С настъпването на карантината много от вас се свързват всекидневно с мен и ме питат как се справям с пазаруването. На много от вас им е трудно, а на мен не ми е трудно или по – различно от останалото време, защото процедирам по абсолютно същият начин.

Всъщност не само по време на карантина, а и през останалото време, получавам въпроси за седмично меню и начин на организиране. Точно това е и причината за тази статия. Каня ви на сутрешно кафе в компанията на тази статия.Започвам с това, че по време на карантината, пазаруването е сведено до минимум. Съветвам ви да си останете у дома и да не обикаляте магазините. Поръчвам храната си с доставка до дома. 
Всеки петък си правя седмично меню на база това, което ми се хапва, което смятам за полезно за детето, както и това, което му се хапва на съпруга ми.
Преди да захраня Радост, беше по – лесно, защото мислех за изхранването на двама. В момента положението е долу – горе същото, защото тя много обича да хапва и от моята храна, и от тази на баща си. Но все пак си има и храни само за нея, най – вече през деня. 

И така – правя седмичното меню като на лист си разчертавам 4 полета. 

В първото поле записвам закуска, във второто поле записвам обяд, в третото поле записвам вечеря, а в последното – десерт. 

Всяко едно от полетата съдържа по 7 – 8 броя храни. 
Примерно меню със закуските за седем дни на Радост.


Закуски:
 
1. Юфка от лимец с котидж сирене и масло
2. Палачинка с квас, домашно сладко от ягоди и овче сирене
3. Кус кус от ориз с краве масло и краве сирене
4. Омлет с кашкавал и сирене
5. Попара с краве масло, мурсалски чай и козе сирене
6. Варена овесена каша с котидж сирене и краве масло
7. Палачинка с домашно сладко 
 
Един от дните и съпруга ми закусва с нея и това най – често е неделя. Тогава приготвям палачинки, мекици, кроасанчета с многолисто тесто, принцеси със сирене и кашкавал
или принцеси с кайма. 
 
Аз не закусвам от много години или ако го направя, ще е много, много рядко. За това ще споделя в друга статия. 
 
За изпълнението на това седмично меню със закуски за детето ще ми трябват следните продукти: юфка от лимец, котидж сирене, краве масло, кус кус от ориз, краве сирене, яйца, кашкавал, козе сирене, овесени ядки. 
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го записвам в списък за пазаруване. 
 
Продължавам с примерното меню за обедите в което съм включена и аз, защото обядвам след 17 – 20 часа фаст. 


Обяди:
 
1. Омлет с кашкавал – за мен 
2. Кето пърленка с пастет – за мен
     Филия от хляб с квас – за Радост
3. Свински кюфтенца със салата Айсберг – за мен и за Радост
4. Миш – маш – за мен и за Радост
5. Риба на фурна със зеленчуци на пара – за мен и за Радост
6. Яйца на очи с пармезан със салата от зеле – за мен
    Яхния от грах – за Радост
7. Салата от моркови и сусам + варени яйца със зехтин – за мен
    Ориз със спанак – за Радост
 
За изпълнението на това седмично меню с обяди за детето и мен, ще ми трябват следните продукти: кашкавал, яйца, пастет, хляб с квас, свинска кайма, айсберг, домати, зелени пиперки, червени пиперки, краве сирене, риба (по избор), зеленчуци (по избор), пармезан, зеле, грах, моркови, сусам, спанак.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го допълвам в списъка за пазаруване. 
 
Хляб с квас меся през ден, т.к. един хляб си го изяждат за два дни. Ако са си го хапнали за един ден, меся всеки ден. Това е относително. 
Ако нямам квас под ръка, защото понякога го загубвам и докато чакам да стане новият, купуваме хляб от пекарната на пазара на гребната.

Някой от продуктите се препокроват с продуктите от закуските и не ги записвам. 
При измислянето на седмичното меню обръщам внимание на продуктите с които разполагам или гледам да се препокриват.
 
Продължавам с примерното меню за вечерите, където вече ставаме трима.


Вечери:
 
1. Свински пържоли на фурна със сос от сметана и гъби, салата от зеле
2. Телешки кюфтета в AirFryer със салата Снежанка 
3. Мусака – за тях
    Омлет с шунка и зеленчуци – за мен
4. Пица – за тях
     Кето пица – мен 
5. Печен боб с кървавица – за тях
    Кървавицата, без боба – за мен + салата от зеле
6. Яхния от грах, пилешки пържоли от бут в AirFryer – за тях
    Пилешки пържоли от бут в AirFryer, разядка катък – за мен 
7. Ориз със спанак – за тях
    Печен карфиол с тахан – за мен
 
За изпълнението на това седмично меню с вечери за цялото семейство, ще ми трябват следните продукти: свински пържоли, сметана, гъби, зеле, телешка кайма, цедено мляко, картофи, свинска кайма, кисело мляко, моркови, шунка, ленено семе, брашно, кашкавал, моцарела, пиперки, маслини, кървавица, боб, грах, пилешко месо, спанак, карфиол.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го дописвам в списъка за пазаруване. 
 
