Бърз и лесен кекс без брашно и без захар е възможно да си приготвите в домашни условия, само ако разполагате с няколко съставки. Съставките, вярвам, че всеки, които се храни нисковъглехидратно и кето ще ги има в дома си. 

Използвах три вида безглутенови и нисковъглехидратни „брашна“: лупин протеин, кокосово брашно и брашно от лешници. Умишлено пиша брашна в кавички, защото реално не е истинско брашно, но така се нарича в днешно време.

Ако не разполагате с лупин протеин можете да използвате бадемов протеин или друг вид растителен протеин. Аз използвам често лупин протеин в рецептите си и поради тази причина не оставам без такъв. Купувам го от био магазин.

В рецептата си съм използвала за подсладител еритритол, но ако не се храните нисковъглехидратно можете да използвате кокосова захар или захар от фурми. По – лесно се намира и в обикновен супермаркет за разлика от еритритола, който се продава на специализирани места, като сайта на VikiNuts. 

От сайта им можете да намерите също така и кокосово брашно, както и лешниковото брашно, което лично на мен ми е фаворит измежду брашната, подходящи за нисковъглехидратно и безглутеново хранене. Използвам го за почти всичко, като започнем от палачинки и стигнем до кремове. Поръсвам си и върху салати от него, защото добавя допълнителна хранителна стойност. 

Можете да използвате код Gabi5, за да получите 5% намаление от сайта на Vikinuts . 

Не забравяйте, че от сайта им можете да поръчате и книгата ми „50 здравословни кето десерта“ . В нея ще откриете 50 разнообразни кето рецепти, които са подходящи за кето режим, нисковъглехидратен режим и безглутенов режим на хранене. 

Голяма част от рецептите са без млечни продукти. Има и такива рецепти без яйца. 

Всички рецепти в книгата са подсладени с еритритол – още една причина да си поръчате подсладител от сайта на VikiNuts – ще имате възможност да тествате рецептите, а и един килограм еритритол ще ви стигне за приготвянето на почти всички рецепти от книгата ми. 

 

 

Нутриенти в едно парче:

Калории: 159 kcal

Белтъци: 7 грама

Въглехидрати: 3,17 грама

Мазнини: 11 грама

 

Брой порции: 8 парчета

Време на подготовка: 10 минути

Време на готвене: 35-40 минути 

 

Продукти:

2 яйца

50 грама кокосово мляко от кен

50 грама лупин протеин 

40 грама кокосово брашно VikiNuts

30 грама брашно от лешници VikiNuts

60 милилитра вода 

30 грама еритритол VikiNuts

 

Приготвяне:

Разбийте яйцата с еритритола ндо пухкава пяна. 

След това добавете водата и кокосовото мляко. 

Разбъркайте до образуване на хомогенна смес. 

Добавете сухите съставки: лупин протеин, кокосово брашно и брашно от лешници.

Разбъркайте добре и изсипете сместа в тавичка с диаметър 18 сантиметра. 

Тавичката е добре предварително да я намажете с масло, за да не залепва кекса и после да го извадите трудно от тавичката.

Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Проверявайте дали е изпечен с клечка за зъби или дървен шиш.

Приятен апетит!