В един от онези последни летни дни направих тази неустоима бананова торта. 
По снимките си личи сигурно, защото слънчевите лъчи се сипеха като конфети през пролуките от листата на крушата, на двора. Трудно ми беше да направя добри снимки, а всички запознати с фотографията ще разберат защо. 
За тортата използвах големи бисквити, които се оказаха най – подходящи за тавичката. Използвах много малко захар, като повече разчитах на сладостта на бананите. Използвах и най – новата захар с аромат на ром, която майка ми си беше купила. Оказа се изключително ароматна. Останах очарована от аромата, който предаде на тортата. Получи се и доста сочна, защото топих бисквитите в гореща вода. Като стана въпрос за това, препоръчвам ви да ги топите за секунди, както направих аз, защото иначе рискувате да се разпадат парчетата от мекота. 
Това е торта мечта, както се изрази В. Става много бързо и много вкусна. 
Продукти:
 
1 малък пакет какаови бисквити закуска 
1 малък пакет обикновени бисквити закуска
800 грама заквасена сметана
3 супени лъжици пудра захар
100 грама смлени орехи
5 банана
1 пакетче захар с аромат на ром Dr.Oetker
орехи за украса
 
Приготвяне:
 
Смачкайте 4 броя от бананите с преса за картофи. Добавете пудрата захар, заквасената сметана и захарта с аромат на ром. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Вземете тава за терин с дължина 30 см. Сложете хартия за печене по дъното и стените. Вземете няколко какаови бисквити и ги потопете една след друга в топла вода. 
Наредете ги на дъното на тавата. Отгоре сложете смес от заквасена сметана и поръсете с орехи. След това вземете от белите бисквити и повторете процедурата доколкото е нужно, за да се напълни тавичката. Завършете с бисквити и приберете в хладилник да стегне. Трябва да са ви останали малко от бисквитките, смелете от белите. Аз смелих 3 броя, за да обсипя стените на тортата. Нарежете банана на кръгчета. 
Извадете тортата от хладилника и я обърнете внимателно в поднос или голяма чиния за торта. Обсипете стените със смлени бисквити, а отгоре наредете бананите и посипете с нарязани орехи пролуките между бананите.
Приятен апетит!