Не съм писала статия в категория Пътешествия от толкова много време. Имаше си и причина – бяхме възпрепятствани заради Covid

На мен лично много ми липсваше да имаме свободата да пътуваме. Не бяхме пътували извън страната от март месец 2020 година. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днешната ми статия е за остров Крит. Беше ни мечтана дестинация още миналата година, но уви. Случи се това лято. Само преди седмица. ☺ За първи път пиша статия за пътуване, толкова скоро след като сме завърнали от дадено място.

Аз бързам да ви споделя впечатленията си, за да може ако сте планирали да го посетите това лято или есента, да имате прясна информация. Когато търся места за настаняване при пътуванията ни, това е водещо – прясната информация.  

 

 

 

 

 

 

 

Започвам с пътуването – резервирах билети чрез wizzair. След като го направих се сетих да проверя и ryanair – там билетите са по – евтини, но пък полетите бяха нощни. 

Нашите полети се отменяха толкова пъти. Първо бяха за 15 часа, след това смениха за 17, а накрая излетяхме в 20 часа. Връщането беше същото – първо беше за 19 часа, смениха го за 21, а накрая излетяхме в 22 и 30. Причина: твърде много въздушен трафик. Пътуват хората. ☺

Резервирах кола под наем, като използвах ANE CAR. Те не ми искаха да притежавам кредитна карта, която аз така или иначе нямам и търсих варианти без такава. 

Момче от фирмата ни чакаше на летището. Като пристигнахме му звъннахме и се намерихме. Попълнихме един договор на ръка с данните на шофьора в България (съпругът ми), както и къде сме отседнали на о.Крит. Платихме на ръка. Взехме колата и потеглихме към студиото където се настанихме. 

Резервирах го почти веднага след като резервирах самолетните билети. Избрахме Ханя. На остров Крит има две летища – едното е в град Ханя, а другото в град Хераклион. Аз предпочетох Ханя след много изчетена информация. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ханя е голям град. Студиото ни беше на 4 км от центъра, но пътувахме по 30 минути за вечеря. Около нас също имаше места за хапване, но ние искахме да посетим определени ресторанти, които се намираха на центъра. Има няколко паркинга – платени и неплатени. Ние винаги спирахме на платените поради липса на места на платените места. Плащането на таксата се осъществява чрез машина. Плащаш толкова, колкото ще остане колата. Има доста голям избор от часове. 

 

 

 

 

 

 

 

 

За да бъда по – изчерпателна с информацията за остров Крит, ще се водя по въпросите, които получих.

Въпросите на последователите ми в instagram относно пътуването:

Как се пътува в Гърция след Covod?

Ние пътувахме с ваксина. Дъщеря ми е на почти 3 и за нея не искаха нищо. Ние се ваксинирахме с втора доза през май и имахме сертификати. Искаха ни ги на влизане в Гърция, а след това и в София. Нужен ни беше и QR код за влизане в Гърция. Изпратиха ни го в полунощ в деня на полета. 

Плаща ли се билет за детето?

Да. Заплаща се сумата, която заплащаме и за нас. Деца до 2 години пътуват без билет. За всички останали се заплаща 100% от сумата на билета. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има ли много хора през лятото?

Ние винаги пътуваме за Гърция през юли. Обиколили сме няколко гръцки острова и винаги е било през юли. Съпругът ми има рожден ден по това време на годината и си създаваме незабравими емоции. Дали е скъпо, не мога да преценя, защото не сме били през друг сезон. По мнения, които прочетох – определено е по – евтино да се пътува през юни и септември. Колата под наем, например излиза около три пъти по евтино извън сезон. Самолетните билети също. 

Какви са вариантите за достигане до острова?

По суша и по въздух. По суша пътуването е по – дълго. Само ферибота е около десет часа. За нас беше абсурдно, предвид това че самолета пътува 1:20 минути. Категорично ни отказа. Имаме горчив опит с дълго пътуване с малко дете и ферибот до Скопелос.

Достъпни ли са плажовете за малки деца?

И да и не. Ако сте бебеносеща майка са подходящи, иначе не бих препоръчала. 

