С настъпването на карантината много от вас се свързват всекидневно с мен и ме питат как се справям с пазаруването. На много от вас им е трудно, а на мен не ми е трудно или по – различно от останалото време, защото процедирам по абсолютно същият начин.

 Всъщност не само по време на карантина, а и през останалото време, получавам въпроси за седмично меню и начин на организиране. Точно това е и причината за тази статия. Каня ви на сутрешно кафе в компанията на тази статия.Започвам с това, че по време на карантината, пазаруването е сведено до минимум. Съветвам ви да си останете у дома и да не обикаляте магазините. Поръчвам храната си с доставка до дома. 
Всеки петък си правя седмично меню на база това, което ми се хапва, което смятам за полезно за детето, както и това, което му се хапва на В.
Преди да захраня Радост, беше по – лесно, защото мислех за изхранването на двама. В момента положението е долу – горе същото, защото тя много обича да хапва и от моята храна, и от тази на баща си. Но все пак си има и храни само за нея, най – вече през деня. 

И така – правя седмичното меню като на лист си разчертавам 4 полета. 

В първото поле записвам закуска, във второто поле записвам обяд, в третото поле записвам вечеря, а в последното – десерт. 

Всяко едно от полетата съдържа по 7 – 8 броя храни. 
Примерно меню със закуските за седем дни на Радост.


Закуски:
 
1. Юфка от лимец с котидж сирене и масло
2. Палачинка с квас, домашно сладко от ягоди и овче сирене
3. Кус кус от ориз с краве масло и краве сирене
4. Омлет с кашкавал и сирене
5. Попара с краве масло, мурсалски чай и козе сирене
6. Варена овесена каша с котидж сирене и краве масло
7. Палачинка с домашно сладко 
 
Един от дните и В. закусва с нея и това най – често е неделя. Тогава приготвям палачинки, мекици, кроасанчета с многолисто тесто, принцеси със сирене и кашкавал
или принцеси с кайма. 
 
Аз не закусвам от много години или ако го направя, ще е много, много рядко. За това ще споделя в друга статия. 
 
За изпълнението на това седмично меню със закуски за детето ще ми трябват следните продукти: юфка от лимец, котидж сирене, краве масло, кус кус от ориз, краве сирене, яйца, кашкавал, козе сирене, овесени ядки. 
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го записвам в списък за пазаруване. 
 
Продължавам с примерното меню за обедите в което съм включена и аз, защото обядвам след 17 – 20 часа фаст. 


Обяди:
 
1. Омлет с кашкавал – за мен 
2. Кето пърленка с пастет – за мен
     Филия от хляб с квас – за Радост
3. Свински кюфтенца със салата Айсберг – за мен и за Радост
4. Миш – маш – за мен и за Радост
5. Риба на фурна със зеленчуци на пара – за мен и за Радост
6. Яйца на очи с пармезан със салата от зеле – за мен
    Яхния от грах – за Радост
7. Салата от моркови и сусам + варени яйца със зехтин – за мен
    Ориз със спанак – за Радост
 
За изпълнението на това седмично меню с обяди за детето и мет, ще ми трябват следните продукти: кашкавал, яйца, пастет, хляб с квас, свинска кайма, айсберг, домати, зелени пиперки, червени пиперки, краве сирене, риба (по избор), зеленчуци (по избор), пармезан, зеле, грах, моркови, сусам, спанак.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го допълвам в списъка за пазаруване. 
 
Хляб с квас меся през ден, т.к. един хляб си го изяждат за два дни. Ако са си го хапнали за един ден, меся всеки ден. Това е относително. 
Ако нямам квас под ръка, защото понякога го загубвам и докато чакам да стане новият, купуваме хляб от пекарната на пазара на гребната.

Някой от продуктите се препокроват с продуктите от закуските и не ги записвам. 
При измислянето на седмичното меню обръщам внимание на продуктите с които разполагам или гледам да се препокриват.
 
Продължавам с примерното меню за вечерите, където вече ставаме трима.


