Днешната рецепта е за Цветна салата с бекон, както вече сте забелязали по заглавието, а и снимката. 
Салатата е богата на мазнини, което я прави много подходяща за хора, хранещи се НВ – ВМХ или КЕТО. 
Днес, обаче, няма да ви пиша за зеленчуците в салатата, а за маслиновото месло в нея, известно още като зехтин. 
Проф. Димитрос Трихополус от Харвардския университет смята, че ниската смъртност от сърдечни заболявания в Гърция се дължи на консумацията на маслиново масло: „Гърците правят нещо правилно по отношение на здравето си и изглежда, че маслиненото масло играе огромна роля!“
Всички мазнини от кравето масло, маргарина до маслиновото масло съдържат приблизително еднакъв брой калории. Разликата е в това, че животинските мазнини образуват „лошия“ холестерол, докато растителната мазнина (маслиново или слънчогледово масло), пречи за образуването му. „Положителното при гърците е, че почти не консумират масло и маргарин“ – твърди проф.  Трихополус.
От научен проект, реализиран в седем страни, било установено, че причина да смъртта при 46% от американците на средна възраст бил сърдечен удар. На остров Крит от сърдечен удар са починали едва 4%, тоест 10 пъти по – малко хора. 
Тук ще добавя, че американците освен, че се хранят с масло и маргарин, те приемат и много въглехидрати като тестени изделия и картофи. Когато количествата на въглехидрати и мазнини са еднакви или в големи дози, тогава се получава лош холестерол. Не съм съгласна с резултатите от този научен проект, защото има достатъчно доказателства, които го опровергават. 
Интересното е, че маслиновото масло може да предотврати раковите заболявания, предпазвайки клетките от окисляване. На мнение съм, че и животинската мазнина може да стори същото. 
През 2006 г.в Дания е проведен експеримент със 182 мъже от Европа. Те консумирали 1/4 чаша маслинено масло всеки ден. След две седмици тяхната ДНК показала по – малко окисляване и оттам по – добра защита срещу раковите клетки. 
Друго ценно качество на маслиненото масло е, че намалява риска от ревматоиден артрит, според гръцко изследване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrion“. В експеримента участвали 145 човека с ревматоиден артрит и 188 като контрола. Тези, които в диетата си приемали много малки количества зехтин, имали 2.5 повече вероятност да развият ревматоиден артрит в сравнение с тези, които го консумирали редовно. 
Маслиновото масло е отличен „приятел“ на жените, тъй като ги предпазва от рак на гърдата. Съвместно изследване, проведено в Харвард и Атински университет, показвало, че жени, които приемат зехтин един път дневно, имат с 25% по – малък риск от рак на гърдата. 
 
Нека обобщя с едно изречение: Консумирайте зехтин, за да сте здрави!

Продукти:


100 грама радичио
50 грама рукола
50 грама айсберг
100 грама свински бекон
100 грама чери домати = 5-6 броя
50 грама червен лук = 1/2 брой
200 грама авокадо = 1 брой
зехтин екстра върджин на вкус
балсамов оцет на вкус
сол на вкус


Приготвяне:


Накъсайте руколата, радичиото и айсберга на ситно. 
Нарежете свинският бекон на малки парченца и го запържете в сух тиган. 
Разполовете чери доматите на четвъртини. 
Нарежете червеният лук (кромид) и авокадото на ситно.
Сложете всички съставки в купа. 
Овкусете със сол, зехтин и оцет. 
Приятен апетит!