сирене 

200 милилитра животинска сметана 35% масленост

100 грама захар от фурми

1 чаена лъжичка био цвекло на прах *

*Можете да използвате и друг вид оцветител по ваш избор.

 

 

Приготвяне:

С помощта на лист хартия, който сте разпечатали предварително в кръгла форма с диаметър 10 сантиметра; изрежете кръгове от лаваш.

Как се случва изрязването?

Поставяте  листа върху лаваша и с помощта на ножица изрязвате по очертанията на кръга хартия. Трябва да изрежете шест еднакви по големина кръгове.

След това поставете внимателно кръговете лаваш във форма за мъфини. 

Аз съм приготвяла рецептата и с цяла тава – метална, също така и със силиконови форми за мъфини. 

Запечене за 6-7 минути на 200 градуса. По този начин лаваша ще заеме определената от нас форма на кошнички и ще се втвърди. 

Аз съм запичала кошнички и в еърфрайр без никакъв проблем. Там времето на печене е около 3-4 минути. 

Докато кошничките се пекат си пригответе крема. 

Разбийте сметаната до твърди върхове. 

Отделете малка част, която да оцветите с 1/4 от био цвеклото на прах. 

Разбийте крема сиренето със захарта от фурми. Добавете останалата част от био цвеклото на прах. Разбийте отново, а след това добавете битата сметана на части и с плавни разбивания с помощта на силиконова бъркалка. 

През това време кошничките трябва вече да са се запекли. 

Извадете ги от фурната и оставете да изстинат напълно. 

След това ги напълнете с крем. Отгоре шприцовайте от оцветената бита сметана. 

Аз съм приготвяла кошничките и само с крем – без да отделям сметана за шприцоване. 

Така кошничките се получават с еднакъв крем с по – гъста консистенция. 

Декорирайте по желание. Аз не сметнах за нужна декорация, защото кошничките са много красиви и в семпъл вид. 

Приятен апетит!