Лефкада – дълбоки тюркоазени води и високи планини. Така бих описала острова.  Водите са дълбоки, дълбоки, дълбоки и тюркоазени. Всъщност са и студени. Не знам дали винаги са така студени или сме попаднали на някакво моментно течение. 
Планините са високи, каменисти и стръмни. 

 

 

 

Столицата на остров Лефкада е Лефкада град – кокетен и приятен за разходки. 


След кратки проучвания, ние решихме да отседнем в Нидри. 
След столицата Лефкада, това е най оживеният курорт на острова. 
Нидри е малко, цветно и оживено градче в близост до Лефкада град. 
Намира се от източната страна на острова. Наоколо се виждат по – малките островчета Мадуру, Спарти и Скорпиос. 
В Нидри се намира известният водопад Димосари. До водопада се стига по еко пътека, която е лека и приятна като преход, особено по залез, когато слънцето е на крачка да се скрие и хора почти няма. 

Плажът на Нидри е с малки бели камъчета и пясък почти няма. Водата е топла и вълни липсват, защото близките острови и полуострова го пазят от ветрове и течения.
От Нидри тръгват корабчетата за ежедневните екскурзии до седемте гръцки острова.  

 


Едни от най – известните плажове са Порто Кацики, Егремни, Милос и Агиофили. 
Известността им ги прави и прекалено пренаселени, поради високата посещаемост и интерес. 
До Порто Кацики и Агиофили, може да се стигне както по вода, така и с кола.  
И за двата плажа се минава през градчето Василики. 


Василики се води рибарско селище и е особено подходящо за уиндсърфинг, защото се намира в най – южната точка на острова. 
Много красиво място за наблюдение на сърфистите, но не и за плаж. Поне според моите наблюдения и критерии.  

 

 

 

 

 

 

Егремни, може да се посети само по вода след земетресението през 2015 година. 
Това, което е останало от него не ме впечатли особено. 
Съжалявам, че не сме посетили острова преди земетресението. 
Всяко нещо в живота се случва в определен момент и явно не ни е било писано да видим величествената му красота, непокътната от природното бедствие.
До плажа се стига само с кораб, организирана екскурзия до седем гръцки острова. Екскурзията е целодневна и тръгва от Нидри. Билети могат да бъдат закупени както предварително, така и на самият ден. Имайте предвид, че повечето кораби тръгват сутрин в 9:00ч.
 

 

 

 

 

 

 

Плаж Милос посетихме изкачвайки големи стръмни горски пътеки. Преходът е труден и нелек, точно и поради тази причина има малки лодки /водни таксита/, които предлагат трансфер. Ние решихме да го посетим пеша, за да се насладим на природата и гледките, а и защото лодките не са най – любимото ни превозно средство. 
Природата наоколо е красива, стига да имаме време да й отдадем нужното внимание. 
Преходът е около тридесет минути, като се минава през китното градче Агиос Никитас. Ако и вие обичате горските и планински преходи и имате непоносимост към малки лодки и корабчета ви съветвам да отидете пеша до там.  

Посетихме и друго известно градче – Катисма. Плажната линия е доста дълга и обширна – от тук идва проблемът с голямата пренаселеност. Много, много коли; много хора; много шезлонги, чадъри, продавачи на какво ли не.
Водата е дълбока, отново много студена и определено не бих казала, че е един от най – добрите плажове на острова. Предпочитан, може би; защото в близост има много населени места, но красив не е никакъв случай.

Спокоен плаж с много ситни камъчета във всякакви форми и разцветки е плаж Амузо. Ние се натъкнахме съвсем случайно на него. Малък, спокоен и приятен. В близост има заведение от което може да се поръчва храна и напитки. Бих го сравнила с плаж Дафне на остров Закинтос. Може да се стигне с кола до него. Намира се в малко заливче в южната част на острова, в близост до Василики.  

Ще завърша публикацията си с плажа на Агиос Йоанис, защото там видяхме и преживяхме най – романтичният залез! Прекарахме едни от най – хубавите моменти на взаимност от живота си. Бяхме само ние, двамата … морето и залязващото слънце! Е, тук там – в далечината, имаше и сърфисти и парапланеристи. Насладихме се на настоящият момент с поглед към светлото бъдеще. 


Там се намират три вятърни мелници, които вече не функционират като такива. Ветровете се гонят и играят в щура вихрушка. Това е и причината да е любимо място на кайт сърфисти и любители на вълните.  

 

 

 

Неминуемо, Лефкада е красив остров и си заслужава да се посети, поне веднъж в живота.  
Като кулинарен любител, блогър и фотограф няма как да не спомена и храната. Храната на острова е вкусна, прясна и ароматна. Като навсякъде в Гърция. Именно и затова гръцката кухня ми е толкова любима!

Надявам се, че съм успяла да ви пренеса поне за миг на Лефкада, макар и мислено.