Скоро започнах да чета книгата „Здравословното гладуване“ на д-р Джейсън Фънг и искам да споделя един цитат с вас, всъщност те са няколко, но ще ги споделям поетапно.

„Гладуването ти позволява да опитомиш глада си, така че той да спре да ти диктува какво да слагаш в устата си. Струва ми се, че всички можем да се поучим от това послание. Между другото, периодите от едноседмични гладувания, които бее правил моя читател, бяха „изключително успешни“ в лечението но проблема с простатата . Това ми помогна да се убедя, че гладуването наистина е мощна терапия.

Второто нещо, което ме тласна към едноседмично гладуване, бяха всички ползи от състоянието на хранителната кетоза, за които бях слушал. А гладуване и кетоза вървят перфектно ръка за ръка също като беконът и яйцата. Когато приемаш нисковъглехидратна храна с умерено количество белтъчини и високо съдържание на мазнини – кетогенна диета, – гладуването става по – лесно. Ограничението на въглехидрати и умереното количество белтъчини помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и инсулина, а консумирането на досаттъчно количество здравословни наситени и мононенаситени мазнини създава усещане за ситост. А ето защо и кетозата е толкова добра за гладуването: състоянието на кетоза учи тялото да се снабдява с гориво от мазнините вместо от захарите и тъй като именно това трябва да прави тялото по време на гладуване, ако вече сте в състояние на кетоза, то тялото ви се снабдява с гориво именно от мазнини. 

Да представим нещата така: в момента в тялото си имате поне 40 000 калории под формата на мазнини, но само 2000 калории под формата на захари. Ако горите мазнините, когато започнете гладуването, тялото ви просто ще продължи да използва мастна тъкан като основен източник на енергия. Ако горите захарите обаче, тялото ви първо ще изразходва цялото количество от 2000 калории, след което ще породи чувство за глад, докато организмът не се приспособи да използва мастни клетки. Ако тялото ви гори захари, по време на гладуване ще изпитвате ефекта на глада много по – рано и много по – силно. Затова, преди да започнете гладуването, било то периодично, или продължително, най – добре е първо да преминете в състояние на кетоза.“

Моето мнение за гладуването и кетозата се припокрива с написаното в книгата на д-р Фънг и най – вече с този цитат. Прочела съм много информация за гладуването и кетозата и всичко се свежда до редовете по – горе. 

От скоро практикувам хранене по един път на ден, както правих преди да родя в продължение на няколко години и смея да твърдя, че се чувствам много по – добре, по – жива, по – енергична и по – здрава. 

Скоро ще споделя още ценна информация от книгата на д-р Фънг, защото смятам, че трябва да се прочете от повече хора. 

А сега да се върна на темата на статията, а именно „Пилешки хапки с флейки от лупина“. Снимката не е нещо Уау, но пък ви гарантирам, че ще си оближете пръстите, защото хапките са много вкусни, хрупкави и засищащи.

На кето … и да си хапваш пилешки хапки като с корнфлейкс?! Не ми се беше случвало никога. Кето храненето от ден на ден предлага повече и все повече варианти. 

Флейките от лупина, които използвах са продукт на кето-бг. Семейството, което ги продава има и фейсбук група за кето храненето в която всекидневно споделят прекрасна и полезна информация. Ако решите да я посетите, а аз ви препоръчвам да го направите, оставям линк тук.  

 

 

 

Продукти:

400 грама пилешко месо от гърди

100 милилитра бяло вино 

40 грама флейки от лупина Кето.бг

40 грама кокосово брашно

2 яйца

сол на вкус

черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Нарежете пилешкото месо на хапки и го сложете в подходяща купа. 

След това подправете късчетата месо със сол и черен пипер.

Залейте ги с бяло вино и оставете да престоят в хладилник за няколко часа.

След като престоят ги отцедете от виното и ги подсушете с кухненска хартия.

Разбийте яйцата с вилица в една купичка. 

Сложете кокосовото брешно и брашното от лупина в една купичка и ги разбъркайте, за да се смесят. 

След това потопете всяко късче месо в разбити яйца, а след това в сместа с флейки от лупина и кокосово брашно.

Подредете късчетата месо в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.

Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна.

Поднесете с подлучен сос по желание.

Приятен апетит!