Днес ви споделям една нова рецепта, която осъществихме заедно с майка ми през изминалата седмица. Рецептата е на мама и така тя и баба ми са приготвяли сладкото от дюли преди години. Аз съм израстнала с вкуса на това сладко. Баба ми правеше и нещо като желе от вътрешността на дюлите, но не зная рецепта и технология.

Сладкото от дюли приготвихме с еритритол, за да внесем доза сладост – както знаете, дюлите не са много сладки плодове, а все пак приготвяме сладко. Много обичаме у дома дюли и сладко от дюли, защото носят ароматна нотка есен. Знам, че сигурно има и други любители на дюлите сред вас и ще се радвам ако приготвите рецептата и споделите дали се е харесала на вас и вашите семейства.

Сладкото от дюли приготвихме непосредствено с лютеницата тази година, тъй като обичам да канализирам енергията си и да не я губя. Докато приготвяхме лютеницата, наблюдавах дюлята на двора и натежалите от големите плодове клони и си казах, че тези плодове не са за изгниване по земята, а за ядене. Те са ДАР, които природата ни е дала. Проверих бързо колко въглехидрат съдържа 100 грама плод от дюля и установих, че ако приготвим сладко от дюли то няма да е високо въглехидратно. Тъй като е хубаво да предаваме знанията, които знаем, както и да ги предаваме, реших че ще споделя рецептата на мама и баба тук, която да послужи за ваше вдъхновение и вие да хапвате от тези вкусни плодове – дюлите, а защо не и да си приготвите сладко от дюли.

На снимката е посочена хранителната стойност на 100 грама плод от дюля. 

Продукти:

2400 грама дюли, почистени от семките и вътрешността

сокът от 1 и 1/2 лимон

200 грама

Ако решите да използвате еритритол на VikiNuts, можете да се възползвате от 5% намаление като въведете промо код GABI5 в края на поръчката си. Така ще получите 5% намаление на всички ненамалени продукти. В сайта на VikiNuts, можете да намерите и моята кулинарна книга за кето десерти „50 здравословни кето десерта“.

Приготвяне:

Почистените от семките дюли, настържете на едро ренде. Поръсете ги с еритритол и покрийте съда в които ги съхранявате с капак или стреч фолио.

Ние оставихме дюлите за около 12 часа да престоят и да си пуснат сока. След това ги прехвърлете в подходяща тенджера и варете докато сокчето от дюлите изври и те омекнат.

Добавете сокът от изстискани 1 и 1/2 лимони и разбъркайте. Напълнете в подходящи бурканчета, затворете ги добре и обърнете с капачката надолу.

Не е нужно да заварявате бурканчетата за капачка, но ако решите че искате, може да ги заварите. Изборът е ваш.

Така приготвени бурканчетата със сладко от дюли издържат без проблем до една зима в студено мазе.

Приятен апетит!

От посочените количества напълнихме 11 бурканчета по 200 грама. Нутриентите дадени по долу са за 1 бурканче със сладко от дюли. В едно бурканче има 19,64 грама въглехидрат, което прави сладкото от дюли подходящо за нисковъглехидратното хранене. 

Nutrition Facts
Per 1 (11)

Amount % Daily Value*
Calories 115
Total Fat 0.9g 1%
Total Carbohydrate 25.27g 8%
Dietary Fiber 5.63g 23%
Protein 0.9g 2%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Сладко от дюли без захар

Време за приготвяне 1 hour
Вид ястие без глутен, веган, здравословно, зимнина, мармалади, нввмх, сладка, сладки изкушения
Порции 11

Необходими продукти
  

  • 2400 грама дюли, почистени от семките и вътрешността
  • сокът от 1 и 1/2 лимон
  • 200 грама еритритол

Начин на приготвяне

  • Почистените от семките дюли, настържете на едро ренде. Поръсете ги с еритритол и покрийте съда в които ги съхранявате с капак или стреч фолио.
  • Ние оставихме дюлите за около 12 часа да престоят и да си пуснат сока. След това ги прехвърлете в подходяща тенджера и варете докато сокчето от дюлите изври и те омекнат.
  • Добавете сокът от изстискани 1 и 1/2 лимони и разбъркайте. Напълнете в подходящи бурканчета, затворете ги добре и обърнете с капачката надолу.
  • Не е нужно да заварявате бурканчетата за капачка, но ако решите че искате, може да ги заварите. Изборът е ваш.
  • Така приготвени бурканчетата със сладко от дюли издържат без проблем до една зима в студено мазе.
  • Приятен апетит!