Този чипс го приготвях преди почти три месеца- много време мина от тогава, но пък рецептата си е все така актуална. Правих го още веднъж след първият път и момента когато заснех видеото, което можете да погледнете в instagram.

Много бързо и лесно се приготвя и не е с типичната текстура като другият чипс, които се прави в домашни условия с белени на тънко картофи.

Рецептата търпи много интерпретации, така че можете да експериментирате като имате основата. Може да се приготви и с повече подправки, да се добави сметана или смлян лук, чесън – за повече аромат и неповторим вкус. Както и да изберете да я приготвите, вярвам, че ще ви хареса и ще ви стане любима рецепта за чипс. Имайте впредвид, че този чипс не е пържен, а печен! Като в рекламите… но не съвсем.

Аз използвах InstantPot – уред, който използвам почти постоянно в моето ежедневие, защото готвя по два пъти дневно, като второто ми готвене е многокомпонентно и определено имам нужда от помощници. Такъв помощник намирам в лицето на InstantPot , Slow Cooker и еър фрайър. И като заговорих за еър фрайър – в момента Instant Vortex VersaZone 8.5L e на промоционална цена.

За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.

Продукти: 

картофи

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне: 

Обелете картофите и ги сложете да се сварят.

Аз използвах InstantPot, за да ги сваря.

След като се сварят ги намачкайте до образуването на пюре.

Пюрето подправете с черен пипер и сол на вкус. След това го прехвърлете в сладкарски пош и шприцовайте топчета с еднаква големина на разстояние едно от друго върху хартия за печене, която предварително сте поставили в тава за печене. Аз използвах голямата тава на фурната.

След като запълните тавата с топчета, вземете парче хартия и го поставяйте върху всяко едно топче, а след това го сплескайте с плосък предмет. Аз използвах чашка.

Печете на 200 градуса за 5-6 минути.

Докато се пекат, шприцовайте и останалата част от пюрето върху друга хартия. Времето за печене на чипса е достатъчно за шприцоването и приготвянето на втората тава с чипс.

След като се изпече го извадете от фурната и сервирайте топъл. Ако мине повече от час преди консумация, започва да омеква, затова го хапвайте веднага след като излезе от фурната – и задължително с чаша студена бира!

Приятен апетит!

Картофен чипс

Време за приготвяне 30 minutes
Време за готвене 15 minutes
Вид ястие веган, вегетарианска кухня, предястия
Порции 2

Необходими продукти
  

 • картофи
 • черен пипер на вкус
 • сол на вкус

Начин на приготвяне

 • Обелете картофите и ги сложете да се сварят.
 • Аз използвах InstantPot, за да ги сваря.
 • След като се сварят ги намачкайте до образуването на пюре.
 • Пюрето подправете с черен пипер и сол на вкус. След това го прехвърлете в сладкарски пош и шприцовайте топчета с еднаква големина на разстояние едно от друго върху хартия за печене, която предварително сте поставили в тава за печене. Аз използвах голямата тава на фурната.
 • След като запълните тавата с топчета, вземете парче хартия и го поставяйте върху всяко едно топче, а след това го сплескайте с плосък предмет. Аз използвах чашка.
 • Печете на 200 градуса за 5-6 минути.
 • Докато се пекат, шприцовайте и останалата част от пюрето върху друга хартия. Времето за печене на чипса е достатъчно за шприцоването и приготвянето на втората тава с чипс.
 • След като се изпече го извадете от фурната и сервирайте топъл. Ако мине повече от час преди консумация, започва да омеква, затова го хапвайте веднага след като излезе от фурната - и задължително с чаша студена бира!
 • Приятен апетит!