Едно прекрасно, малко градче в което може да се надишате на чист въздух и да погледате минерални извори с изтичаща над 90 градусова вода. Велинград е предпочитана дестинация от български и чуждестранни туристи, и има защо!

 

Във Велинград съм ходила само веднъж и то миналия месец, тогава мислих да започна тази публикация, но така и не ми остана време. Ето, че и това време настъпи сега. Писала съм ви много пъти как
не мога да смогна да пиша за дестинации, места, храна, занимания, намерения, напитки и всичко за което искам да пиша в блога, а имам огромното желание. 


 

Блогът е един вид като електронен тефтер в  който да записвам част от нещата в живота си, а за най- искрените и личните, си имам хартиен такъв, който съхранявам грижливо.
Тази година се добрах до морето само веднъж, но за сметка на това планината не ми убягна. Дори я предпочитам пред него! 

 

До Велинград ме доведе желанието за почивка, „истинска почивка”, без катерене и ходене по еко пътеки, без много вървене. С повече лежане и четене на приятна книга. 
Това за мен /и предполагам не само/ е идеалната почивка!

 

Изворът Клептуза е едно от най- романтичните места, който сме посещавали с половинката ми, а ние „много“ обикаляме, щом хората постоянно ми го „напомнят“, в случай, че забравя.

 

Прекрасно е усещането да се разхождаш късно вечер из спа столицата ни, а наоколо да вървят усмихнати и доволни хора на всякаква възраст- малки, големи, по- големи и т.н..
Може да покарате водно колело- има такива за двама, но разстоянието за обикаляне с него е твърде малко и въпреки това много романтично.

 

От историческият музей в града, може да се сдобиете с печат в книжката със стоте национални исторически обекта. Не съм обръщала внимание под кой номер е, т.к. не съм си взела още, поради липса на време, а и защото не съм голям почитател на музеите.
В градчето има доста хотели и къщи за гости, където може да отседнете. За предпочитане е да спите в хотел, защото повечето са СПА и така почивката ви ще е още по- приятна.

 

Градът е привлекателен както през лятото, така и през зимата, изобщо през всички сезони на годината.  През лятото, утрините са топли, озарени от първите слънчеви лъчи, а вечерите са прохладни, обагрени в огнено червено, от залязващо слънце.

 

Може да посетите неделния пазар, откъдето да си закупите боровинки, манатарки, малини и каквито се сетите плодове и зеленчуци, това естествено зависи от сезонът, който сте избрали за посещение на
града.
Приятна разходка!