Най-важната съставка за испанската паеля е оризът. Тайната на испанската паеля се крие в правилния избор на ориз. За да приготвите автентичното ястие, използвайте оригиналния ориз Бомба на Krina . Зрънцата му абсорбират до три пъти бульона спрямо собствения си обем, разширявайки се по ширина като акордеон, образувайки малки „бомби“. Известен като „перлата на испанската кухня“ ориз Бомба на Krina поема деликатно всички вкусове и аромати на съставките и превръща паелята в уникално кулинарно изживяване. Само един ориз може да ви пренесе в слънчева Испания и това е ориз Бомба на Krina.

Вкъщи си имам любител на испанската кухня и с удоволствие експериментирам постоянно с приготвянето на разнообразни рецепти за които черпя вдъхновение от испански кулинарни книги и блогове. Много често нямам определени съставки, но пък ги сменям с други, спрямо предпочитанията на половинката ми и това, което намирам в нашата родина. Ориз Бомба на Krina е един от продуктите, които се радвам, че се намират вече по нашите ширини. Очаквайте още нови и интересни рецепти с ориз Бомба, защото моите експерименти няма да спрът до тук.

Друга рецепта, която можете да откриете в сайта, която приготвих с ориз Бомба на Krina е за Сьомга бургер върху канапе от ориз Бомба. Ако идеята ви звучи интересна, можете да надникнете за рецептата. Обещавам ви, че е също толкова бърза и лесна като днешната ми рецепта за Паеля, защото с ориз Бомба се работи бързо и лесно! Понякога го приготвям и когато дъщеря ми пожелае да хапне ориз за обяд или вечеря, тъй като е готов светкавично бързо – за около 6-7 минути имам идеално сварен ориз. Подправям го с келтска сол и краве масло, а понякога сотирам и зеленчуци към които добавям сварения ориз. Бързо и лесно, както вече написах.

Както казва шеф Георги Ерменков, който е част от екипа на Krina „Приготвянето на вкусни домашни ястия с ориз често е голяма драма, а изборът на правилните съставки е ключов момент при изпълнението на всяка рецепта.“ Затова винаги избирайте правилните продукти, ако искате да получите вкусни домашни ястия… които понякога са и с испанска нотка като днешната ми рецепта за Паеля.

Паеля (на испански: paella, МФА:[pa’eʎa], близко до „паея“) е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи (Les Falles или Las Fallas, произнасяно съответно „файес“ или „фаяс“). Има много разновидности паеля с различни съставки. Когато преди почти осем години посетихме Барселона, хапвахме паеля там и определено е едно от най – вкусните ястия, които съм опитвала. Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано (на латински: patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.

Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни.

Родината на паелята е Валенсия и начинът, по който ястието се приготвя там – паеля де карне (paella de carne – паеля от месо) – обикновено е верен на традицията. Добавките, които се готвят с ориза и бульона, първоначално са били пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци. Според сезона и случайно наличния уловен дивеч, паелята може да включва сърцевини от артишок, заек, охлюви, змиорки, чушки и други видове месо – понякога под формата на „пилотас“ (pilotas) (познати също като албондигас – albóndigas) – кюфтета – или зеленчуци. Някои пуристи предпочитат да изключат граха, но някои валенсиански рецепти за паеля включват и него, когато е в сезон.

Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват, са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно. Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.

А ето и моят прочит на паелята.

Продукти:

100 грама ориз Бомба на Krina

300 милилитра рибен бульон 

1 „косъмче“ шафран

1/2 чаена лъжичка келтска сол

30 грама краве масло

250 грама микс от калмари туби, пипала, миди, скариди 

1/2 чаена лъжичка черен пипер 

 

Приготвяне:

Сварете ориза Бомба в рибния бульон. Ако не разполагате с рибен бульон можете да използвате зеленчуков бульон или вода. Имайте на предвид, че ако не използвате рибен бульон, ястието ви ще има различен вкус и ако искате да постигне този вкус от рецептата ми, е добре да си приготвите домашен. Аз го приготвям най – често от кости и глави от риба, черупки от скариди и миди.

В тенджерата, където варите ориза добавете и „косъмчето“ шафран, за да може при варенето да оцвети и овкуси ориза.

През това сварете микса от калмари туби, пипала, миди и скариди в подсолена вода.

Сложете бучката масло в тиган и задушете сварените морски дарове.

Добавете и сварения ориз Бомба и черния пипер.

Разбъркайте добре и дръпнете от котлона.

Премахнете люспите на скаридите и черупките на мидите, ако хората на които ще сервирате паелята са малки деца, като в моя случай.

Приятен апетит!

Паеля

Време за приготвяне 10 minutes
Време за готвене 17 minutes
Вид ястие морски дарове, риба

Необходими продукти
  

 • 100 грама ориз Бомба на Krina
 • 1 "косъмче" шафран
 • 1/2 чаена лъжичка келтска сол
 • 30 грама краве масло
 • 250 грама микс от калмари туби, пипала, миди, скариди
 • 1/2 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне

 • Сварете ориза Бомба в рибния бульон. Ако не разполагате с рибен бульон можете да използвате зеленчуков бульон или вода. Имайте на предвид, че ако не използвате рибен бульон, ястието ви ще има различен вкус и ако искате да постигне този вкус от рецептата ми, е добре да си приготвите домашен. Аз го приготвям най - често от кости и глави от риба, черупки от скариди и миди.
 • В тенджерата, където варите ориза добавете и "косъмчето" шафран, за да може при варенето да оцвети и овкуси ориза. 
 • През това сварете микса от калмари туби, пипала, миди и скариди в подсолена вода.
 • Сложете бучката масло в тиган и задушете сварените морски дарове. 
 • Добавете и сварения ориз Бомба и черния пипер. 
 • Разбъркайте добре и дръпнете от котлона. 
 • Премахнете люспите на скаридите и черупките на мидите, ако хората на които ще сервирате паелята са малки деца, като в моя случай. 
 • Приятен апетит!