Пътуването ни до Zakynthos беше дълго обмисляно заради многото километри, които трябваше да минем с кола. След доста прочетена информация за пътищата до там, ту се навивахме да отидем, ту се разубеждавахме. Накрая все пак, след близо две години чудене, се решихме. Всъщност се реших аз, беше изненада за В., защото резервирах датите около рождения му ден. Резервирах хотел в Laganas (Λαγανάς). Спрях се на Laganas (Λαγανάς), защото ми хареса като курорт и защото има повече забавления за млади хора.  Има и други интересни места за отсядане на острова, но измежду всички, това беше мястото, което ми хареса най – много и което бих избрала отново ако ми се наложи да пътувам до там. 


Laganas (Λαγανάς) е близо до столицата на Zakynthos, а именно градчето Zakynthos. На 7 – 8 километра са едно от друго. Като цяло, където и да отседнете на Zakynthos – всичко ще ви е близко, защото острова не е много голям. 
В Laganas (Λαγανάς) се намира въженото мостче по което можете да стигнете до островчето Cameo. Входната такса за него е 5 Евро, като в цената е включена напитка. Напитката беше вода или фрапе, но ако си изберете нещо друго се налага да доплащате. Фрапето не става за нищо – отвратително е на целият остров. Дадох му няколко шанса, но до там. На остров Cameo е интересно – белите чаршафи и заливчето от едната му страна са успокояващи, особено по залез слънце. Имаше младоженци, които си правиха фотосесия там и се наложи да ги почакаме, за да може да се полюбуваме на атмосферата там. Видяхме и костенурка Caretta Caretta точно тук. Беше само една, но огромна. Точно като на снимките, които се въртят из интернет пространството.


До плажа Навагио (Shipwreck Beach) се стига по няколко начина. Предлагат се и организирани екскурзии с автобуси или кораби, които тръгват от столицата Zakynthos, но ние предпочетохме да си отидем с кола. С кола трябва да стигнете до Porto Vromi, а от там да се качите на лодка – има избор между малки и големи и да пътувате около 35 – 40 минути до плажа. 


Тук искам да благодаря на Марта от Горски мъх, че сподели с нас тази информация и ни спести лутане с автобус, защото щяхме да се заблудим и да отидем с организиран транспорт. Срещнах Марта преди години в интернет пространството, а на Zakynthos имах възможността да се запознаем и на живо – общителна, забавна и усмихната. Точно каквато си я знаех и задочно! 


Цените за превоз с лодка до  Навагио (Shipwreck Beach)  са по 20 Евро на човек в двете посоки. Ние се качихме на корабче, което беше на два етажа. Даже се качихме на вторият, за да е преживяването ни още по – хубаво. Та стигаме ние до плажа и какво да видим?! Хиляди, хиляди хора! Хора във водата, корабчета свирят, за да се отдръпват от плажа, за да не бъде прегазен някой човек. Ужас! Слизаме от корабчето и още със стъпването ми на плажа съжалих хиляди, хиляди пъти, че дойдохме. Няма къде да се разминем, а камоли да поседнем. За снимки да не говорим! Трябваше да се върнем до един час, защото това беше времето, което ни бяха дали. Е, не дочакахме час и се качихме на първото възможно корабче за Porto Vromi. Не ми хареса този плаж, защото беше пренаселен. 
На връщане се качихме на едно мааалко корабче, което караше толкова бързо, че ми стана зле. Взе, че и спираше на уж Сините пещери… какви ти пещери – чисти дупки в камъните. А на всичкото отгоре и даде време на хората да си поплуват! Престоят ми беше мъчителен! Ще го помня цял живот! Именно и това пътуване с лодка ме отказа да отидем и до острова Maratonisi.
Стигнахме до Porto Vromi и се отправихме към върха.  Гледката отгоре е 100 пъти по – хубава и забележителна. И там имаше много хора, но не чак толкова като на плажа. Поносимо беше и си заслужаваше. За цялата тази екскурзия до там трябва да предвидите един ден. Ние тръгнахме сутринта към 9:00 и се прибрахме към 20:00ч.


Един от най – красивите плажове на острова е Gerakas Beach – защитен плаж, където има много гнезда на костенурки. На самият плаж няма заведения, а само шезлонги и чадъри. Горе, на стръмното, където е паркинга има заведения, кафенета и тоалетни, и трябва да се качвате до там за обяд или напитка. Престоят  на плажа за два часа е 10 Евро, а за цял ден – 15 Евро. Определено престоят за цял ден си заслужава в пъти, защото е много красиво, спокойно и приятно и два часа са малко за релаксиране.


