Куличките от картофи са не само много изкушаващи, но са и уникално вкусни! Освен това те са наистина лесни за приготвяне!

Какъв вид картоф да използвате?
В идеалния случай може да използвате сладки картофи, които имат подобна ширина на чашките в тавата за мъфини. Така няма да се налага да отрязвате много, докато нарязвате картофите на шайби.
Аз обаче използвах обикновени картофи, защото сладките картофи не са много любими вкъщи!
Когато режете картофите, просто се уверете, че сте ги нарязали много тънко. Можете да използвате мандолина, ако предпочитате!

За да са идеално кръгли, аз използвах формичка с която ги изрязох.

Освен картофите наистина нямате нужда от толкова много други съставки:

 • Масло – обичам да използвам несолено масло, за да придобия по-голям контрол върху солеността на картофите, тъй като използвам подправка за картофи на Picantina, която съдържа всичко необходимо за овкусяване на картофите. Можете да го разтопите на кратки интервали в микровълнова фурна или в тенджера на котлона.
 • Лимонова мащерка – отново се уверете, че е много ситно нарязана, така че да покрива възможно най-много и колкото се може повече от резените!
  Трябва ли да добавя лимонова мащерка?
  Лимоновата мащерка върви прекрасно с всички включени съставки, така че силно препоръчвам да я добавите. Розмарина също би свършил добра работа, ако не обичате или нямате лимонова мащерка.
 • Пармезан – Уверете се, че е свеж и за предпочитане „прашната“ текстура, а не на люспи!
  Трябва ли да добавя пармезан?
  Правила съм ги и без пармезан и се чудех дали да го добавя към финалната рецепта. В крайна сметка избрах да го добавя в рецептата, защото им придава по-дълбок пикантен/солен вкус, което е чудесно за крайният вкус на купчинките от картофи. Както казах, ако искате да ги направите без, направете го. Вкусът на чесън обаче ще бъде по-забележим и ще трябва да добавите още малко подправка за картофи Picantina, за да замените пармезана.
 • Подправка за картофи Picantina – Тази подправка стана любима вкъщи още от пролетта, когато я използвах за първи път. Голямото ми момиче я видя на щанд в хранителен магазин и я взе с желанието да ѝ направя същите картофи. Видях, че няма излишни съставки и я взех за тест. След това неколкократно купуваме от тази подправка. Намирам я дори в магазина на село! Ако все още не сте я тествали- опитайте! Подправката за картофи е с натурални подправки, без изкуствени оцветители, мононатриев глутамат (нещото от което направо бягам) и без глутен! Ве съдържа нищо излишно! Тя е съчетание от сол, черен пипер, мащерка, розмарин, лют червен пипер, сушени зеленчуци и антислепващ агент!

Как да направя така, че да не залепнат за тавата?
Може да залепнат малко, тъй като картофите естествено ще се карамелизират, докато се пекат, но не би трябвало да имате проблем с отделянето от формата. Намажете тавата с масло и се уверете, че долната филийка няма пармезан, това ще ви помогне много.

Как да разбера кога са готови?
Остър нож трябва лесно да прерязва купчините. Те също ще бъдат леко овъглени/карамелизирани. Тогава ще знаете, че ястието ви е готово!

Тези кулички от картофи са подходяща гарнитура към почти всеки вид месо или риба!

Необходими продукти: 

1 килограм картофи
50 грама пармезан
120 грама несолено краве масло или патешка мас, разтопено/разтопена
2-3 стръкчета лимонова мащерка
1 супена лъжица подправка за картофи Picantina
1/2 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.
Обелете картофите и отрежете двата края.
Ако картофите са по-широки от ширината на тавата за мъфини, използвайте белачката, за да ги нарежете на цилиндри със същия размер.
Нарежете на тънко, а след това с формичка и под формата на кръгчета!
Намажете вътрешността на тавата за мъфини с разтопено масло (ако е силиконова като моята, можете да пропуснете тази стъпка), след което смесете останалото масло в голяма купа с черния пипер и подправката за картофи Picantina. Добавете резените картофи и разбъркайте, докато се покрият добре, след което поставете по един резен във всеки отвор в тавата за мъфини.
Добавете към останалите филийки от картофи, пармезана и лимоновата мащерка, докато се покрият добре, след което подредете купчини от филиите във всяка чаша в тавата, като ги подреждате върху основната филийка картоф без пармезан. Използвайте четка, за да съберете останалото масло/пармезан в купата и го намажете върху купчините (ако остатъкът от пармезан е малко на бучки/сух, просто го добавете малко разтопено масло). Печете във фурната за 30-35 минути.
Увеличете температурата на фурната до 200 градуса и печете още 10 минути или докато леко се овъглят и омекнат точно през центъра (проверете с остър нож).
Използвайте лъжица, за да загребвате внимателно купчините и ги сервирайте в компанията на прясна лимонова мащерка.
Приятен апетит!

