С настъпването на бременността ми започнах да приемам редовно пробиотик, под формата на хранителна добавка. Във всекидневието си консумирам много ферментирали храни, които си приготвям сама, но реших, че е важно да приемам и допълнително. Майката е водещият фактор за това как се развива бебето. Така че, микробиомът на майката е самата основа за микробиома на бебето. В човешкото тяло се съдържат повече от 300 трилиона бактериални клетки. В нас има много повече бактериални, отколкото човешки клетки. Затова балансът и разнообразието във флората е от ключово значение за здравето ни. Единственият момент, в който хората сме абсолютно „стерилни“ е още преди раждането, докато сме в утробата на майката. После, при преминаването на бебето през родовия канал, по време на естествено раждане, то се насища с бактерии, които формират неговия микробиом. Впоследствие, чрез кърмата също се отделят ценните „добри“ бактерии, които да го предпазят от инфекции и да подпомогнат имунната му система.

В Instagram Story ви споделих какъв пробиотик започнах да приемам малко след като разбрах, че съм бременна. Същият приемах и по време на първата си бременност. От известно време използвам пробиотик от козе мляко на ProLact – казва се ProLact Max. Имат офис на малката главна в Пловдив, който се намира на удобно място и може да получите адекватна информация от консултантката.

Пробиотиците са добрите бактерии, които спомагат за създаване и поддържане на микрофлората на храносмилателната система (и не само), за да имаме добро храносмилане и цялостно здраве, не само на червата. Има стотици видове полезни бактерии и дрожди, но едни от най-благотворните за храносмилателната ни система са тези от рода Lactobacilillus – присъстват в киселото мляко, комбучата, кефира, ферментиралите зеленчуци и под формата на хранителни добавки.

В битката между добрите и лошите бактерии, пробиотиците са добрите. Те могат да „надвият“ вредните бактерии, може да предотврати и подпомогне лечението на различни заболявания, да подсили имунитета и да повиши тонуса.

Добавянето на пробиотични храни и напитки не е панацея за всички здравословни проблеми, но определено ще възвърне баланса в чревната флора, а това от своя страна ще намали общото възпаление в тялото, ще подпомогне естествените защитни сили на организма, ще помогне за преборването на неприятни стомашно-чревни симптоми и дори ще окаже влияние върху възстановяването на чревната лигавица. Стресът, нездравословното хранене, пълно с преработени храни, както и много други фактори, оказват влияние на здравето на стомашно-чревния ни тракт.

Пробиотиците ProLact се произвеждат съвместно с учени от Българска Академия на Науките и Университета по хранителни технологии тук – в Пловдив. Едно от най-интересните неща при тях е историята им. Технологията е създадена първоначално за космическа храна, по време на международната космическа програма ИнтерКосмос. Даже вторият български космонавт – Александър Александров, за първи път тества пробиотичните храни в Космоса.

Не всички пробиотици на пазара са еднакви. Основен фактор, определящ качеството на пробиотика, е производствената му технология, или иначе казано, кое поколение е той.

Пробиотиците ProLact са създадени чрез уникален биотехнологичен процес, който наподобява заквасването на традиционното кисело мляко. От ProLact избират екологично чисто козе или краве мляко. Самият процес на създаване на пробиотика е много интересен: лактозата (млечната захар) и протеините в млякото се разграждат. Така храната се насища с максимално количество аминокиселини и пептиди. Във втората стъпка на създаването на пробиотика ProLact се добавят полезните бактерии Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус – точно, както в българското кисело мляко. В някои пробиотици ProLact се добавят и други полезни бактерии. В ProLact Max, който приемам аз, има още Лактобацилус рамнозус и Лактобацилус Ройтери. След заквасването се изчаква ферментационния процес да приключи напълно естествено и готовата смес се лиофилизира. По време на лиофилизацията, полезните бактерии сами си създават защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, която ги предпазва не само от влиянието на средата, а и от киселинното Ph в стомашно-чревния тракт. Тоест, бактериите се микроенкапсулират. Това гарантира, че ще преминат живи през целия стомашен тракт и ще се заселят в дебелото черво, където ще ни донесат максимално много здравни ползи.

За да бъдат пробиотиците ProLact максимално полезни и специализирани за различни здравословни състояния, към тях се добавя пектин, който подпомага чревното здраве, както и най-различни естествени екстракти. Например, масло от лавандула за намаляване на стреса в ProLact Аntistress+. Eкстракт от бял трън, който подпомага детоксикацията и функциите на черния дроб, в ProLact Detox+.

За себе си се спрях на пробиотик от козе мляко ProLact Max. Този пробиотик е уникално откритие на световния пазар и е подходящ за хора с алергия към краве млечен протеин – казеин тип А1.

Засега приемът на пробиотика ми се отразява много добре и нямам никакви неразположения.

За детето си избрах пробиотик ProLact Kids Banana с натурално брашно от банан. Много го харесва и пие с голямо желание. Пробиотиците за деца ProLact съдържат 6 милиарда живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус в една дневна доза (10 гр. на ден) – многократно повече, отколкото в киселото мляко. Хареса ми това, че са без никакви изкуствени добавки, като подсладители, аромати или консерванти.