Ще започна днешната публикация с пожелание за здраве през новата година! Списъкът с пожелания може да е безкрайно дълъг, но какво биха значили всички те, без здраве?! Нека 2016 донесе здраве, щастие и берекет във всеки български дом!

Рецептата за скалички  всъщност е рецептата за елхички на мама, а след разговори с познати установих, че се правят и таралежки с подобни продукти. Мама имаше специална формичка за елхички, а аз към днешна дата не разполагам с такава. Именно и затова ги нарекох скалички. Донесоха ми спомени от детството. Аромати, които бяха затрупани под дебел юрган, наричан накратко – време. Ако и вие си спомняте с умиление за детството, задължително си направете тези бързи, лесни и страшно вкусни скалички.Продукти:

500 грама пудра захар
250 грама краве масло
25 броя обикновени бисквити
2 супени лъжици какао
4 супени лъжици ром
1 белтък

за глазурата:

200 грама шоколад за готвене
50 грама краве масло
кокосови стърготини

Приготвяне:

Смелете бисквитите в робот или блендер. 
Спомням си, че едно време нямаше роботи и блендери и мелехме бисквити и орехи в ръчни машинки. Често ми се падаше тази задача. 
След това прибавете всички останали продукти. Образува се меко бисквитено тесто.
Отрежете лист хартия за печене на квадрат с размери 10х10 см. Навиите го на фунийка и го поставете във форма за фунийки. Напълнете със смес и притиснете. Извадете внимателно хартиената фунийка със сместа в нея. Отлепете хартията, а готовата скаличка поставете върху метална решетка. Повторете процедурата до изчерпване на количеството тесто. От посочените продукти излизат 25 броя скалички. Сложете ги в хладилник да стегнат. 
Разстопете шоколада на водна баня, прибавете маслото и разбъркайте. 
Извадете скаличките от хладилникът и поставете решетката върху тава, табла или голяма чиния. Полейте ги с шоколадов кувертюр и поръсете с кокосови стърготини. Отново върнете в хладилник за поне един час, за да стегнат. Оставете тавичката под решетката, за да може да се оттече излишното количество кувертюр. След като стегнат ги поставете в метална кутия с капак.
Колкото повече време престоят, толкова по – ароматни и вкусни стават.
Преди консумация ги извадете за половин час на стайна темперанура. 
Приятен апетит!