Десерти:
 
1. Крем карамел с портокалов привкус
2. Кето шоколадови бонбони
3. Кекс с фурми и стафиди
4. Течен шоколад
5. Млечен крем с кокосова захар
 
За изпълнението на това седмично меню с десерти ще ми трябват следните продукти: прясно мляко, кокосова захар, портокали, какаова маса, еритритол, фурми, брашно, стафиди, какаова маса, кокосово мляко.
 
Преглеждам какво имам в наличност и ако нещо от изброените продукти ми липсва си го записвам в списък за пазаруване. 
 
Накрая имам един общ списък, които разделям на три – продукти от месо, зеленчуци и всичко останало. 
 
 • Продуктите от месо давам като заявка на фирма дистрибутор – Голямо Враново, всеки петък и понеделник ми носят месото вкъщи. Ако не дам заявката по телефона, отивам в любимата ми месарница – Меском Попов, и взимам месото от там. В Пловдив има няколко хранителни магазинчета в които зареждат продукти на Голямо Враново“ и понякога ако не съм дала заявка, взимам месо от тях, като го взимам в същите дни, когато дистрибутор е идвал в Пловдив, за да е прясно месото. За София знам, че имат фирмен магазин, но не съм го посещавала никога. 
 • Телешкото месо купувам от един пътуващ камион, които всяка неделя е на пазара на гребната база в Пловдив и месото е прясно. Ако не съм успяла да си купя от там – купувам от Меском Попов. Телешко месо купувам също така от фермите, които посочвам по -долу при пилешко месо. 
 • Пилешко месо купувам от „Чифлик Ливади“, „Бродилово“ или „Гората“. Понякога взимам и друг вид месо от посочените ферми, но предимно купувам пилешко, защото и на трите ферми е много вкусно – като домашно. От „Чифлик Ливади“ взимам като пътуваме за София, т.к. имат фирмен магазин там. При останалите ферми правя заявка и я получавам в определен ден. 
 • Агнешко месо купувам от един дядо, които има специално магазинче на ул. „Капитан Райчо“. Купувам  добро агнешко месо и от една месарница в Асеновград (Долни Воден), когато имаме път натам.
 • Риба купувам от Метро или магазин за риба „Рибарски кей“ в Пловдив. Дните за зареждане на риба в Метро са вторник и четвъртък и гледам точно в тези дни да взема рибата и морските дарове, за да са възможно най – пресни. Ако не успея да стигна до Метро, пазарувам от „Рибарски кей“, където всичко винаги е прясно и вкусно. Съседи на село ми споменаха за още едно място, което ми препоръча и козметичката ми, но така и не съм стигнала до там вече два месеца. Надявам се скоро да ми остане време и да ви споделя впечатленията си. Редовно консумирам риба, защото от март месец тази година (2022г.) не консумирам месо и протеина ми е риба и яйца. 
 • Яйца – отглеждаме си кокошки на базата, където работи съпруга ми. Знаем с какво ги храним и се разхождат свободно. Към момента (2022г.) взимаме яйца от Калофер, където отново се отглеждат високо в планината, свободно и са хранени с царевица – това са най- вкусните яйца, които някога през живота си съм консумирала. Да, правя разлика между яйцата, както между всяка друга храна. От известно време – лятото няма много яйца и се налага да взимам допълнително. Купувам ги от село – съседка гледа свободно кокошки, както и други животни.

  Не купуваме месните продукти за цял месец или няколко месеца напред, защото предпочитаме да са пресни.
 • Зеленчуците и плодовете прехвърлям на друг списък в който добавям и плодове и ядки – тези продукти купувам от любим пазар (стоката се предлага от производители), на който се намира и любим магазин за подправки, варива, семена и ядки, тахани, чайове и какво ли още не, в насипно състояние. Купувам толкова, колкото преценя, че ще ми е нужно като количество. Към момента (2022г.) все още си купуваме плодове и зеленчуци от същите места, но тази година все още не съм ги посещавала, защото от пролетта си имаме своя градина на село, където отглеждам всичко, което консумираме. Ако нямам нещо, купуваме или ни го подаряват съседи от село, които го отглеждат. Ето това е едно от предимствата да живееш на село, а не в града.

 • Тахани и ядки си взимам от VikiNuts като понякога като разполагам с време си правя мои тахани, защото обичам да експериментирам с различни видове и смесвам различни ядки, а и ги запичам спрямо моите предпочитания. На VikiNuts любим тахан ми е лешниковият. Друг фаворит ми е бадемовият. Повечето кето подсладители и бадемови брашна също взимам от тях. 
Винаги добавям плодове, според сезона, които са любими на цялото семейство. Примерно, вкъщи винаги има банани, ябълки и лимони, а всички останали плодове са налични според сезона. 
 
Остава ми още един, трети списък. В него записвам всичко, което не мога да купя от месарницата или пазара. В него присъства козметика, препарати и стоки от първа необходимост. Този списък е за големите търговски вериги. Най – често пазарувам от Метро, Био Балев или Био бутик фууд. Всички се намерат на място в Пловдив. Често ходим и до София, а там посещавам Био магазин зелен или Зоя – имам си любими продукти, които купувам от там. Ако не успеем да отидем до София, правя онлайн поръчка.
 