@gabrielatsulin

Кулички от картофи e моето най-ново предложение в блога! Куличките от картофи са не само много изкушаващи, но са и уникално вкусни! Освен това те са наистина лесни за приготвяне! Моите съвети за приготвяне можете да прочетете в статията в блога. Напишете в търсачката: кулички от картофи и ще откриете рецептата. Необходими продукти: 1 килограм картофи 50 грама пармезан 120 грама несолено краве масло или патешка мас, разтопено/разтопена 2-3 стръкчета лимонова мащерка 1 супена лъжица подправка за картофи Picantina 1/2 чаена лъжичка черен пипер Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Обелете картофите и отрежете двата края. Ако картофите са по-широки от ширината на тавата за мъфини, използвайте белачката, за да ги нарежете на цилиндри със същия размер. Нарежете на тънко, а след това с формичка и под формата на кръгчета! Намажете вътрешността на тавата за мъфини с разтопено масло (ако е силиконова като моята, можете да пропуснете тази стъпка), след което смесете останалото масло в голяма купа с черния пипер и подправката за картофи Picantina. Добавете резените картофи и разбъркайте, докато се покрият добре, след което поставете по един резен във всеки отвор в тавата за мъфини. Добавете към останалите филийки от картофи, пармезана и лимоновата мащерка, докато се покрият добре, след което подредете купчини от филиите във всяка чаша в тавата, като ги подреждате върху основната филийка картоф без пармезан. Използвайте четка, за да съберете останалото масло/пармезан в купата и го намажете върху купчините (ако остатъкът от пармезан е малко на бучки/сух, просто го добавете малко разтопено масло). Печете във фурната за 30-35 минути. Увеличете температурата на фурната до 200 градуса и печете още 10 минути или докато леко се овъглят и омекнат точно през центъра (проверете с остър нож). Използвайте лъжица, за да загребвате внимателно купчините и ги сервирайте в компанията на прясна лимонова мащерка. Приятен апетит! #картофи #пармезан #лимоновамащерка #мащерка #кравемасло #подправказакартофи #рецепта #рецепти #вкусно #летнирецепти #сготви #ароматно #хапни #рецептазадушата #gabrielatsulin #healthy #goodfood #yummy #bulgarianchef #chef #potato #potatorecipe

♬ original sound – Габриела Цулин

Кулички от картофи

Време за приготвяне 10 minutes
Време за готвене 27 minutes
Вид ястие без месо, здравословно
Порции 10

Необходими продукти
  

 • 1 килограм картофи
 • 50 грама пармезан
 • 120 грама несолено краве масло или патешка мас, разтопено/разтопена
 • 2-3 стръкчета лимонова мащерка
 • 1 супена лъжица подправка за картофи Picantina
 • 1/2 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне

 • Загрейте фурната до 180 градуса.
 • Обелете картофите и отрежете двата края.
 • Ако картофите са по-широки от ширината на тавата за мъфини, използвайте белачката, за да ги нарежете на цилиндри със същия размер.
 • Нарежете на тънко, а след това с формичка и под формата на кръгчета!
 • Намажете вътрешността на тавата за мъфини с разтопено масло (ако е силиконова като моята, можете да пропуснете тази стъпка), след което смесете останалото масло в голяма купа с черния пипер и подправката за картофи Picantina.
 • Добавете резените картофи и разбъркайте, докато се покрият добре, след което поставете по един резен във всеки отвор в тавата за мъфини.
 • Добавете към останалите филийки от картофи, пармезана и лимоновата мащерка, докато се покрият добре, след което подредете купчини от филиите във всяка чаша в тавата, като ги подреждате върху основната филийка картоф без пармезан.
 • Използвайте четка, за да съберете останалото масло/пармезан в купата и го намажете върху купчините (ако остатъкът от пармезан е малко на бучки/сух, просто го добавете малко разтопено масло). Печете във фурната за 30-35 минути.
 • Увеличете температурата на фурната до 200 градуса и печете още 10 минути или докато леко се овъглят и омекнат точно през центъра (проверете с остър нож).
 • Използвайте лъжица, за да загребвате внимателно купчините и ги сервирайте в компанията на прясна лимонова мащерка.
 • Приятен апетит!

Моите книги: 

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!

 • Ако моето предложение за Кулички от картофи  ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Без месо в моя блог!
 • Присъединете се и към здравословната ми и споделена кухня във фейсбук .
 • В моята кулинарна книга „50 здравословни кето десерта“ ще откриете много и разнообразни рецепти без захар, без брашно и без глутен.
 • За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.