Друг красив плаж на острова е Daphne beach – този плаж ни хареса най – много и именно и затова го посетихме няколко пъти. Собственичката на плажа е много мила и любезна. След първия път се оказа, че ни е запомнила и си говори с нас като приятели. Таксата за този плаж е 5 Евро. Морето е тихо и спокойно, почти като на Gerakas Beach. Всъщност и двата плажа си приличат много. 


Още един плаж ни направи силно впечатление – Porto Azzuro. За него научихме от Марта – за което отново й благодаря. Красив, тих, спокоен. В близост до скали и луга. Не пропуснах да се понамажа и аз. Малко повече вълни има и на влизане във водата – доста камъни. Ако си носите плажни обувки е супер, но ако нямате си е неприятно. Поне на мен ми беше, защото нямах обувки за плаж, а и не харесвам такива. На плажа има участъци със шезлонги и чадъри и на пясъка и на трева. Ние предпочетохме на тревата. Таксата е 7 Евро. 


Плажове, които не ни харесаха: Tsilivi, Laganas Beach, Planos.


Храната навсякъде на острова беше много вкусна. Не ми хареса фрапето и виното, но с храната гърците се реваншираха. 


Може да пропусна нещо важно, което впоследствие ще споделя като се сетя. Доста време мина от тогава (един месец) и съм позабравила.

Накрая на публикацията ще намерите информация за актуалните цени на таксите до Zakynthos.


Сега ви каня на чаша кафе с бисквитка, за да разгледате моментите, които успях да уловя. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таксите по пътя до Zakynthos, средата на месец юли 2017 г. са:
1 такса – 1.20 Евро, 3 такси – 2.40 Евро, 1 такса – 3.50 Евро, 1 такса за моста – 13.30 Евро
Още от границата на България се започва с такса, която е 2.40 Евро, след това следва таксата от 1.20 Евро и т.н. Таксуването по пътищата завършва с таксата на моста в Патра.


Пътят си е дълъг. От Пловдив са 1050 километра. Ние тръгнахме от София и на отиване пътя ни беше около 12 часа. На връщане се прибрахме в Пловдив, но пътят ни отново беше 12 часа. На границата не сме чакали изобщо. Минахме за минути. 
Пътищата в Гърция са прекрасни – магистрали и широки пътища. Има много тунели – около 50 или 60, забравих ги вече. На отиване проспах част от тях, защото беше тъмно, но на връщане си ги броих и записвах, но някъде съм изгубила бележката. 😌 Цената на горивото /дизел/ там е около 1.30 – 1.40 Евро. Цената на горивото в Гърция и тази на острова почти не се различава. Ние заредихме на отиване веднъж в Йоанина, а след това на острова, защото там пообикаляхме доста и отиде един резервоар. На тръгване от острова отново заредихме и дозаредихме отново на Йоанина. Горивото естествено зависи изцяло от разхода на колата ви и това колко ще обикаляте на острова.
На острова се предлагат бъгита и скутерчета. Цената на бъги е 50 Евро за 24 часа, а на скутер 20 Евро, отново за 24 часа. Отделно трябва да си заредите и бензин. 😊 На острова бензина беше по – скъп, може би точно заради тези бъгита и скутери. 


LavanteFerries.com –  Цената е 39 Евро на кола и 9.60 Евро на човек. Това е цената, която беше актуална през средата на месец юли 2017 г.


Killini – Zakynthos


От понеделник до събота:
5:30; 8:15; 10:30; 12:45; 15:00; 17:15; 19:00
Неделя и празници:
6:00; 10:30; 12:45; 15:00; 17:15; 19:00


Zakynthos – Killini
От понеделник до събота:
7:15; 10:15; 13:00; 15:15; 17:00; 19:15; 21:00
Неделя и празници:
8:00; 10:15; 13:00; 15:15; 17:00; 19:15; 21:00


Kefalonian Lines – Цената е 14,10 Евро на кола и 4.40 Евро на човек. Това е цената с намалението, което беше актуално през средата на месец юли 2017 г.


Killini – Zakynthos
5:45; 9:15; 14:00; 20:00


Zakynthos – Killini
4:00; 7:30; 11:00; 16:00


Ние избрахме да пътуваме с LavanteFerries.com, защото бяхме около 11:30 на пристанището и не и се чакаше до ферибота на Kefalonian Lines . Таксата с Kefalonian Lines  излиза на половина, но кой ти гледа парите, търпението ни след толкова много път вече беше на изчерпване. Като се има на предвид и че през цялото време ни валя проливен дъжд. Единственото, което искахме бе да стигнем … най – после.
При Kefalonian Lines  фериботите не са така удобни от към часови диапазон, както при LavanteFerries.com, но всеки сам може да прецени кое е най – доброто за него и семейството му.


Пътуването с ферибот отнема около 1 час и 30 минути, може би и по – малко, но качването и слизането от ферибота също отнема време.