Вечери:
 
1. Свински пържоли на фурна със сос от сметана и гъби, салата от зеле
2. Телешки кюфтета в AirFryer със салата Снежанка 
3. Мусака – за тях
    Омлет с шунка и зеленчуци – за мен
4. Пица – за тях
     Кето пица – мен 
5. Печен боб с кървавица – за тях
    Кървавицата, без боба – за мен + салата от зеле
6. Яхния от грах, пилешки пържоли от бут в AirFryer – за тях
    Пилешки пържоли от бут в AirFryer, разядка катък – за мен 
7. Ориз със спанак – за тях
    Печен карфиол с тахан – за мен
 
За изпълнението на това седмично меню с вечери за цялото семейство, ще ми трябват следните продукти: свински пържоли, сметана, гъби, зеле, телешка кайма, цедено мляко, картофи, свинска кайма, кисело мляко, моркови, шунка, ленено семе, брашно, кашкавал, моцарела, пиперки, маслини, кървавица, боб, грах, пилешко месо, спанак, карфиол.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го дописвам в списъка за пазаруване. 
 
Десерти:
 
1. Крем карамел с портокалов привкус
2. Кето шоколадови бонбони
3. Кекс с фурми и стафиди
4. Течен шоколад
5. Млечен крем с кокосова захар
 
За изпълнението на това седмично меню с десерти ще ми трябват следните продукти: прясно мляко, кокосова захар, портокали, какаова маса, еритритол, фурми, брашно, стафиди, какаова маса, кокосово мляко.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го записвам в списък за пазаруване. 
 
Накрая имам един общ списък, които разделям на три – продукти от месо, зеленчуци и всичко останало. 
 
Продуктите от месо давам като заявка на фирма дистрибутор – Голямо Враново, всеки петък и в понеделник ми носят месото вкъщи. Ако не дам заявката по телефона, отивам в любимата ми месарница – Меском Попов, и взимам месото от там. 


Телешкото месо купувам от един пътуващ камион, които всяка неделя е на пазара на гребна база и месото е прясно. Ако не съм успяла да си купя от там – купувам от Меском Попов.


Пилешко месо купувам рядко и само на Дюк, защото не съм срещала по – добро, поне в Пловдив. Постоянно търся и разпитвам за пилешко месо всеки, но уви, всички ми споменават Дюк. 


Агнешко месо купувам от един дядо, които има специално магазинче на ул. Капитан Райчо. Купувам  добро агнешко месо и от една месарница в Асеновград (Долни Воден).


Не купуваме месните продукти за цял месец или няколко месеца напред, защото предпочитаме да са пресни.
 
Зеленчуците прехвърлям на друг списък в който добавям и плодове и ядки – тези продукти купувам от любим пазар (стоката се предлага от производители), на който се намира и любим магазин за подправки, варива, семена и ядки, тахани, чайове и какво ли още не, в насипно състояние. Купувам толкова, колкото преценя, че ще ми е нужно като количество.

Винаги добавям плодове, според сезона, които са любими на цялото семейство. Примерно, винаги взимам банани, ябълки и лимони, а всички останали плодове – според сезона. 
 
Остава ми още един, трети списък. В него записвам всичко, което не мога да купя от месарницата или пазара. В него присъства козметика, препарати и стоки от първа необходимост. Този списък е за големите търговски вериги. Най – често пазарувам от Лекси (защото ми е любим магазин и има всичко), Била и Лидл. 
Следваща стъпка е да видя какви продукти имат на промоция в каталозите си посочените магазини, за да си направя сметка кое от къде да взема. Също така, ако нещо ми хареса като цена си го записвам, за да си го купя и отлежава, докато му дойде времето. 
 
Не губя много време в обиколки по магазините, защото се намират в близост до домът ми. Най – често купувам всичко по списъците в събота. 
 
Кисело мляко и цедено мляко не купувам – правя си, защото разполагам с домашни краве, биволско или овче – според сезона. Понякога си правя и извара или нещо друго млечно, което мога. Ако ми се наложи да купя – купувам от посочените по – долу марки.
Кашкавал, сирене и масло си купувам в големи количества, когато ходя в Северна България, защото там се произвеждат любимите ни марки като Добротица, Дестан, Алфар и Лактоком. Купуваме продуктите директно от съответна мандра във възможно най – прясно състояние. Ако съответен продукт ни липсва – посещаваме фирмените магазини в Пловдив или обектите (най – често в Лекси, защото там има всичко), където зареждат дадените марки.
 
