Домашният десерт е празник и магия. Магия, събрана в грижливо преписаните рецепти от готварските тетрадки на майки и баби. И всяка домакиня е нескрито горда със своите патентовани рецепти. Такава е и днешната ми рецепта, която преди години грижливо бях преписала от тефтера на мама. През годините мама редовно преписваше тефтера си с рецепти, за да не избеляват текстовете от него и един ден да стане не използваем. Агнес ми е любим десерт от времето, когато бях малка. Навява ми сладки спомени.
По принцип мама приготвя Агнес в правоъгълна или квадратна тава, за да може след това да се нареже на ромбоиди. Много е важно заливката да не се напука, затова трябва да бъдете много внимателни и да направите всичко както е написано в рецептата. В противен случай рискувате да сътворите напукан и неугледен Агнес. Въпреки че се съмнявам да остане и трошичка, дори да е напукан. 
Когато е нарязан на ромбоиди не са ви нужни прибори при консумация, защото може да си хапвате директно с ръце – като дребни сладки. 
И за да не съм многословна пристъпвам към рецептата.

Продукти:

4 яйца
1 и 1/2 пакетче краве масло*
2 чаени чаши пудра захар
1 чаена чаша смлени орехи
1 чаена чаша бяло брашно

*В грамажи – 187,5 грамаПриготвяне:

Белтъците и половината от захарта се разбиват на твърд сняг. 
Прибавя се размекнатото масло, орехите и пресятото брашно. Разбърква се.
Сместа се разпределя равномерно в тава, застлана с хартия за печене.
По принцип се използва правоъгълна тава с размери 30х20 см, но в случая е използвана кръгла тава с диаметър 26 см.
Пече се до готовност на 175 – 180 градуса. 
Изважда се и се поставя в поднос или широка чиния.
Жълтъците и останалата част от захарта се разбиват до получаването на крем.
С този крем се маже равномерно готовия блат. 
Подноса се връща в топлата фурна, като вратичката се оставя открехната. 
Оставя се там за една нощ. След това се реже на ромбоиди, ако е използвана правоъгълна тава или на триъгълници, както е в случая.

 

Завършвам днешната си публикация с красиви цветове от терасата на бащината ми къща. Мястото където дегустирахме с нескрито голямо желание и десерта.