На 1 юни имах възможността да посетя пещерата „Снежанка“.
Хареса ми, преходът до нея е лесен, около 25 минути пеша, но си заслужава вървенето. По пътя ще срещнете забавни табелки, които ще ви накарат да се усмихнете поне веднъж. Гарантирам!

Това са забавните табели по пътя:Посещавала съм много пещери и винаги има нещо интересно, което да се види в тях, което е образувание на водните капки.
Дори да не сте любител на пещерният туризъм бихте станали, ако посетите повече от една пещера. 
Засега най- голямо впечаление ми е направила пещерата „Съева дупка“, която посетих преди малко повече от две години.


Ако събирате печати, то трябва да посетите пещерата, ако не от любопитство, то по задължение. Жената на касата разказа случка как има хора, които ходят само за да си ударят печат, без да влизат в пещарата, което може да се каже че е доста странно поведение.Разни хора, разни идеали е казал Алеко!
По света може да срещнете всякакви хора, от странни, по странни!По- надолу ще ви представя малко информация за пещерата, заимствана от тукРазположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. След отклонението от главния път от град Пещера към град Батак, има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила. По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си. Пещерата е труднодостъпна (около 25 минути нагоре по стръмна екопътека с дължина 830 метра).
Името си „Снежанка“ пещерата получава заради оприличени пещерни форми наподобяващи приказната героиня.
Открита е през 1961 година случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата и. Дължината и е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.
Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. „Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър.В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.Пещера Снежанка е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 37 има печат на БТС.
Електрифицирана и благоустроена.
Отворена е за посетители при работно време: лятно 9 – 17:15 ч. без почивни дни, зимно 10-16 ч. почивни.