Реших да включа повече броколи в менюто на Радост и ето я една от рецептите в която ги вложих. 
Броколите се водят „крал“ на семейство кръстоцветни. През последните години учените използват високотехнологични методи, за да установят кои зеленчуци и плодове биха могли да бъдат полезни в битката с раковите заболявания и за наш късмет са открили голям брой химични съединения във връзка с това. 
Броколите съдържат две много важни съединения: идол – 3 – карбинол и сулфосафан. Тези две съединения спомагат за изчистването и изхвърлянето от организма на субстанции, причиняващи тумори (канцерогенни) и то още преди да са започнали да увреждат клетките. Първата съставка – идол – 3 – карбинол е открита и в други зеленчуци от семейство Кръстоцветни като обикновеното брюкселско зеле, което, консумирано, също би прекъснало развитието на канцерогените по няколко различни начина. 
Известно е, че хормонът естроген стимулира клетките в гърдата да растат и да се развиват по – бързо. Тези клетки мутират (израждат се) и естрогенът е този, който ги кара да се размножават по – бързо. Именно идол – 3 – карбинол не разрешава на естрогена да атакува клетките и да се развива рак на гърдата. 
Друго ценно качество на  идол – 3 – карбинол е, че предотвратява развитието на рак на простатната жлеза. 
В САЩ са проведени много изследвания, които показват, че увеличената консумация на зеленчуци от семейство Кръстоцветни намалява риска от рак на дебелото черво. 
Китайската народна медицина на базата на огромен опит също препоръчва консумацията на поне 2 – 3 с.л. сурово зеле, за да се предпази организмът от развитието на различни видове рак. 
Повече за ползите от броколите ще ви споделя в следваща рецепта, която ги съдържа. 
Ползите от броколите са много и се надявам, че има какво ново да ви споделя и да научите. 
В супата, освен броколи, включих и други видове зеленчуци като спанак, пиперки, праз лук и магданоз. Приготвих я без застройка, но ако вие сте любител на застройките, можете да я застроите накрая с яйце и кисело мляко.Продукти:

100 грама замразен спанак
100 грама замразени броколи
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
1/2 стрък праз лук
1/2 стрък магданоз
1 домат
1 морков
30 грама краве масло
сол на вкусПриготвяне:

Почистете и нарежете праза, пиперките, моркова и магданоза на ситно.
Ако използвате пресни спанак и броколи – също. 
Можете да нарежете зеленчуците и на по – едри парчета, защото ще я пасираме накрая. Ако желаете да не я пасирате трябва да ги нарежете на малки парченца. 
Сложете всички продукти в тенджера и гответе около 20 минути или до сваряване на зеленчуците. След това пасирайте или не – пожелание.
Приятен апетит!