Мелник, най – малкото градче в България. Жителите му са едва 300 души, а към днешна дата според мен и по – малко. Намира се в полите на Пирин планина. 
Посещавам го за втори път в рамките на две години и честно казано и двете ми посещения са през зимния сезон. Третото ми посещение ще бъде задължително през лятото. Но нека това бъде в далечното бъдеще, защото сега имам намерение да посетя нови и мистериозни места. Такива, на които не съм била. Разположен е на 22 км от Сандански, а на 7 км от него се намира Роженският манастир.  Ако посещавате Мелник, то непременно се отбийте и там. Ако не, за да разгледате и да се потопите в един различен свят, то поне за да се помолите за здраве. 
Аз го направих на етап от живота ми, когато здравето ми си правеше лоши шеги с мен, и определено имах нужда. Едно от местата, което задължително трябва да посетите в Мелник е Кордопуловата къща. Тя е най – голямата запазена къща от XIX век в България. В къщата ще видите най – голямата бъчва, която може да побере цели 12,5 тона вино. Избата на къщата е като лабиринт в който можете да се изгубите, ако е тъмно. По стените на избата има залепени много монети. Поверието гласи, че като си намислиш желание и залепиш монетата на стената, желанието ти ще се сбъдне. Ако тя падне, съответно няма да се сбъдне.  

 На входа на избита и при двете ни посещения имаше двама мъже, които ни предлагаха ароматно вино. Явно това си им е обичай. Ако питате мен – добър обичай! Предлагат едни от най – ароматните вина в България. На етажите над избата се намират няколко стаички в които се намират много старинни мебели и кухненски пособия. За мен беше интересно да ги разгледам, защото подобни предмети могат да се видят само и единствено на места като това. Красиви ръчно направени килими са застлани по дървените подове на стаите. 

Има зимна и лятна градина. Нещо, което не се среща често в българските стари къщи. 
Снимките на дръвчетата с мартениците са точно от градините на къщата.Завършвам публикацията със снимка – подсказка от утрешната рецепта.