От много време исках да се подложа на яйчен фаст (Еgg Fast), но все отлагах. 
Пробвах за ден миналата пролет, но веднага ми се отрази на кърмата и спрях. 
От началото на годината всеки път си казвах, че ще пробвам тази седмиц, следващата седмица и така до 28.02. – започнах яйчният фаст (Еgg Fast) на 28.02.2020г. и приключих на 04.02.2020г. Тоест, изкарах шест дни, а смятах десет. Яйца обичам и консумирам ежедневно, но не и в такива големи количества. Максимум 4 – 5 на ден. По принцип не закусвам, но в някой от дните закусвах, защото не можех да изкарам до обяд. Трудно ми беше, особено след тренировка, която е в 6 сутринта и на гладно. В един от дните дори изтичах 5 км за около 33 мин, отново на гладно. Исках да проверя как се отразява на кардио тренировката, на гладно. 
Не почувствах никаква умора, дори бягях някак по – леко, чувствах си тялото леко. Искам да подчертая, че не съм бягала от есента. Зимата не е моето време за бягане, защото е студено, а и тъмно по времето, когато мога да бягам. 
По отношение на храната по време на яйчен фаст (Еgg Fast), давам насоки, защото много хора ми писаха в instagram  какво се хапва и по колко. 
По време на яйчен фаст (Еgg Fast) се консумират яйца, мазнина (масло или зехтин), както и по около 30 грама твърдо сирене. Сиренето трябва да е с 0 грама въглехидрати или под 1 грам. Повече от тези въглехидрати в съдържанието на сирене или кашкавал не се препоръчват. Трябва да е добре узряло. 
Аз хапвах пармезан, горгонзола и веднъж кашкавал с 1.5 грама въглехидрат, които беше около 30 грама. Не съм нарушавала правилата по никакъв начин. 
В интернет ще срещнете всякакви варианти – с извара, със сметана, със сирене, с цедено мляко, с маскарпоне, с крема сирене … и какво ли още не. Тези храни не са типични за яйчният фаст (Еgg Fast). Така че, всеки, които ги включва си прави своя версия на яйчен фаст (Еgg Fast) на негова отговорност. 
Имам позната, която изкара седем дни на яйца и масло, без млечни. Значи може и без твърдо сирене. Дори е по – добрата версия. 
Не ми беше много трудно да карам яйчен фаст (Еgg Fast), защото обичам мазнините, обичам и яйца. Не съм голям почитател на месото, а вече и на млечните продукти. Единствените млечни, които консумирам в ежедневието си са кашкавал (на огретени, омлети или кето баници), маскарпоне и сметана в десерти. Но не ги консумирам всекидневно и в големи количества. Залагам на около 50 грама дневно, не повече. 
Може да се каже, че почти съм ги изключила от менюто си. Както ще видите по описанието по – долу, дори и по време на яйчен фаст съм ги включвала, но предпазливо. 

Няма да крия, обаче че последните два дни на яйчен фаст (Еgg Fast), тоест ден 5 и ден 6 ми бяха трудни. Получих запек след ден 3-ти, чувствах се сита и някак странно. Като човек не ходил до тоалетната – не особено приятно. Запек се получава от липсата на фибри, които аз приемам в ежедневието си под формата на хуск, ленено семе, кокосово брашно и някои зеленчуци. 
Запек означава, че задържаме в тялото си твърде дълго токсични вещества, които са остатъчни от разпада на хранителните вещества. Това са ненужни на организма вещества, затова и той ги свежда на вниманието на дебелото черво, откъдето те се отделят, за да не го замърсят. Задържането на тези ненужни вещества води до цялостно отравяне на организма, което е отлична предпоставка за пълноценно развитие на паразитна среда, която малко по малко превзема организма.
Това е основната причина да включа фибри, ако реша да направя този яйчен фаст отново след време. Констипацията е проблем при яйчният фаст, който не трябва да се пренебрегва ни най – малко. Бъдете внимателни и отговорни към здравето си.

Ето какви бяха грамажите на нутриентите ми, както и снимки на храната ми. 
Снимала съм с телефон, за което се извинявам. В instagram можете да видите всички снимки и малко разсъждения в хайлайтс, озаглавен Egg fast.


Ден 1: 

протеини: 70 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 78 грама

 
Завърших ден първи успешно и се чувствах много добре с трите хранения за деня. 
Не съм чувствала глад и имах много енергия.
 
Хапнах общо девет броя яйца.

Ден 2:

протеини: 69 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 64 грама

Пропуснах закуската, защото се чувствах все още много сита от храната от ден едно.
Завършвам ден две с две хранения.
Хапнах общо осем броя яйца.
Ден 3:

протеини: 68 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 113 грама

Днес се чувствах гладна още на закуска, може би, защото в ден втори хапнах по – малко и това си оказа влияние. На обяд не си бях вкъщи и нямах яйца под ръка, а изпитах голям глад. Затова минах през лидл и си взех това маскарпоне с горгонзола.
Завършвам ден трети с три хранения.

Хапнах общо седем броя яйца.

Ден 4:

протеини: 66 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 79 грама

След ден трети и трите хранения отново не намалих храната, защото не се чувствах гладна на обяд. Бях затрупана с ангажименти и това оказа също влияние върху храната. 
Закусих, а след това вечерях. 
Завършвам ден четвърти с две хранения.
Хапнах общо седем броя яйца.

Ден 5:

протеини: 44 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 46 грама

През ден пети пропуснах закуската и минах направо на обяд. 
За обяд хапнах яйца с масло.
Вечерята ми беше яйца с добре узрял кашкавал.
Завършвам ден пети с две хранения.

Хапнах общо шест броя яйца.

Ден 6:

протеини: 18 грама
въглехидрати: 0 грама
мазнини: 19 грама

През ден шести отново пропуснах закуската. Обядвах яйца с масло. Пропуснах и вечерята. 
Причина: Яйцата ми омръзнаха и не чувствах глад. 

Хапнах общо три броя яйца.

На ден седми също хапвах яйца с масло, но включвах и друг вид храна, отново високомазнинна.

За целият период от шест дни яйчен фаст съм изяла 40 броя яйца. 

Свалих два килограма за целият период от време. Към момента (дванадесет дни след това) си запазих сваленото тегло. 

Не съм нито медицинско лице, нито фитнес инструктор и не мога да давам насоки кое е добро за вас и кое не. Аз изкарах шест дни, а вие може и един да не успеете. Трябва да сте предпазливи и внимателни. Ако смятате, че този фаст е за вас – опитайте, но с едно наум, защото колкото полезен, може да се окаже, и толкова опасен.