Много обичам старите български рецепти и често разглеждам стари книги за рецепти. Често готвя по стари български рецепти от тези книги, но осъвременени с продуктите от нашето време.

Чипровският орешник може да бъде предложен както в солен (така повелява традицията), така и в подсладен по-съвременен вариант. Ако изберете втория, бъдете по-пестеливи в осоляването на орехите и поръсете готовата баница с пудра захар. Аз приготвих рецептата на пендара с малко изменения от моя страна, но ако Вие искате да я спазите на 100% можете да надникнете тук за оригинала.

По оригиналната рецепта се приготвя с кори за баница – чипровски и препечени, орехи, сол и олио. Аз не използвам олио и го замених със зехтин. Реших да заменя и корите с препечен лаваш, защото сметнах че е добра алтернатива. Имах и под ръка такъв, докато чипровски кори не знам къде да търся, а и нямам времето да го правя с малко бебе.

Следващият път ще приготвя рецептата в солен вариант, защото сладкият се одобри вкъщи. А това е знак да продължавам с експериментите. Може би ще потърся и чипровски кори, когато имам времето, за да предложа на любимите ми хора и оригинала на едновремешната рецепта. Рецептата е на леля Нина от градчето на шевиците, пишат в поста си, пендара. Те дават идея да се сервира и с малко карамелизиран лук или сушени домати в зехтин. Аз подкрепям идеята им и добавям, че може да се приготви и с паста от чесън или песто от левурда в добавка, а защо не и овче или козе сирене?!

Вие опитвали ли сте торлашка солена баница – Орешник?

Продукти:

6 броя лаваш DINA
400 – 500 грама орехи
100 грама кокосова захар
сол на вкус
3-4 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжичка цейлонска канела

Приготвяне:

Сварете цели орехови ядки за 15 – 20 минути в подсолена вода и след това ги отцедете добре. Смелете ги в блендер.
Сложете ги в купа, заедно с кокосовата захар и 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела.
Изрежете лаваша под формата на кръг с диаметър 16 сантиметра и го намокрете леко с вода. Подредете изрязаните кори в тава и запечете на 200 градуса за 6-7 минути – колкото да добият загар и станат хрупкави.
В намазнена със зехтин тавичка с диаметър 16 сантиметра и свалящ се ринг, наредете запечения лаваш като между лаваша равномерно разпределете подсладените и сварени смлени орехи. Не добавяйте олио и повече вода, защото орехите ще отпуснат достатъчно мазнина и влага. Корите от лаваш стават доста сочни и меки след престой в хладилник.
Намажете последната, най – горна кора с малко зехтин, за да омекне по време на печене.
Сложете готовата баница в студена фурна и тогава включете да загрява, за да има достатъчно време лаваша да попие влагата и мазнината на плънката. Настройте фурната на 180 градуса, и когато температурата бъде достигната, печете 45 мин. Отнема около 50 – 55 минути.
Извадете от фурната и оставете да изстине.
Приберете в хладилник за няколко часа, най – добре за един ден, за да може да омекне колкото е възможно повече. А колкото по -сочна е подобна баница, толкова по -добре. Нали?!
Приятен апетит!

Необходими продукти
  

 • 6 броя лаваш
 • 400-500 грама орехи
 • 100 грама кокосова захар
 • сол на вкус
 • 3-4 супени лъжици зехтин
 • 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела

Начин на приготвяне

 • Сварете цели орехови ядки за 15 – 20 минути в подсолена вода и след това ги отцедете добре. Смелете ги в блендер.
 • Сложете ги в купа, заедно с кокосовата захар и 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела.
 • Изрежете лаваша под формата на кръг с диаметър 16 сантиметра и го намокрете леко с вода. Подредете изрязаните кори в тава и запечете на 200 градуса за 6-7 минути - колкото да добият загар и станат хрупкави.
 • В намазнена със зехтин тавичка с диаметър 16 сантиметра и свалящ се ринг, наредете запечения лаваш като между лаваша равномерно разпределете подсладените и сварени смлени орехи. Не добавяйте олио и повече вода, защото орехите ще отпуснат достатъчно мазнина и влага. Корите от лаваш стават доста сочни и меки след престой в хладилник.
 • Намажете последната, най - горна кора с малко зехтин, за да омекне по време на печене.
 • Сложете готовата баница в студена фурна и тогава включете да загрява, за да има достатъчно време лаваша да попие влагата и мазнината на плънката.
 • Настройте фурната на 180 градуса, и когато температурата бъде достигната, печете 45 мин. Отнема около 50 - 55 минути.
 • Извадете от фурната и оставете да изстине.
 • Приберете в хладилник за няколко часа, най - добре за един ден, за да може да омекне колкото е възможно повече. А колкото по -сочна е подобна баница, толкова по -добре. Нали?!
 • Приятен апетит!