Необходими продукти: 

350 грама пълнозърнесто брашно София Мел 

100 грама активен квас с пълнозърнесто брашно **

300 грама тиквено пюре*

1 супена лъжица пчелен мед

100 грама топла вода

1 яйце

щипка сол

*Използвах пюре от варена тиква, но можете да го замените и с пюре от печена тиква. 

**Можете да използвате и суха или прясна мая за хляб.

Начин на приготвяне:

Сложете пълнозърнестото брашно, водата, кваса, меда, яйцето, тиквата и солта (всички продукти) в дълбока купа и месете, докато получите меко тесто. Покрийте купата с хавлиена кърпа и останете на топло (около 22-23 градуса), за да бухне, но не да увеличава осезаемо размера си.

Поръсете кухненския плот с брашно, прехвърлете тестото върху набрашнения плот и премесете. Оформете 8 – 9 равни по големина топки тесто. Ако тестото лепне, поръсете още брашно.

Поставете всяко от топчетата върху връв (аз използвах канап). Издърпайте връвта до горната част на топчето тесто и кръстосайте краищата ѝ. Обърнете топчето тесто и повторете тази стъпка, докато връвта не раздели тестото на няколко части с еднакъв размер. Завържете връвта хлабаво, за да може тестото да бухне още по време на печенето. Поставете така оформените питки тиквички в тава, покрита с хартия за печене.

Печете около 20-25 минути на средно ниво във фурна (която не е предварително загрята).

Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш. След като питките се изпекат, ги извадете от фурната и оставете да изстинат. След това внимателно отстранете връвта.

Приятен апетит!

Тиквени питки

Време за приготвяне 30 minutes
Време за готвене 2 hours
Вид ястие Закуска, тестени изделия
Порции 8

Необходими продукти
  

 • 350 грама пълнозърнесто брашно София Мел 
 • 100 грама активен квас с пълнозърнесто брашно **
 • 300 грама тиквено пюре*
 • 1 супена лъжица пчелен мед
 • 100 грама топла вода
 • 1 яйце
 • щипка сол

Начин на приготвяне

 • Сложете пълнозърнестото брашно, водата, кваса, меда, яйцето, тиквата и солта (всички продукти) в дълбока купа и месете, докато получите меко тесто. Покрийте купата с хавлиена кърпа и останете на топло (около 22-23 градуса), за да бухне, но не да увеличава осезаемо размера си.
 • Поръсете кухненския плот с брашно, прехвърлете тестото върху набрашнения плот и премесете. Оформете 8 - 9 равни по големина топки тесто. Ако тестото лепне, поръсете още брашно.
 • Поставете всяко от топчетата върху връв (аз използвах канап). Издърпайте връвта до горната част на топчето тесто и кръстосайте краищата ѝ. Обърнете топчето тесто и повторете тази стъпка, докато връвта не раздели тестото на няколко части с еднакъв размер. Завържете връвта хлабаво, за да може тестото да бухне още по време на печенето. Поставете така оформените питки тиквички в тава, покрита с хартия за печене.
 • Печете около 20-25 минути на средно ниво във фурна (която не е предварително загрята).
 • Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш. След като питките се изпекат, ги извадете от фурната и оставете да изстинат. След това внимателно отстранете връвта.
 • Приятен апетит!

 

   https://www.instagram.com/gabrielatsulin/

Съдържанието, което споделям там, се фокусира върху семейни продукти, полезни съвети и новости за родителството. Споделям рецепти, места за семейни почивни и разходки, занимания подходящи за деца, градина, цветя, както и здравословен начин на живот!