Ако сте решили да ходите само на плажовете в определени градове като Ханя или Хераклион – няма проблем. Ние сме търсачи на красивите плажове и гледки и това не ни устройва. Това е и причината да обикаляме островите на Гърция, а не сушата. Много от красивите плажовете се намират на не малко разстояние от Ханя и трябва задължително кола. Разговарях и с приятели, които са отсядали в Ханя и ми казаха, че острова няма да ми хареса. Е как? Те не са излизали от Ханя, нормално е да не им хареса. ?

 

 

 

 

 

 

 

 

В instagram стори (търсете highlights Crete) също качих информация кой плаж къде се намира и на какво разстояние. 

Ние посетихме: Балос, Превели, Шейтан Лиманя, Ставрос, Агии Апостоли, Елафониси

Подредих ги така, че да ви ориентирам кой ни е харесал най – много и кой най – малко. 

Лагуната Балос я посетихме два пъти за седмица. Много ни хареса. На детето също – плитко, топло и приятно. Но и най – труднодостъпно с дете. Добре, че беше раницата.

Бях взела раницата за носене поради друга причина – парк Самария. За него не остана време, но определено ще се върнем отново на о. Крит и ще го посетим, както и още няколко красиви плажа за които не ни стигна времето. 

От паркинга до плажа се стига за около 30-40 минути слизане по камъни. Изкачването е долу горе същото, зависи от това дали спирате за снимки като нас. 

Има заведение, тоалетна, и платени шезлонги. Цената на един чадър и два шезлонга е 15E. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превели – влюбих се в тези палми. Плажът е разположен в защитена природна зона Preveli Dimon Foinika kai Lampis. Спряхме колата на паркинг и слизахме около десет минути до плажа. Отново с раница и дете. На плажа има заведение и тоалетна. Шезлонги няма, защото е защитен плаж. 

Има река, която се влива в морето и е много студена според някой хора. Според мен е нормално студена – като за река. Имаше хора, които се къпеха във водата. Лошото тук е, че няма много сянка. Само под дръвчетата или под палмите. А когато дойдат много хора е проблем. Имаше и силен вятър. 

Шейтан Лиманя е третият по красота плаж. Оставихме колата на паркинга и до плажа слязохме за около десет минути. Този път без раница. Трудно беше, защото беше първият плаж, които посетихме и то по джапанки. Всички останали труднодостъпти посетихме с дете в раница и с маратонки. 

На този плаж няма шезлонги и заведения. Трябва да си носите чадър. 

Всички останали плажове, които споменах са леснодостъпни. Буквално слизаш от колата и си на плажа. Но пък не са толкова красиви. 

 

 

 

 

 

Храната на острова:

Всеки ден хапвахме на ресторанти и навсякъде приготвяха храната по различен начин. Най – известните храни за о.Крит са сиренето Мизитра, богацата, критската салата, хлябът дакос, фавата, както и морските дарове. 

Навсякъде ги поднасяха по различен и семпъл начин. Критската храна е семпла и много, много вкусна. Обожавам гръцката кухня, но критската може би още повече. С ръка на сърцето мога да кажа, че зехтинът е един от най – най – най – добрите, които съм опитвала. Взех си няколко вида за България и ще приготвям много от храната, която опитахме там, за да си спомням за Крит. Надявам се, че и на вас ще ви бъде любопитно и полезно да четете и опитвате рецептите, които съм намислила да ви споделя.

Посетихме и град Ретимно, който се намира в близост до Ханя. Хареса ни – много. Спокойно и подредено е. Няма такава навалица от хора както в Ханя. Честно казано обаче, Ханя ни хареса повече. В Ханя също няма много хора, особено около 14-16 часа следобед. Времето е топло, но става за разходки.

Ако имате някакви въпроси ще отговоря с желание и радост на всеки един от тях. 

 

Ако тази публикация ви е харесала, споделете я в социалните мрежи и се абонирайте за новите статии в блога. Последвайте ме в Instagram или Facebook чрез бутоните по – долу. В Instagram всекидневно споделям идеи за храна в story.

 

 

 

 

 

Instagram profile

 
Facebook page