Първата хапка потъна в гърлото ми оставяйки след себе си възхитителното усещане за приятна сладост и дълъг, мек остатъчен вкус. 

Такива чувства оставаше у мен и всяка следваща хапка от това блаженство. На теория баклавата е лесна. На практика е малко по – трудна, но приготвянето й е умение, което си струва да се усъвършенства. До момента захарта винаги е варирала в количеството си, защото се стремях да постигна една определена мекота. До сега! Защото намерих перфектната пропорция, галеща небцето и предизвикваща фурор в сетивата ми. 

Бих поръсила със суров шам фъстък, но тук трудно се намира.  Рецептата пускам дни преди Бъдни вечер, защото у дома е традиция да се консумира баклава в тази свята нощ. 

Продукти:

200 грама фини кори за баница 

200 грама орехови ядки
100 грама кокосова захар
10 грама цейлонска канела
125 грама краве масло или гхи

за сиропа:

150 грама кокосова захар

400 милилитра вода

Приготвяне:

Първо направете сиропа. Сложете водата и захарта в тенджера и я поставете на котлона на силна температура.
Нарежете орехите на ситно. Сложете ги в купа и прибавете захарта и канелата, разбъркайте.

Намажете дъното на тава с размери 30х20 с краве масло. Сгънете един лист на две и го поставете в тавата. Намажете го с масло и поръсете с плънка. Отгорете сложете друг лист, намажете го с масло и поръсете с плънка. Повтаряйте процедурата, докато продуктите се изчерпат. Накрая завършете с два листа, намазани с масло, като пропуснете плънката помежду им.
Печете на 175 – 180 градуса за 40 – 45 минути. 
След като баклавата се изпече я извадете от фурната и полейте със сироп. Покрийте тавата с фолио и оставете да отлежава в хладилник за една нощ, за да може да омекне. А може да оставите и за повече от една нощ, защото колкото повече престоява, толкова по – вкусна става.
Приятен апетит!