Имало едно време…
Подобни рецепти, по-точно аромата на подобни рецепти винаги ме връщат в детството! На мъжа ми любимата закуска е мекици! Приготвям му веднъж месечно по наша семейна рецепта: тази на моята баба. Този път реших да разнообразя с рецептата на мое любимо другарче @albenatodorova.946 (instagram). Бени е един виртуоз в кухната и ви препоръчвам да я последвате, ако все още не сте!

Рецептата на Бени спазих напълно, като замених само олиото със зехтин и мас, защото вкъщи олио почти не ползваме и имам 1 бутилка за цяла една година, че може и повече. Мазнините, които използвам са мас, масло, зехтин и кокосово масло. Всеки прави избори и изборът на моето семейство е този!

Необходими продукти:

300 грама кисело мляко, пълномаслено*
370 грама бяло брашно
2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол

мазнина за пържене**

*Използвах домашно кисело мляко, което е доста пълномаслено.
**Използвах свинска мас за пържене. Често използвам и патешка такава, ако имам домашна под ръка.

Начин на приготвяне:

Сложете киселото мляко в дълбока купа, добавете содата и разбъркайте.
След като шупне, добавете солта, разбъркайте добре и постепенно добавете брашното.
Когато започне да се оформя тесто, го прехвърлете върху набрашнен кухненски плот и омесете меко тесто.
Важно е да не се добавя повече он нужното брашно, за да станат мекиците пухкави, споделя в рецептата си Бени. Аз спазих тази нейна вметка на 100%, защото исках да ги приготвя досущ като нейните.
В съда в който ще престои тестото се слага мазнината – аз сложих две супени лъжици зехтин, а Бени е използвала олио. Съда се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за една нощ. На сутринта се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30-40 минути. Помня, че и моята баба си приготвяше тестото от вечерта и на сутринта имахме вкусни мекици. Рецептата на баба ми… Мекиците с които израстнах аз, можете да намерите в сайта ми!

Как да оформим мекиците?

Набрашнете леко плота и разточете тестото на тънък лист.
След това с нож за пица (онези кръглите, които режат с приплъзване), разрежете тестото на ромбоиди. Баба ми правеше така мекиците, като използваше обикновен нож (едно време нямаше такива ножове за пица). Изрязваше мекиците и с чаша за вода, която бе от тънко тесто. Така мекиците имаха кръгла форма.
Можете да използвате и форми за сладки, ако искате различни форми мекици. В сайта имам и мекици елхички. Напишете в търсачката „мекици елхички“ и ще ви излязат!
Можете да приготвите мекиците и без разточване, както е направила Бени – просто раздърпайте тестото с пръсти.
Загрейте мазнината в дълбока касерола и когато е достатъчно сгорещена – изпържете мекиците. Ако разточвате тестото и го изрязвате под различни формички, можете да сложите първо мазнината да загрее, а вие докато точите и режете, мазнината ще се е сгорещила и готова за работа!
Много е тънък момента с мазнината – на мен много време ми бе необходимо, за да се науча да пържа мекиците в „правилно загрята“ мазнина.
Едно време даже мъжа ми ми казваше „Уж правиш мекиците по рецепта на баба си, а не стават толкова вкусни като нейните!“… Та, за всичко си има тънкости и важни моменти, които нито са за изпускане, нито за пренебрагване.
Изваждайте мекиците върху кухненска хартия, за да попият излишната мазнина!
Поднесете с домашно сладко от боровинки по желание.
Зад кадър мъжа ми си ги хапна със сладко, сирене и домашен айрян- любима негова класика.
Приятен апетит!

Мекици със сода

Порции 10

Необходими продукти
  

 • 300 грама кисело мляко, пълномаслено*
 • 370 грама бяла брашно
 • 2 супени лъжици зехтин
 • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
 • 1/2 чаена лъжичка сол
 • мазнина за пържене**

Начин на приготвяне

 • Сложете киселото мляко в дълбока купа, добавете содата и разбъркайте.
 • След като шупне, добавете солта, разбъркайте добре и постепенно добавете брашното.
 • Когато започне да се оформя тесто, го прехвърлете върху набрашнен кухненски плот и омесете меко тесто.
 • Важно е да не се добавя повече он нужното брашно, за да станат мекиците пухкави, споделя в рецептата си Бени. Аз спазих тази нейна вметка на 100%, защото исках да ги приготвя досущ като нейните.
 • В съда в който ще престои тестото се слага мазнината - аз сложих две супени лъжици зехтин, а Бени е използвала олио. Съда се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за една нощ. На сутринта се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30-40 минути. Помня, че и моята баба си приготвяше тестото от вечерта и на сутринта имахме вкусни мекици. Рецептата на баба ми... Мекиците с които израстнах аз, можете да намерите в сайта ми!
Как да оформим мекиците?
 • Набрашнете леко плота и разточете тестото на тънък лист.
 • След това с нож за пица (онези кръглите, които режат с приплъзване), разрежете тестото на ромбоиди. Баба ми правеше така мекиците, като използваше обикновен нож (едно време нямаше такива ножове за пица). Изрязваше мекиците и с чаша за вода, която бе от тънко тесто. Така мекиците имаха кръгла форма.
 • Можете да използвате и форми за сладки, ако искате различни форми мекици. В сайта имам и мекици елхички. Напишете в търсачката "мекици елхички" и ще ви излязат!
 • Можете да приготвите мекиците и без разточване, както е направила Бени - просто раздърпайте тестото с пръсти.
 • Загрейте мазнината в дълбока касерола и когато е достатъчно сгорещена - изпържете мекиците. Ако разточвате тестото и го изрязвате под различни формички, можете да сложите първо мазнината да загрее, а вие докато точите и режете, мазнината ще се е сгорещила и готова за работа!
 • Много е тънък момента с мазнината - на мен много време ми бе необходимо, за да се науча да пържа мекиците в "правилно загрята" мазнина.
 • Едно време даже мъжа ми ми казваше "Уж правиш мекиците по рецепта на баба си, а не стават толкова вкусни като нейните!"... Та, за всичко си има тънкости и важни моменти, които нито са за изпускане, нито за пренебрагване.
 • Изваждайте мекиците върху кухненска хартия, за да попият излишната мазнина!
 • Поднесете с домашно сладко от боровинки по желание.
 • Зад кадър мъжа ми си ги хапна със сладко, сирене и домашен айрян- любима негова класика.
 • Приятен апетит!

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!