Мек и пухкав козунак + протеинов крем – Защо да не ги комбинираме в един десерт? Вкъщи тези дни изпекох много козунаци. Всеки ден по един, за да експериментирам с една рецепта – уви не успях да я завърша преди празничните дни, но се надявам следпразнично, като ми останат малко сили, да я довърша и да ви я споделя, защото този козунак става много пухкав, мек и ароматен. Щях да тествам да приготвя и безглутенов вариант, но брашното без глутен, което поръчах не пристигна на време… Козунаци ще имам, защото имам и много сполучливи рецепти, които може да разгледате и прочетете в обобщената ми статия: Ароматно вкусен Великден – 28 любими рецепти на едно място . Рецептите в статията са приготвяни по няколко пъти и са много успешни и вкусни!

Много от вас ме питат за кето козунак – такъв няма да има, защото за козунак си трябва глутен – всичко останало е кексове и сладки печива, но не и кекс. Ако ви се хапва козунак – хапнете си нормален, истински и домашен! Не е важно как се храним 1-2-3 пъти годишно по празници, а как се храним през останалите дни от годината! Не забравяйте и бъдете здрави!

Днешната ми рецепта за Козуначен десерт с протеинов крем се роди една вечер, когато изпекох поредния козунак на който плетката се развали. Много го хареса съпруга ми – предимно десертите са за него, защото предимно той хапва такива вкъщи.

Използвах извара, домашен козунак и течен шоколад без захар. 

 

Продукти:

300 грама козунак

300 грама извара 

100 грама течен шоколад без захар

пресни ягоди 

Приготвяне:

Начупете козунака на парченца. Разпределете половината парченца в две десертни чашки.

Смесете изварата и течния шоколад. Разбъркайте добре и разпределете сместа в двете десертни чашки.

Отгоре разпределете останалият козунак и декорирайте с пресни ягоди.

Аз декорирах и с шоколадови яйца.

Приятен апетит!