След като отложих няколко далечни дестинации, поради по – продължително пътуване, заложих на Рим. Всъщност Рим изобщо не се вписваше в тазгодишният ми списък за пътувания. Резервирах билетите толкова спонтанно, колкото е изборът на закуска или обяд. Съвсем сериозно!
Не че имам нещо против Рим като град и дестинация, просто за посещението на всяко място си има определено време през живота и е нужно дадено настроение, за да се посети. 
Почти до последно не знаех къде искам да отидем и кое точно да посетим. За останалите ни пътувания мисля повече и отделям доста време за проучване и организиране. 
Малко след като резервирах самолетните билети, резервирах и хотел на централно място, за да не се налага да вървим много. 
Осланяйки се на предишен опит с обиколките, решихме че това е добро решение.
Най – далечната забележителност, която посетихме, беше Ватикана
Хотелът ни се намираше на около 10 минути пеша от Колизеума, както и на същото разстояние от Фонтан ди Треви /Fontan di Trevi/Фонтан ди Треви /Fontan di Trevi/, Площад Испания /Piazza di Spagna/, Площада на народа и Градините на Пинчо бяха местата, които посетихме още след като си оставихме багажа. Посетихме ги през късният следобед, когато времето беше прохладно и приятно за разходка. 
Много ми харесаха малките улички по които се движехме, за да стигнем от едно място до друго. Всяка една от тези улички имаше поне по едно местенце за сладолед и прясна паста. 

Фонтан ди Треви /Fontan di Trevi/, ме впечатли много и го посещавахме всеки ден ден преди и след вечеря, защото вечеряхме из уличките около него. След вечеря си взимахме сладолед и се наслаждавахме на атмосферата и осветлението му. Романтично и запомнящо се! Фонтан ди Треви е един от най – известните фонтани в цял свят и има защо. В центъра на фонтана е скулптурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска скулптура, които са символ на здраве и изобилие. Има поверие, че ако човек хвърли монета във водите на фонтана, ще се завърне отново в Рим. Аз хвърлих няколко, че да се завръщам още много пъти. 

Има места, които знам, че бих посетила отново, но има и такива, които нямам намерението да повтарям. Рим определено е от местата, който бих посещавала отново и отново … и отново. ♥

 

 

 

Площад Испания /Piazza di Spagna/, е забележителност, намираща се в непосредствена близост до Фонтан ди Треви. Между Площад Испания и Площад Тринита дей Монти се намира стълбище с 138 стъпала, които да свързват испанското посолство със светия престол и площада с църквата. На площада се намира и фонтан Баркача /Barcaccia/. Името на фонтана е такова, защото така са се наричали лодките, които са пренасяли бъчвите с вино в Древен Рим. Според легенда, папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводнение от река Тибър. Самият фонтан е под формата на лодка. В него също се хвърляха монетки, но защо, така и не разбрах. Аз също хвърлих – за здраве, както винаги.

 

 

 

 

 

Градините на Пинчо ми харесаха изключително много. Място, живописно като картина на пощенска картичка. Разкошно е! Спокойно, красиво и зелено. Много повече ми харесаха от Портокаловите градини
Пътят до Портокаловите градини е дълъг, стръмен и тежък. Тръгнахме за тях от Форума, който уж е съвсем близо. Има само един вход/изход за тях. Ако бяха повече щеше да е в пъти по – добре. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Галерия Боргезе /Galleria Borghese/ ми я препоръча лекарят ми след като разбра, че ще посещаваме Рим. Посетихме я, на нас също много и хареса. Разхождайки се из градините на галерията, може да се стигне до градините на Пинчо. Те са нещо като един огромен зелен парк. Такъв в България не съм виждала, за да го опиша като големина. Пантеонът /Pantheon/ е бивш древноримски храм, посветен на всички богове. В момента е католически храм, посветен на Богородица и вси светии. Той е едно от най – големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни. Намира се на площад Пиаца дела Ротонда /Piazza della Rotonda/. Добре е да се посети, защото е едно от известните места в Рим, но лично мен и тази забележителност не успя да ме впечатли. Снимки от него нямам, защото са прекалено тъмни и не толкова красиви. Имаше много посетители, които присъстват на по – голямата част от снимките. Затова ще ви ги спестя.

Замъкът Сант Анджело /Castel Sant`Angelo/ е разположен в непосредствена близост до Базиликата Свети Петър. Ако решите да отидете до Ватикана, а това е почти задължително, щом сте намислили да посетите Рим … то наминете от тук. Красиво и величествено е! 

 

Ватикана /Vaticano/ – какво да кажа за нея, освен че е като един лабиринт в които може да прекарате повече от ден. Място на което всяка една частица е история.  История, която трябва да се знае, да се помни, да се споменава. Място, което разполага с едни от най – известните картини и скулптори в света. Тук видях за първи път мумия, саркофаг и какво ли още не. Невероятно красиво е. Всичко онова, което съм гледала по римски филми, успях да зърна и на живо – неописуемо е! 


Ватикана е най – малката суверенна държава в цял свят, разположена на хълм и заобиколена отвсякъде от Рим. На територията на Ватикана се намира Сакстинската капела, Ватиканските музеи, Базиликата Свети Петър. Всичко това си заслужава на 100%  да се види. Наред с това и папата, разбира се. Той има аудиенция всяка сряда и неделя от седмицата. Ако решите да се запишете за аудиенция трябва да го направите предварително. Ние не се записахме с надеждата да го направим на място, но така и не се случи. Това ще е една от причините да се завърнем отново някой ден в Рим.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Римският форум с хълма Палатин са забележителностите, които ме впечатлиха най – най – много. Тези места са магия. Като приказка в която като влезеш, не искаш да излезеш. Невероятно е! Красота, която си заслужава да се види, да се почувства и преживее. Не мога да опиша атмосферата и чувството, което тези свети места ми донесоха. Доближава се до Пловдив, но е в пъти, пъти по красиво! Гледаш и не можеш да повярваш на очите си за каква красота става въпрос. Гледаш … Затваряш за миг очи и се пренасяш в „друго време, друг свят“. В непосредствена близост до тях се намира и Колизеума. Може да се каже – емблемата на Рим. Величествен и красив – и отвътре и отвън.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рим е усещане за необикновено приключение, за неизвестност, с предчувствието за нещо изумително красиво. Има места, които те оставят без думи от красота, но има и от другите. Зависи от гледната точка и представата за красиво. 


Храната е вкусна – паста, пица, панчета, лазаня и какви ли не други традиционни ястия, колбаси и салати. Сладоледите – като тях няма други по света. 


Рим е изживяване, което трябва да си подарите!