Храненето за преодоляване на депресията и тревожността е свързано с разбирането и връзките между храните, които ядем и мозъка ни; с това да се научим да се храним така, че да приемаме повече подхранващи мозъка хранителни вещества, и да намерим свой собствен начин да станем специалисти в самоподхранването.

В книгата „Хранене за победа над депресията и тревожността“ ще научите:

  • Кои са най – важните хранителни вещества?
  • Хранене за мозъчно здраве

 

В книгата ясно е засегната темата за микробиома. 

Разнообразната популация от бактерии и микроби в човешките черва не е там само за да ни помага да преработваме храната и след това да ни помага да усвоим тази енергия. Полезните бактерии в микробиома влияят косвено върху функционирането на мозъка ни. Много е важно да се храним с богата на хранителни вещества храна, която съдържа пробиотици от ферментирали храни, които подпомагат растежа на добрите бактерии и същевременно предотвратяват депресията и тревожността.

Оптимизирайте червата си за психично здраве! 

Оказва се, че човешките черва играят ключова роля в регулирането на психичното здраве. Както има определени генни варианти, които може да увеличат риска на индивида от развитие на депресия или тревожност, така съставът на нашия стомашно – чревен тракт също допринася за работата на мозъкани на най – високо ниво.

„Разчитаме на нашите черва да ни помагат да храносмиламе и усвояваме правилно храната, която консумираме всеки ден. Без червата не бихме могли да получим хранителните вещества, от които се нуждаем, за да оцелеем, камо ли да порцъфтяваме. Но червата са много повече от консумиращ орган. Освен това, вярвате или не, те са дом на стотици неврони: най- големият брой неврони извън мозъка.“

В книгата „Хранене за победа над депресията и тревожността“  е посочена много информация за това кои са есенциалните хранителни вещества, които трябва да си набавим, за да преборим депресията и тревожността.

Хранителни вещества за здравето на мозъка: витамин А, витамин В1 (тиамин), витамин В6, витамин В9 (фолат), витамин В12, витамин С, омега 3 – мазнини, желязо, калий, магнезий, селен, цинк и още други ключови играчи като: холин, мононенаситени мазнини.

Мозъкът е най – сложният орган в човешкото тяло, съдържащ десетки милиарди неврони, както и други ключови клетки и поддържащи молекули. Той консумира 20% от всичко, което ядем – и храните, които приемаме, осигуряват енергияга и хранителните вещества за производството и поддържането на всеки градивен компонент на мозъка.

Темата за мозъчния невротрофичен фактор е ясно засегната и в информацията са посочени храните, които засилват производството на BDNF, а те са: дивоуловени морски дарове, горски плодове, черен шоколад. Трябва да консумираме достатъчно от ключовите аминокиселини, градивните елементи на протеините, както и от основните витамини и минерали, за да повишим нивата на мозъчния невротрофичен фактор.

Депресирани и тревожни ли сте? 

Обърнете специално внимание на храната, която консумирате, защото тя е в основата на вашата депресия или тревожност. Всъщност, храната е в основата на всичко, което се случва в човешкия организъм. Добавянето на богати на матнезий храни, като авокадо, черен шоколад и тиквени семки ще ви помогне в много здравни направления и най – вече в борбата ви с депресията.

В книгата „Хранене за победа над депресията и тревожността“  се посочва за молекулярни изследвания, които показват, че по – високите нива на магнезий водят до засилени синаптични връзки, подобрен сън и по ниски възпалителни цитокини – и в допълнение, до облекчаване на проблемите с настроението и тревожността.

Хората, диагностицирани с тревожност или депресия, в много случаи изпитват намалена мотивация и липса на радост. В книгата „Хранене за победа над депресията и тревожността“  ще прочетете информация за топ категориите храни, които ще ви помогнат да победите депресията и тревожността.

За автора: Д-р Дрю Рамзи е психиатър, автор и фермер. Дейността му е фокусирана върху ефективността на клиничната практика, хранителните терапии и творческите средства. Той е асистент по психотерапия в Колежа за лекари и хирурзи на Колумбийския университет и има активна клинична практика в Ню Йорк.

Основаната от него през 2011 година клиника Brain Food Clinic в Ню Йорк предоставя лечение и консултации при депресия, тревожонст и емоционални проблеми. Дейността на клиниката комбинира базирано на доказателства хранене и интергративно психиатрично лечение с психотерапия, коучинг и отговорно управление на медикаментозната терапия.

Д-р Рамзи е чест ключов лектор и провегда семинари на национално ниво. Той е автор на още три книги, последната от които е отличена с награда готварска книга Еat Complete& The 21 Nutrients that Fuel Brain Power, Boost Weight Loss, and Transform Your Prescription for a Sharp Brain, Balanced Mood, and Lean, Energized Body се изследва влиянието на съвременните диети върху здравето на мозъка.

Научете повече за него на www.drewramseymd.com

За повече вкусни рецепти и видеа, можете да ме последвате и в инстаграм, където всекидневно споделям вкусни и здравословни храни от ежедневието си.