По – голяма част от зеленчуците и плодовете, които използвам са домашно отгледани и замразени (според сезона) или купувам от месни производители. 
Често през лятото ходя и до съседни села, като съчетавам разходката и пазаруването директно от бабите пред къщите им. 
 
Други продукти като хуск, тапиока, кокосово масло на прах, дадени ориенталски подправки или някои по – особени, които не се намират в търговските обекти, които споделих, купувам от био магазини. Това се случва доста рядко, защото в магазинчето за насипните подправки, ядки и варива, което ви споменах по – горе – има всичко. 
 
Шоколадови изделия купуваме от Фабриката на Гайо или от търговските обекти, които споменах – те се свеждат до течен шоколад или натурален. Продукти на Гайо има и в млекарница Орбит, която е на пазара на гребна база. Там има добри марки млечни продукти – имат едно много хубаво цедено мляко. Там най – често намирам и козята извара на Кондев.
 
Фурми и сушени плодове поръчваме онлайн от сайта на www.strumafruit.com , които са любими вкъщи и Радост често си ги хапва като междинна закуска. 
 
Брашната поръчвам онлайн от сайта на www.ecosem.bg , които са любими вкъщи, тъй като имат голям избор, а и са смлени в каменна мелница. Само и единствено с брашната на екосем ми се получават квасените истории. 


Има доста продукти, които поръчвам и от сайта на зоя, но изчаквам да се съберат повече, за да направя поръчка или като ходим в София си ги взимам на място.
Случва ми се да посещавам и фермерски пазар, но много рядко, защото ми е далеч.
Не губя много време в пазаруване, защото живея в квартал, в който всичко ми е много близко. При хубаво време дори предпочитам да си обиколя съответните места с количката, съчетавайки разходката с пазаруването. 
Много обичам да прекарвам часове пазарувайки, защото имам свободата да разглеждам стоки, да си избирам, да чета етикети, да съпоставям и т.н. Сред храна и продукти се чувствам като дете в сладкарница – носи ми голямо удоволствие. 
Не ми е трудно да измисля седмичното меню, защото имам един куп идеи, които нямам нужното време да приготвя, а и няма как да изядем толкова много храна за определен период от време. Всеки ден ми хрумва по нещо и само чакам да настъпи петък, за да запиша всичко на лист. Не използвам таблици и компютър за написването, защото ми е приятно да пиша на лист с химикал, а после си го закачам на хладилника. Така всеки ден си избираме какво искаме да хапнем от менюто и го виждаме всички, а не само аз на компютъра. 
Не си записвам менютата строго ден за ден. Примерно днес менюто е това. Нее! Това не би ни донесло и грам удоволствие от храната. То това ще е нещо като режим за отслабване. Нее! Не! Не бих си го причинила. Понякога дори сменям дадени идеи. 

В тази статия споделям своето мнение за продуктите и магазините от където пазаруваме. Няма нищо платено. Тук много държа да отбележа, че ако има платена статия, то аз винаги го отбелязвам накрая на публикацията. 
Доста често споделям марки, но това е, защото след това съм затрупана с въпроси от рода на „Това от къде?“, „Това на коя марка е?“ и т.н. Споделям продуктите, които използваме и одобряваме вкъщи. Дори платените статии са много, много добре избирани. Не рекламирам нещо, което не се яде (да го приготвя само за реклама), или не се е използвало вкъщи най – малко 3 – 4 пъти. В това бъдете сигурни.

Списък с любими продукти посочвам и в инстаграм хайлайтс: Чисти продукти. 

Мисля, че засегнах най – важните точки за седмично меню и пазаруване. Ако има нещо, ще допълвам в последствие. А ако имате въпроси – задавайте ги в коментари, за да мога да отговоря и да прочетат повече хора, ако имат подобни питания.