Гевречета правя всеки път по една и съща рецепта, но този път я смених с тази. Благодаря на Ваня Джорджевич за споделената рецепта. Много ми хареса това, че не се налага да ги чакам да втасват много дълго време. Докато направя всички гевречета, вече са минали 15 минути и първите бройки са си починали достатъчно, а докато завира водата и варя първите гевречета, и последните са престояли достатъчно. Времето, необходимо за приготвянето на гевречетата е един час- 5-6 минути замесване, 15 минути омотаване, 7-8 минути варене, 30 минути печене  /по 15 минути за всяка тава/= +- 1 час. Точно с толкова време разполагах за направата им- получиха се с хрупкава коричка и мека вътрешност. 
         

 Трябва много добре да ги защипете в крайщата, за да не се разтворят при варенето. Не трябва да ги варите много- един вид само ги попарвате за 30-40 секунди. Аз ги нареждах върху хавлиена кърпа покрита с ръсеница /смес от сусам, мак, ленено семе/, като отгоре ги поръсвах с допълнително ръсеница, за да са обвити и от двете страни. Изпичат се много бързо, така че внимавайте да не ги изгорите.Продукти:

800 гр брашно
200 мл топла вода
200 мл топло прясно мляко
20 гр суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
50 мл олио

за варене:

2л.вода
5-6 ч.л.сода бикарбонат
1 с.л.сол

за отгоре:

сусам
Приготвяне:


В топлото прясно мляко и вода разтворете маята /без да шупва/. Добавете захар, сол, олио.Сипете сместа в пресятото брашно и замесете меко тесто.Тестото /без да втасава/ се разделя на 11 равни части. Оформят се хубави топчета и се редят на плот намазан с малко олио. Намазват се и от горе леко с олио. Оставете ги за около 10-15мин. Включете си фурната на 200 градуса. На котлона сложете съд с 2л. вода. Всяко топче тесто разделяте на две. От всяка получена част правите два фитила 30 см. Усукват се един около друг и се събират в двата края да образуват кръг/. Добре съединете да не се разтвори при варенето.Така всяко следващо. Във вече врящата вода добавете сода и сол. Пускате всяко едно геврече във водата за около 30- 40 сек. Изваждeте ги с решетъчна лъжица върху кухненска кърпа посипана със сусам. Редете ги в тава с хартия, със сусама на горе. Печете във вече загряната фурна на 200 градуса до готовност. Извадете върху метална решетка и оставете да изстинат. 
Приятен апетит!