 • Кисело мляко и цедено мляко не купувам – правя си, защото разполагам с домашни краве, биволско или овче – според сезона. Понякога си правя и извара или нещо друго млечно, което мога. Ако ми се наложи да купя – купувам от посочените по – долу марки.

Кашкавал, сирене и масло си купувам в големи количества, когато ходя в Северна България, защото там се произвеждат любимите марки на семейството ми като Добротица, Дестан, Алфатар и Лактоком. Купуваме продуктите директно от съответна мандра във възможно най – прясно състояние. Ако съответен продукт ни липсва – посещаваме фирмените магазини в Пловдив или обектите (най – често в Лекси), където зареждат дадените марки. Към момента (2022г.) не употребявам млечни продукти от близо 1.7г., но последните 2-3 седмици включвам козе сирене, което свекърва ми ми носи от Калофер. Сиренето е много вкусно, а козичките от които идва млякото се гледат в планината. Не мога да кажа дали ще включа отново друг вид млечни продукти, но за момента консумирам умерено това. Друга ферма от която съм взимала козе продукти е „Халалица“ – ползвам продуктите им от няколко години – откакто започнаха да организират фермерски пазари в Пловдив, но фермата от известно време спря да идва на пазарите и съответно аз не съм взимала. Няколко пъти съм купувала продуктите им от София- пазар Римската стена, но не винаги има това, което искам, защото продуктите бързо се изчерпват, а ние често ходим около обяд. Откакто не консумирам млечни продукти, използвам растителните продукти на Виолайф, Жива храна и Ести. Намирам ги в био магазини. Продуктите на Жива храна купувам и от Био магазин Натурал – Каварна (онлайн). 

 • Други продукти като хуск, тапиока, кокосово масло на прах, дадени ориенталски подправки или някои по – особени, които не се намират в търговските обекти, които споделих, взимам онлайн от VikiNuts.
 • Шоколадови изделия купуваме от Фабриката на Гайо. Продукти на Гайо има и в млекарница Орбит, която е на пазара на гребна база. Там има добри марки млечни продукти – имат едно много хубаво цедено мляко (марка не помня, но е в еднократна кутийка с етикет отгоре). Там най – често намирам и козята извара на Хармоника, която ми е много любима, след тази на Халалица. Други шоколадови изделия любими вкъщи са на VikiNuts и Millesime
 • Фурми и сушени плодове поръчваме онлайн от сайта на StrumaFruit, които са любими вкъщи и Радост често си ги хапва като междинна закуска. 

 

 • Брашната поръчвам онлайн от сайта на Ecosem , които са любими вкъщи, тъй като имат голям избор, а и са смлени в каменна мелница. Само и единствено с брашната на екосем ми се получават квасените истории. Друг вид брашно, което харесвам е на Мливо, но ги намирам само в едно магазинче в Пловдив, което ми е неудобно за паркиране и затова рядко ги купувам.


  Случва ми се да посещавам и фермерски пазар, но много рядко, защото ми е далеч.
  Не губя много време в пазаруване, защото живея в квартал, в който всичко ми е много близко. При хубаво време дори предпочитам да си обиколя съответните места с количката, съчетавайки разходката с пазаруването. 
  Много обичам да прекарвам часове пазарувайки, защото имам свободата да разглеждам стоки, да си избирам, да чета етикети, да съпоставям и т.н. Сред храна и продукти се чувствам като дете в сладкарница – носи ми голямо удоволствие. 
  Не ми е трудно да измисля седмичното меню, защото имам един куп идеи, които нямам нужното време да приготвя, а и няма как да изядем толкова много храна за определен период от време. Всеки ден ми хрумва по нещо и само чакам да настъпи петък, за да запиша всичко на лист. Не използвам таблици и компютър за написването, защото ми е приятно да пиша на лист с химикал, а после си го закачам на хладилника. Така всеки ден си избираме какво искаме да хапнем от менюто и го виждаме всички, а не само аз на компютъра. 
  Не си записвам менютата строго ден за ден. Примерно днес менюто е това. Нее! Това не би ни донесло и грам удоволствие от храната. То това ще е нещо като режим за отслабване. Не! Не бих си го причинила. Понякога дори сменям дадени идеи. 

  В тази статия споделям своето мнение за продуктите и магазините от където пазаруваме. Няма нищо платено. 

  Доста често споделям марки, но това е, защото след това съм затрупана с въпроси от рода на „Това от къде?“, „Това на коя марка е?“ и т.н. Споделям продуктите, които използваме и одобряваме вкъщи. Дори платените статии са много, много добре избирани. Не рекламирам нещо, което не се яде (да го приготвя само за реклама), или не се е използвало вкъщи най – малко 3 – 4 пъти. В това бъдете сигурни.

  Списък с любими продукти посочвам и в инстаграм хайлайтс: Чисти продукти. 


  Мисля, че засегнах най – важните точки за седмично меню и пазаруване. Ако има нещо, ще допълвам в последствие. А ако имате въпроси – задавайте ги в коментари, за да мога да отговоря и да прочетат повече хора, ако имат подобни питания.